Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U centru Benkovca epicentar investicijskog »buma« teškog 700 milijuna kuna

25.11.2019. 08:00


Grad Benkovac je jedno veliko gradilište. U svojevrsnom investicijskom bumu građevinski strojevi su u pogonu na više lokacija, između ostalog i na gradilištu Vjetrolektrane Korlat u blizini Benkovca, trenutno najveće vjetroelektrane u Hrvatskoj vrijedne više od 500 milijuna kuna. Međutim, najviše pozornosti i znatiželje izaziva veliko gradilište u samom centru Benkovca.
– Riječ je o projektu »Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre – 1. faza«, prvom projektu Intervencijskog plana Grada Benkovaca, kazala je zamjenica gradonačelnika Paulina Kulaš, voditeljica Jedinice za Intervencijski plan Grada Benkovca.
Projekt Intervencijskog plana sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za Regionalni razvoj.
– Ukupna vrijednost Intervencijskog plana iznosi 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna, dok je za projekt »Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre – 1. faza« ukupna vrijednost ugovorenih radova 17,1 milijun kuna, rekla je Kulaš.
Projekt obuhvaća uređenje gradske tržnice, okoliša i trga oko zgrade Gradske uprave, ali i rekonstrukciju buduće i postojeće zgrade gradske uprave te završetak popločavanja šetnice.


Prvi konkretni rezultati mega projekta
– Nakon potpisa sporazuma sredinom svibnja 2017. godine između Grada Benkovca, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva rada i mirovinskog sustava, počeli smo s prijavom projekata i izradom projektne dokumentacije. Trebalo je dvije godine da naši sugrađani vide konkretne rezultate i početak realizacije prve faze prvog projekta rekonstrukcije stare gradske jezgre, naglasio je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.


» Želimo da Benkovac bude grad ugodan za življenje, grad koji će poduzetnicima biti prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje.
Paulina Kulaš




Kroz drugu fazu rekonstrukcije i uređenja stare gradske jezgre planirano je uređenje pozornice i prostora iza knjižnice i Doma kulture, energetska obnova privatno-stambeno poslovnih prostora na Šetalištu kneza Branimira na 10 objekata te izgradnja zgrada za stambeno i kadrovsko stanovanje na Kaštelu.
– Nakon ovog projekta dolaze projekti Benkovački sajam, Poduzetnička zona Benkovačko Selo, plaža Karin Donji, Zavičajni muzej, mreža društvenih domova u Smilčiću, Nadinu, Lisičiću i Vukšiću, izgradnja prometnica, vodovodnih mreža i cijeli niz drugih projekata. Osim projekata iz IP-a rade se i projekti iz raznih ministarstava. Nadam se da je vidljivo da se po gradu radi, vraća život i svježina, naglasio je Bulić šaljući poruku građanima Benkovca da je to grad budućnosti, perspektive i da je pred njim svjetla budućnost. Istaknuo je kako ujedno želi pokazati mladima da su njegov tim i on sam tu zbog svojih građana te je dodao kako je riječ o povijesnim ulaganjima u grad Benkovac.


Cilj projekta ugodan grad za življenje
Riječ je o projektima iz Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima u sklopu kojeg su izrađeni intervencijski planovi za gradove Beli Manastir uključujući općinu Darda, Benkovac, Petrinju, Knin i Vukovar. Projekt se provodi kroz program Kohezija i konkurentnost za Hrvatsku 2014. do 2020. Vrijednost projekta je 120 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda.
– Želimo da Benkovac bude grad ugodan za življenje, grad koji će poduzetnicima biti prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje. Upravo takva vizija odredila je koje ćemo projekte provoditi i realizirati. Želimo iskoristiti sve naše potencijale, a to su dio Karinskog mora i dio Vranskog jezera. Uz to središte smo Ravnih Kotara i Bukovice te se nalazimo na vrlo dobrom prometnom položaju – u neposrednoj blizini autoputa i zračne luke, tako da imamo veliki potencijal i na nama je da ga pokušamo iskoristiti, zaključila je Paulina Kulaš.


Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre
Projektom rekonstrukcije i uređenja stare gradske jezgre 1. faza obuhvaćeno je nekoliko lokacija. U sklopu tog projekta je uređenje trga i okoliša Gradske uprave. Izvođač radova je tvrtka Tehno–elektro Đakovo, a planirani završetak radova je kraj prosinca 2019. godine. Tu je i projekt adaptacije i energetske obnove zgrade Gradske uprave, a radove koji bi trebali biti okončani do veljače 20’20. izvodi ista tvrtka. Nadalje, u tijeku je rekonstrukcija, nadogradnja i dogradnja upravne građevine u Benkovcu. Izvođač radova je tvrtka Reliance d.o.o. Split, a planirani završetak radova je u veljači 2020. Tri mjeseca kasnije planiran je završetak radova na popločavanju gradske šetnice koje izvodi splitska tvrtka Polinom d.o.o.
Stručni nadzor građevinskih radova obavlja Zajednica ponuditelja Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Davor Zrno Zadar i IN SITU ZADAR d.o.o iz Zadra. Koordinator zaštite na radu u fazi izvođenja radova obavlja »Koordinator zaštite«, Obrt za usluge savjetovanja dipl. ing. Zvonimir Klindić.


Gradska uprava preselila na Kaštel
Kako su u tijeku radovi na rekonstrukciji zgrade Gradske uprave, službe i odjeli privremeno su se preselili u prostore Zavičajnog muzeja Benkovac na Kaštelu na adresi Obitelji Benković 6. Iz Grada Benkovca poručuju kako zbog preseljenja nisu u mogućnosti primati stranke do sredine tjedna, a nemaju ni telefonsku vezu već je komunikacija trenutno moguća isključivo putem e-maila: [email protected], [email protected], [email protected], te putem linka: www.benkovac.hr/kontakt.


BROJNI PROJEKTI U PLANU
Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić kazao je kako nakon projekta koji je u tijeku kreću projekti Benkovački sajam, Poduzetnička zona Benkovačko Selo, plaža Karin Donji, Zavičajni muzej, mreža društvenih domova u Smilčiću, Nadinu, Lisičiću i Vukšiću, izgradnja prometnica, vodovodnih mreža te da se rade i projekti iz raznih ministarstava.