[FOTO] MURAJ Dukić: Ovo je djelić grada koji budi sjećanja kod svih naših građana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Bedemi zadarskih pobuna postali su nova reprezentativna gradska šetnica duga 752 metra s prostorom za kulturne sadržaje
Uređenjem UNESCO-ve baštine nadopunjujemo nisku najsjajnijih spomenika kulture i potvrđujemo kako je Zadar najbolji u provođenju EU projekata među svim gradovima, istaknuo je zadarski gradonačelnik
Zvonko KUCELIN
Nova reprezentativna gradska šetnica duga 752 metra danas je i službeno otvorena

Jutros je svečano otvorena nova zadarska šetnica - Muraj kojom su Zadrani dobili uređen javni prostor.
Bedemi su uređeni u okviru projekta "Zadar baštini – integrirani kulturni program grada Zadra 2020., a u povodu uređenja na Bedemima, točnije bastionu sv. Roka priređena je i izložba fotografija Ante Brkana "INTRA MUROS" koju je priredila Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar te izložba "Rezultati arheološkog nadzora i istraživanja bedema prije projekta obnove" koju su pripremili djelatnici Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i tvrtke Arheolog d.o.o.
Iako je otvorenje, zbog epidemiološke situacije, bilo namijenjeno samo za medije te predstavnike institucija, na bedemima je bio i poveći broj građana koji su odlučili iskoristiti današnji predivan i topao dan za šetnju novom šetnicom.

Baština se čuva za budućnost

- Imali smo poseban program kako bismo obilježili i proslavili ovu prigodu. Trebali smo se večeras susresti s našim sugrađanima na šetnici i čestitati im današnji dan, ali zdravlje nam je ipak važnije. Ipak, Bedemi zadarskih pobuna postali su nova reprezentativna gradska šetnica duga 752 metra i prostorom namijenjenim raznim kulturnim sadržajima. Njihovim uređenjem potvrdili smo atraktivnost i urbani značaj bedema. Dobili smo ekskluzivni javni prostor kojega građani mogu koristiti za odmor, opuštanje, razonodu, susrete. Posebno me raduje što su prije nas šetnicom propješačili brojni građani i tako pokazali interes za ovaj novouređeni javni prostor, rekao je Branko Dukić u pozdravnom govoru. Naglasio je kako su se, kada je Zadar postao dijelom zaštićene kulturne baštine UNESCO-a, obvezali čuvati ih za budućnost.
- Zadar je grad prebogate spomeničke baštine i naše smo naslijeđe dužni čuvati, ali i u njega ulagati. Međutim, to sami bez pomoći države i EU fondova ne bismo mogli u ovako kratkom vremenskom razdoblju. Konkretno, uređenje bedema sufinancirano je iz operativnog programa konkurentnosti i kohezije, a vrijedno je ukupno 24 milijuna kuna. Zajedno s partnerima Sveučilištem u Zadru, agencijom Zadra Nova, Turističkom zajednicom Grada Zadra te Narodnim muzejom dovršili smo projekt koji danas predstavljamo. Radovi su trajali 14 mjeseci pod budnim okom Konzervatorskog odjela. Njima i projektantu Božidaru Marovu te izvođačima zahvaljujem. Vjerujem kako će građani ovdje provoditi svoje slobodno vrijeme sa svojim prijateljima i obitelji, lijepo je spustiti pogled prema Jazinama i mostu, ali i podići ga prema gradu i Velebitu. Uređenjem UNESCO-ve baštine nadopunjujemo nisku najsjajnijih spomenika kulture i potvrđujemo kako je Zadar najbolji u provođenju EU projekata među svim gradovima. Ovo je djelić grada koji budi sjećanja kod svih naših građana i nadam se da će se ovdje stvarati nove uspomene, zaključio je Dukić.

Rehabilitirana vrijednost kulturnog dobra

Uz njega, govorio je i zadarski konzervator Igor Miletić, koji je došao i u ulozi predstavnika Ministarstva kulture i medija.
- Ovim radovima smo rehabilitirali vrijednost i značaj kulturnog dobra ovog dijela obrambenog sustava Mletačke republike. Projekt je bio usmjeren u promjenu namjene odnosno ukidanju prometa te uređenju šetnice čime se poboljšalo stanje bedema, a što je i bio jedan od uvjeta. Parter je uređen s modernim materijalima, a posebna je pažnja posvećena očuvanju postojećeg zelenila i sađenju novoga te se nastojao boravak na zidinama učiniti ugodnim, sigurnim i privlačnim. Radovi na kulturnom dobru su uvijek uranjanje u prošlost, otkrivanje skrivenog i nepoznatog, a ovdje smo došli do mnogih spoznaja i otkrili smo mnoge elemente koji nam do sada nisu bili poznati. Sam projekt je doživio izmjene koje su bile vezane uz pronalaske, rekao je Miletić zahvalivši svima koji su sudjelovali u ovom, kako je rekao, zahtjevnom projektu. Pozvao je sve građane da dođu uživati u čistom zraku i uređenom prostoru.
Zadnja je okupljene pozdravila Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koja je okupljene pozdravila u ime premijera i cijele Vlade.
- Fondovi EU služe mijenjanju i poboljšanju kvalitete života u svim našim lokalnim zajednicama. Ovo je prilika za istaknuti kako na području Zadarske županije ima više od 3 milijarde kuna ugovorenih i provedenih projekata, od čega gotovo više od pola ide samo na projekte Zadra. Ovaj projekt nosi naziv Zadar Baštini, iz čega se vidi da vodite računa o prošlosti i o ostavljanju kulture i nasljeđa za nove generacije, naglasila je ministrica Tramišak istaknuvši kvalitetnu suradnju Grada i Županije s Vladom.

 

Zaručili se na bedemima prije 50 godina

Zadrani su oduvijek koristili bedeme kao šetnicu, a to potvrđuje i bračni par Tonka i Zlatko Bajlo koji su se prije 50 godina zaručili na Bedemima i od tada su u skladnom braku. Oni su bili među građanima koji su jučer prošetali novootvorenom šetnicom i time su se prisjetili na svoju mladost.
- Moj muž i ja smo se prvi put sreli ovdje na bedemima dok sam bila mlada i gledala u Borik i brodogradilište i mislila sam se kako bi to bilo kad bih ostala u Zadru. Inače sam iz Milne na Hvaru. Valjda je sudbina htjela da sretnem svog supruga da se zaljubimo i ostanem, rekla nam je Tonka Bajlo i nastavila - Poručila bih mladima neka se vole, neka šetaju ovom šetnicom i neka rađaju dicu kako bi naš grad napredovao. Ljubav i razumjevanje i vjera u Boga su ono što je potrebno da brak opstane tako mnogo godina, rekla nam je gospođa Tonka Bajlo tajnu dugovječnosti braka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (4 glasova)