Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Božinović: Do sutra ćemo pripremiti novi set strožih mjera

24.11.2020. 13:04


Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, i predsjednik Vlade, Andrej Plenković, održali su sastanak sa županima vezano uz epidemiološku situaciju u zemlji.
Nakon sastanka javnosti se obratio ministar Božinović, javlja N1.
"Do sutra će Stožer pripremiti jedan novi set mjera sa kojima ćemo upoznati župane. Taj set mjera bi trebao vrijediti negdje do Božića. Naravno da se radi o oštrijim mjerama od ovih koje su sada", rekao je uvodno Božinović. 
Dodao je kako bi set strožih mjera mogao potrajati i šest mjeseci, no o tome će se još raspravljati.
Mjere se odnose na određene segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstvo i kulturu.
"Nešto malo kultura, a nešto i školstvo, treba naći balans u rednom racionalnom opsegu, jer ovaj se virus ponaša tako da kada doneseš najrestriktivnije mjere, čim dođe do popuštanja on se ponovno razmaše, zato nije poanta ići u najstrože mjere, nego staviti da se one pomalo pojačavaju sa željom da se zaustavi širenje i ciljem da zdravstveni sustav ne bude preopterećen, on je pod velikim pritiskom, ali i da svi naši pacijenti dobiju skrb, a ne samo oni oboljeli od covida", pojasnio je.
"Treba pronaći balans koji smo tražili svo ovo vrijeme", rekao je Božinović te dodao kako se virus ponaša tako da se razmaše nakon pooštravanja mjera.
"Ovo će sigurno biti najjače mjere do sada u ovom drugom valu", kaže Božinović te ističe da je cilj rasterećenje zdravstvenog sustava.
"Na nacionalnoj razini će ići strože mjere, to vam mogu potvrditi", dodaje. 
"S jedne strane treba razmišljati o očuvanju zdravlja i zdravstvenog sustava, s druge treba brinuti o gospodarstvu, a mora se misliti i na mentalno zdravlje građana", rekao je Božinović govoreći o složenosti situacije.


Hoće li cijepljenje biti obavezno?
Ide li se na to da cjepivo bude obavezno, upitali su ga novinari. 
"Postoje cjepiva koja su obvezna. Cjepivo bi smanjilo širenje, to ne je nešto o čemu ćemo voditi računa", odgovorio je Božinović. 
"Svi se nadaju cjepivu. Što nam otvara mogućnost strožih mjera jer možemo procijeniti do kad bi trajale. Vidjet ćemo što će donijeti mjeseci pred nama", dodao je. 
Čelni čovjek stožera kaže da se trebaju uložiti dodatni napori kad je u pitanju komunikacija prema građanima te zamolio medije pomoć u tome.
"Hrvatska ima obavezu cijepljenja za neke bolesti. Za ovu nema jer je nova, ali i to ne bi bio novi moment", kazao je.
Razmišlja li se o policijskom satu ili lockdownu?
"Policijski sat nikad nije bio opcija, a klasični lockdown kao što je bio u prvom valu, ne", rekao je Božinović.
Kazao je da se nastavlja policijska akcija provjeravanja tko se drži epidemioloških mjera.
Božinović smatra da uvođenje novih mjera nije poraz dosadašnje politike, već se prema nalazima epidemiologa procijenilo da su okupljanja najčešći izvor zaraze i brzine širenja, piše N1.