Na Urbanom području Zadar najveće plaće u Poličniku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Velimir BRKIĆ
Najveća prosječna mjesečna neto plaća obračunata je kod poduzetnika u općini Poličnik (5.290 kuna)

I financijska agencija pridružila se obilježavanju Dana grada Zadra, objavljujući rezultate poslovanja poduzetnika Velikog urbanog područja Zadra i Zadarske županije.

Urbano područje Zadar formirano je nedavno kako bi se lakše došlo do sredstava na natječajima za provedbu mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU). Na sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU mogu aplicirati samo gradovi koji imaju više od 50 tisuća stanovnika, a ujedinjenjem sa Zadrom tako će u natječaj moći ući i okolne općine i gradovi - Nin, Vrsi, Poličnik, Zemunik Donji, Škabrnja, Galovac, Sukošan, Bibinje, Ražanac, Posedarje, Novigrad, Preko, Kali i Kukljica. Sve ove jedinice lokalne samouprave na sjednicama svojih gradskih i općinskih vijeća donijele su odluke o pristupanju urbanom području Zadar.

Šest zaposlenih po poduzetniku

U Velikom urbanom području Zadra, ističe se u prigodnom priopćenju, u 2014. godini poslovalo je 2.627 poduzetnika, odnosno 74,8% od ukupnog broja poduzetnika Zadarske županije (3.512), kod kojih je bilo 15.755 zaposlenih ili 76,2%, što je prosječno 6 zaposlenih po poduzetniku. Navedeni broj poduzetnika ostvario je 8,6 milijardi kuna ili 76,0% ukupnih prihoda koje su ostvarili poduzetnici na razini Zadarske županije. Za usporedbu, poduzetnici sa sjedištem u grada Zadru ostvarili su ukupan prihod veći od 6,5 milijardi kuna, što je 73,6% udjela u prihodima na razini Velikog urbanog područja Zadra i 55,9% udjela na razini Zadarske županije.

U 2014. godini poduzetnici Velikog urbanog područja Zadra iskazali su negativan konsolidirani financijski rezultat (212,7 milijuna kuna), čemu su najviše doprinijeli poduzetnici grada Zadra sa 208,7 milijuna gubitka, dok su poduzetnici općine Sukošan ostvarili najveću dobit - u iznosu od 32,1 milijun kuna.

Prosjek manji od hrvatskog

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata kod poduzetnika Velikog urbanog područja Zadra u 2014. godini iznosila je 4.592 kuna. Najveća prosječna mjesečna neto plaća obračunata je kod poduzetnika u općini Poličnik (5.290 kuna). Poličnik slijede poduzetnici u općini Zemunik Donji (5.224 kuna), Kali (4.734 kuna), Sukošan (4.678 kuna) i grada Zadra (4.622 kuna). Za usporedbu, prosječna mjesečna obračunana neto plaća zaposlenih kod poduzetnika na razini RH u 2014. godini je iznosila 4.878 kuna.

Vrijedi istaknuti da je grad Zadar na 16. mjestu na Forbesovoj listi 20 najboljih hrvatskih gradova za život i poslovanje.

U Fininom priopćenju ističe se kako formiranje urbanog područja nema veze s regionalizacijom ili administrativnim ustrojem, a sporazum koji općine potpisuju o pristupanju velikom urbanom području omogućuje i izlazak iz asocijacije, uz napomenu da ukoliko je općina dobila sredstva i započela projekt ne može izaći iz asocijacije dok projekt ne provede do kraja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno