»Cilj nam je, kao što već znamo, zaštititi zdravlje svih«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ravnateljica Knjižnice Doroteja Kamber-Kontić o odlukama i okupljanju
Autor: 
Pravo na okupljanje je legitimno, ne ulazim u osobne stavove, ali kao ravnateljica Knjižnice, smatram da ne trebamo, kao profesionalci, kao knjižničari, dovoditi u pitanje odluke koje su stručnjaci donijeli. Kao javna ustanova, mi smo ih obvezni provoditi, kazala je Kamber-Kontić
Poduzeto sve kako bi korisnicima usluge Knjižnice bile dostupne

Jednoj djelatnici Gradske knjižnice Zadar, kako ona kaže, od prošlog je utorka onemogućen dolazak na radno mjesto budući da se ne želi ni cjepiti ni testirati, odnosno nema ili ne želi pokazati COVID potvdu koja je potrebna za ulazak u javne ustanove.

Jedan papirić

- Trebala bih ući, u mom ugovoru o radu ne piše da bih ja trebala davati ikakve potvrde, a kamoli liječničke, to je zakonom zaštićen podatak. To je samo zadovoljavanje forme, ja sam zdrava osoba. Nikoga ne prozivam, samo smatram da su moja Bogom dana prava, zakonski i ustavno ukinuta jednim papirićem, kazala je, između ostalog, djelatnica u videozapisu koji se proširio po društvenim mrežama.
Inicijativa »Slobodni ljudi Zadar« pozvala je građane da dođu ispred Gradske knjižnice podržati djelatnicu pa su se okupili jučer ujutro u osam sati.
Doroteja Kamber-Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar, istaknula je da rade u posebnim okolnostima od ožujka 2020. godine kojima se uspješno prilagođavaju.
- Prilagođavaju se i djelatnici i korisnici. Prema odluci s državne razine, napravili smo preporuke za naše djelatnike o tome što trebaju činiti i koje sve mogućnosti imaju i pod kojim uvjetima mogu ući u prostor Knjižnice. Dakle, propis je na razini države, ne radimo ništa što ne rade i drugi. Cilj nam je, kao što svi već znamo, zaštititi zdravlje svih. Pravo na okupljanje je legitimno, ne ulazim u osobne stavove, ali kao ravnateljica Knjižnice, smatram da ne trebamo, kao profesionalci, kao knjižničari, dovoditi u pitanje odluke koje su stručnjaci donijeli. Kao javna ustanova, mi smo ih obvezni provoditi, kazala je Kamber-Kontić.
Osim toga, naglasila je kako su poduzeli sve kako bi korisnicima usluge Knjižnice bile dostupne.

Nismo pozvani iznositi osobne stavove

- Prilagodili smo se, organizirali rad i otvoreni smo. Mi činimo i činit ćemo sve. Ako treba, i tijekom dana ćemo se organizirati i prilagoditi, imamo uslugu kućne dostave knjižnične građe. Ako korisnici iskažu potrebu, mi ćemo uslugu proširiti, imamo potporu Grada. Dakle, knjižnica je otvorena u posebnim okolnostima, knjige su dostupne, kao i sva ostala građa, na svim lokacijama i stajalištima bibliobusa, kazuje Kamber-Kontić.
Korisnici preko računalnog kataloga mogu rezervirati građu, obnoviti zaduženje tri puta, internetskim bankarstvom mogu platiti naknade ili obnoviti članstvo. Mogu poslati zahtjev za posudbu građe na mail: produzenje@gkzd.hr ili na broj telefona 023 301 122. Knjige je moguće preuzeti u terminu koji odgovara korisniku, na ulazu u Knjižnicu u željenom terminu i na željenoj lokaciji (Središnja knjižnica, ogranci ili bibliobusna stajališta), prema dogovoru. Povrat knjiga moguć je u trezore za povrat građe ispred Središnje knjižnice.
- Ponavljam, nismo izolirani slučaj u primjeni mjera, mi smo javna ustanova. Izražavanje stava i mišljenja je legitimno. Ali, kao zaposlenici, obvezni smo pridržavati se pravila. Smatram da svi mi na svom radnom mjestu, posebno mi knjižničari kao informacijski stručnjaci koji su u svakodnevnom radu s korisnicima, nismo pozvani iznositi svoje osobne stavove, ni prema literaturi, ni prema korisnicima, mi smo otvoreni svima, neovisno o vjerskoj, rasnoj, spolnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti. Naše je poslanje da budemo otvoreni i dostupni, pružamo informacije i mi sve to radimo, zaključila je Kamber-Kontić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno