Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Radnicima TLM-a do Božića stižu tri plaće

23.11.2016. 23:00
Radnicima TLM-a do Božića stižu tri plaće


Sutkinja šibenske ispostave Trgovačkog suda u Zadru Terezija Goreta odbila je u četvrtak postupak likvidacije nad tvrtkom TLM-TPP koju je zahtijevao stečajni upravitelj Predrag Filajdić, a o tome što će biti s tom tvrtkom odlučit će se na idućoj skupštini vjerovnika najavljenoj za 90 dana.
Likvidacija TPP-a predložena je zbog duga koji je pet i pol puta veći nego što ta tvrtka vrijedi, a vjerovnici su u četvrtak na sudu prihvatili tražbine 139 radnika u prvome naplatnom redu te tražbine od 162,5 milijuna kuna u drugom višem isplatnom redu. Radnici prešaonice dobit će tri minimalne plaće i polovicu otpremnine najkasnije do Božića, a danas su izvijestili novinare da su sudu predali i podnesak s dokumentima o kriminalnim radnjama u TPP-u, koji je sutkinja preuzela.
Traže ispitivanje makinacija
– Možemo biti zadovoljni s te tri plaće, ali u ovom trenutku najviše želimo da sud prouči naše dokumente i nakon toga podignu tužbu protiv Zagreb Montaže i Adriala, tvrtaka koje su glavni krivci za propadanje naše firme. Bilo je tu fiktivne dokapitalizacije na način da se jedan dan uplati novac na račun firme, a odmah sutradan se taj isti račun isprazni u obliku pozajmica. Bilo je i makinacija s terenima i drugih stvari, izjavio je novinarima bivši radnik TPP-a i jedan od autora podneska koji je predan sudu Neno Škorić.
Bivši radnici smatraju da Zagreb Montaža TPP-u duguje gotovo osam milijuna kuna, a 8,1 milijun kuna da im duguje i ZM-Adrial. Podnesak su potpisala 34 bivša radnika prešaonice, a osim sutkinji Trgovačkog suda, taj su dokument poslali i Županijskome državnom odvjetništvu u Šibeniku. Ako Trgovački sud ne podnese tužbe protiv odgovornih, to će učiniti Vladimir Uranija u ime Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
– Sud je odredio rok od tri mjeseca da se ispitaju malverzacije iz podneska i – ako se na idućem ročištu utvrdi da je sve u redu – sami ćemo tužiti Zagreb Montažu i Adrial. Prilično smo nezadovoljni sporošću pravosuđa jer su te tužbe trebale biti podignute još prije tri mjeseca, a dokažemo li svoje navode, vjerujem da možemo namaknutu 20 milijuna kuna za isplatu radničkih tražbina, rekao je Uranija nakon skupštine vjerovnika.
Poziv Plenkoviću
U izjavi novinarima pozvao je premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi država dala odštetu radnicima prešaonice jer u njoj, kako je rekao, imovine koja nije vezana uz vjerovnike jednostavno nema.
– Za ovakvu situaciju u TPP-u najviše je odgovorna upravo država i postupci svih izvršnih vlasti od početka privatizacije TLM-a 2005. godine do one zadnje nesretne epizode s ruskim poduzetnikom Igorom Shamisom. Sada tražimo od DORH-a i Uskoka da riješe sve te kriminalne radnje u TLM-u, istaknuo je Uranija.