Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Grad bi ruševine očistio i sakrio ih platnom

24.11.2020. 15:57


U Gradu Zadru rade na novom načinu uklanjanja ili barem skrivanja ruševina iz Domovinskog rata. Nakon što je na prošlom Gradskom vijeću, pročelnik za komunalne djelatnosti Grada Zadra, Robertino Dujela, dobio pitanje o uklanjanju ruševina, kazao nam je da jedno od rješenja Grad vidi u postavljanju statičnih skela oko takvih ruševina, po uzoru na one u Zagrebu koje se uglavnom koriste za trajanja građevinskih radova.
Kako kaže Dujela, u prvotnoj evidenciji ratnih ruševina, bilo je na području pod upravom Grada Zadra, 56 takvih objekata. Dio su vlasnici uklonili sami, a dobar dio je uklanjao Grad te je postojao način kako da se to napravi proračunski sredstvima, ali u ovoj koronakrizi, Grad je problemu uklanjanja ruševina pristupio na nešto drugačiji način.
– Podatke o tome koliko je u međuvremenu ruševina uklonjeno, a koliko ih je ostalo te u kojem su stanju, tek će ažurirati Odsjek za komunalno redarstvo voditelja Ede Fantele, kako bismo po donošenju odluke na vijeću bili spremni za postupanje. Okoliš oko ruševina bismo počistili, a ruševine sakrili od pogleda statičnim skelama s vizualizacijom na platnu, do uklanjanja ruševine ili njene rekonstrukcije. Izazov za Odsjek za zaštitu okoliša je pronaći prostor i kreirati odluku kojom bismo to implamentirali – naložili vlasnicima, a ukoliko vlasnik ne izvrši, da izvršimo mi o trošku vlasnika, govori Dujela.
Tijekom 2020. godine je, kako dodaje nadalje pročelnik, Grad građevinski izuzetno zahtjevnim zahvatom uklonio ruševinu na Crvenim kućama.
– Radi se o urušenoj građevini koja je dijelila zajednički zid sa objektom u kojem su prostori Mjesnog odbora Crvene kuće. U planu smo imali još jednu građevinu pa smo podigli sredstva s tom namjerom, ali u međuvremenu je vlasnik ipak odlučio sam ukloniti ruševinu, govori Dujela dodajući da je, zbog COVID-ugroze i nedostatka proračunskih sredstava, Gradu trenutačno naglasak na čišćenju okoliša.
– To smo i učinili na dvije lokacije, a u proceduri je i treća. Sa tom akcijom nastavljamo jer je ipak konkretnije i promptinije nego li da komunalni redari pokreću upravne postupke prema vlasnicima, što uvelike otežava loše stanje u zemljišnim knjigama, pojašnjava Dujela.
Kazuje također kako je u ovoj godini osigurano 120.000 kn za uklanjanje ruševina.
– Ukoliko bude moguće, dio sredstava bismo preraspodijelili i investirali u mobilnu kameru za nadzor lokacija na kojima dio nesavjesnih sugrađana uporno odbacuje otpad u okoliš. Stvaranje ugode našim sugrađanima i njihovo zadovoljstvo motiv je koji nas pokreće, stoga ćemo se potruditi da nađemo način da ne gledamo ruševine u našem okruženju, rekao je Dujela.