U Zadru potpisani ugovori vrijedni čak 81 milijun kuna

Slika korisnika valentinam
Kreću projekti zaštite voda i sanacije štete od poplava
Predmetom sanacije prvi će biti pročistač, a potom slijede izvorište Novi Bokanjac i Ričine. Vrijednost radova na pročistaču je nešto veća od pet milijuna kuna, za poboljšanje protočnosti potoka Ričine bit će potrebno oko 17 milijuna kuna, a za vodospremište na Novom Bokanjcu 57,7 milijuna. Nadam se da vrlo brzo nazočiti dovršetku sanacijskih radova, izjavio je Tomislav Ćorić, ministar
Zvonko KUCELIN

Prvi pa kapitalac, dobacio je gradonačelnik Zadra Branko Dukić nakon što je s ministrom Tomislavom Ćorićem i generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem u zgradi Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda potpisao Sporazum o sufinanciranju projekta zaštite voda, zaštite od štetnog djelovanja voda te sanaciji šteta nastalih uslijed poplava 11. rujna 2017. godine na području grada Zadra vrijedan 81 milijun kuna.

Prestižno mjesto, na sredini stola na kojem se potpisivao vrijedan ugovor, bilo je osigurano za dvije zlatne ribice, Nedu i Nema. Direktor Odvodnje Grgo Peronja, podsjetio je kako su one u posljednji trenutak spašene iz mulja s dna jednog od spremnika pročišćivača te kazao kako je njihov život u čistoj vodi simbol zajedništva koje su pokazale sve institucije u borbi protiv elementarne nepogode i u brzoj sanaciji šteta.

Paralelno i EU projekt odvodnje

Sporazum je bitan jer se njime osigurava daljnja investicija u sanaciju šteta nastalih uslijed poplava, daljnja zaštita od štetnog utjecaja poplava te zaštita vodocrpilišta Novi Bokanjac. S time se paralelno odvija EU projekt odvodnje cijelog područja Bokanjca i Novog Bokanjca vrijedan 51 milijun kuna, što je ujedno i dio velikog projekta vrijednog 309 milijuna kuna, kojim će Zadar postati grad bez crnih jama, rekao je gradonačelnik Dukić, a ministar Ćorić izrazio je zadovoljstvo što je nakon prvog dolaska, kada je zbrajanju štete i posljedicama poplave, ovaj put došao kako bi potpisao sporazum kojim će se u najkraćem mogućem roku sanirati oštećeni objekti.

- Predmetom sanacije prvi će biti pročistač, a potom slijede izvorište Novi Bokanjac i Ričine. Vrijednost radova na pročistaču je nešto veća od pet milijuna kuna, za poboljšanje protočnosti potoka Ričine bit će potrebno oko 17 milijuna kuna, a za vodospremište na Novom Bokanjcu 57,7 milijuna. Nadam se da vrlo brzo nazočiti dovršetku sanacijskih radova, izjavio je Ćorić.

Zornan Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, najavio je konačno rješenje problema s prijetnjom od poplava u gradu Zadru, a ne samo za sanaciju šteta.

Najprije rješavanje vodocrpilišta Bokanjac

- Prvi pomak je zaštita izvorišta i sigurniji uvjeti rada na vodocrpilištu Bokanjac, a zatim i rješenje problema s potokom Ričine. U idućoj godini potrošit ćemo oko četiri milijuna kuna na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa što je preduvjet za dugoročno riješenje problema ugroze od poplavljivanja Ričine, obećao je Đuroković napominjući kako su se Hrvatske vode potpisanim sporazumom obvezale sufinancirati projekt sa 63 milijuna kuna.

Direktor Odvodnje, Grgo Peronja, kratkom video-prezentacijom podsjetio je potpisnike ugovora i predstavnike medija na nezapamćeno nevrijeme koje je doslovno preplavilo kompletno postrojenje pročišćača, okolne objekte i parkiralište te na sve ono što je odmah poduzeto kako bi se uređaj što prije stavio u funkciju. Za točnan iznos nastale štete Peronja je kazao kako treba prvo sačekati studiju koja je u izradi, a potom je goste poveo u obilazak postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

Uskoro na redu i projekti za zapadni dio županije

- Potpisali smo danas jedan sporazum koji će za četiri godine dovesti do toga da, pogotovo naselje Novi Bokanjac koje je dosta stradalo u poplavi 11. rujna, imaju dobar sustav da ih štiti ubuduće, rekao je gradonačelnik Dukić nakon potpisivanja u zgradi pročišćivača, a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić obećao je kako se tu neće stati.

- Odmah nakon ovoga rješavat ćemo pitanje aglomeracija - aglomeracije Zadar – Petrčane i aglomeracije Vrsi vrijedne preko 700 milijuna kuna. Zadarska županija, Grad Zadar, apsolutno su, s obzirom na sve ovo što se dogodilo, jedan od prioriteta i tako ćemo se i ponašati, izjavio je ministar Ćorić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno