Pedeset priča "S četiri kantuna"

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
S predstavljanja u Matici

U dvorani Matice Hrvatske je predstavljena knjiga Drage Marića "S Četiri kantuna", zbirka pedeset priča iz života poznatih Zadrana vezanih zajedničkom poveznicom - sportom. Riječ je o nastavku knjige "Zadarski kampaneli" iz 2012. godine u kojoj je autor pisao o ljudima kojih više nema među nama, za razliku od nove knjige u kojoj se prisjeća dogodovština svojih suvremenika. Umirovljeni sportski novinar i publicist Drago Marić dosad je objavio 19 naslova. Kao nogometaš i zaljubljenik u sport, objavio je knjigu o "100 godina nogometa u Zadru", a jedna od najpoznatijih knjiga mu je "Bog je stvorija čovika, a Zadar košarku", koja je ujedno i prva knjiga o povijesti zadarske košarke. Kao plod dugogodišnjeg istraživačkog rada u suautorstvu s Romanom Meštrovićem objavio je enciklopediju zadarskog sporta pod naslovom "Baština zadarskog sporta", koja na 614 stranica obuhvaća čak 77 sportova.

O knjizi, koja je izašla u nakladi Matice Zadrana, govorili su predsjednica Matice Zadrana Milenka Bukvić, recenzentica knjige Slavica Vulin, urednik knjige Nebojša Gunjević, a s nekoliko riječi okupljenima, a dvorana je bila ispunjena do zadnjeg mjesta, obratio se i sam Marić.

- Nadam se da će nama starijima ova knjiga biti svojevrsni podsjetnik na neka minula vremena, na divna okupljanja kod 4 kantuna, a mladima štivo koje će im približiti Zadar kakav je nekad bio. Vidjet će, čitajući ovu knjigu, da se na živi od igrica i gledanja u ekran, naglasila je Bukvić.

Vulin je istakla da je, kada ju je Marić pozvao da bude recezentica, pomislila da nije dorasla tom zadatku, da nije dovoljno dobra.

- Ni jedna riječ koju sam napisala nije dovoljno dobra da nam do kraja približi ovu knjigu. Tko god se osjeća Zadraninom i želi ući u pore ovoga grada, pročitat će ovu knjigu, naglasila je Vulin, ne zaboravivši spomenuti kako joj je Marić bio i ostao veliki uzor.

Gunjević nije propustio naglasiti kako mu je žao što Marić još nije izdao svoje, kako on smatra, kapitalno djelo - knjigu o Kreši Ćosiću.

Marić im se svima zahvalio, rekavši da je to tako kada o vama govore prijatelji, nasmijavši okupljene.

-Previše ste me nahvalili, budimo realni, drugi put će o knjizi govoriti ljudi koji mi nisu bliski prijatelji, obećao je.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno