Kalelarga zamirisala dobrom spizom i zaorila se pjesmom (FOTOGALERIJA)

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Najbolji je ovaj bianko...

Luk, kapula, maslinovo ulje, peršin, papar, sol, i naravno, bakalar. Bez toga omiljeno riblje jelo zimskih blagdana jednostavno ne ide, doznajemo od Turisthotelove kuharice Dragice Papić. Nju smo jučer zatekli za jednim od desetak stolova na kojima se u sklopu manifestacije Zadarski pijat obilježio Dan Grada Zadra, ali i prikupio prijeko potreban novac za funkcioniranje Socijalne samoposluge sv. Frane.

Teća "nestala" u pola sata

Akciji su se odazvali već znani zadarski restorani Stipe, Skoblar, Malo Misto, Kornat, Bruschetta, Foša, Niko i Pjat, a degustiranje bakalara na bjanko ili u brudetu upotpunjeno je pjesmom Bepa Matešića i Davida Ricova, kao i narodnim plesovima.

A što se tiče bakalara, da bi bio dobar mora se dan prije dobro i namočiti, kaže Dragica Papić. Nije potreba činiti to dva dana, jer je razlika u kuhanju svega pola sata više. A što se tiče miomirisa koji se u to vrijeme šire kućom ili stanom, e tu nema pomoći.

- Odvojena soba, garaža ili nešto treće, pa kasnije otvaraj prozore da se zrači, poručuje ova kuharica.

Porcije, sveukupno oko 500-600 njih po cijeni od 10 kuna, nestale su skoro pa u tren. Restoranu Kornat nekako je to išlo najuspješnije, pa je tako njihova teća očišćena u pola sata.

Bilo je donacija i bez degustacije

- A mora da su čuli da je dobro, prokomentirao je uz smješak Robert Vinketa iz Kornata, čijih 40-50 porcija je nestalo ekspresno brzo.

Igor Bakić iz Bruschette također je imao pune ruke posla. Jedan od građana upravo mu uzimao treću porciju bakalara.

- A kad je tako dobro, moram, dobacio je vremešni Zadranin i krenuo sa svojim pijatom dalje.

- Sve jako brzo nestaje, evo već je nestalo pola, a brzo će i ostalo, dobacio je Bakić te nastavio sa zahvaćanjem kaciola. Bila je to prava mala gozba koja se, pokazali su razgrabljeni pijati, jedva čekala. Ipak, bilo je i onih koji su tu i tamo u kutiju s prilozima ubacivali donacije bez degustacije, podsjećajući upravo na onaj najvažniji, humanitarni dio ove akcije na Kalelargi. U tu svrhu jučer je, doznajemo, za Socijalnu samoposlugu prikupljeno 3600 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno