Kalambura: Građani nisu ni svjesni koliko je pravilno gospodarenje otpadom bitno

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Održana edukacija za direktore komunalnih tvrtki
Edukacija u kontekstu gospodarenja otpadom predstavlja prihvaćanje informacija. No često zbog nedostatka informacija građani nisu ni svjesni koliko je pravilno gospodarenje otpadom bitno i kako svaki pojedinac malim promjenama, kao što su npr. odvajanje otpada, umjesto bacanja u kantu za smeće, uvelike pridonosi dobrobiti svih građana, kazala je izv. prof. Sanja Kalambura
Aleksandra Anić Vučinić dala je osvrt na ciljeve koje se moraju ispuniti u kontekstu kružnog gospodarstva

U Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje jučer je održana prva od tri edukacije za predstavnike jedinica lokalne samouprave, odnosno direktore komunalnih poduzeća koja djeluju na području obuhvata CGO-a Biljane Donje.
Predavačice su bile izv. prof. Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i izv. prof. Sanja Kalambura s Veleučilišta Velika Gorica.

Informiranje i edukacija građana

Na edukaciju su jučer došli direktori nekoliko komunalnih tvrtki (Čistoća Zadar, Bošana Biograd, JKU otok Pašman, Orlić d.o.o. iz Tkona, Bibinjac d.o.o. iz Bibinja) te djelatnici tvrtke Eko d.o.o. koja je i organizirala edukaciju.
Aleksandra Anić Vučinić dala je osvrt na ciljeve koje se moraju ispuniti u kontekstu kružnog gospodarstva te govorila o izazovima u trenutnom stanju gospodarenja otpadom na području CGO-a Biljane Donje, tranziciji davatelja javne usluge zbog ispunjenja ciljeva u odvojenom prikupljanju otpada i ulozi CGO-a Biljane Donje u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom. Drugi dio edukacije odnosio se ulogu davatelja javne usluge u sustavu i njihovu povezanost s Centrom za gospodarenje otpadom. U sklopu ovog dijela obrađene su metodologije informiranja i edukacije građana s ciljem podizanja razine odvojenog prikupljanja i kvalitete usluge.
- Edukacija u kontekstu gospodarenja otpadom predstavlja prihvaćanje informacija. No često zbog nedostatka informacija građani nisu ni svjesni koliko je pravilno gospodarenje otpadom bitno i kako svaki pojedinac malim promjenama, kao što su npr. odvajanje otpada, umjesto bacanja u kantu za smeće, uvelike pridonosi dobrobiti svih građana. Stavovi i raspoloženje oko otpada trebaju biti glavno sredstvo usmjeravanja i oblikovanja budućih edukacija lokalne samouprave te se u tom kontekstu trebaju i vezati za važnost i rad Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, istaknula je Sanja Kalambura.

Projekt je vrijedan 486 milijuna kuna

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje trenutno je najveći infrastrukturni projekt na području Zadarske županije. Projekt je vrijedan 486 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega 76 posto sufinancira EU iz Kohezijskog fonda, 14 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok preostalih 10 posto vrijednosti projekta sufinanciraju suvlasnici tvrtke Eko, a to su Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija. Planirani rok izgradnje Centra je prosinac 2022. godine, a početkom rada CGO-a Biljane Donje zatvaraju se sva odlagališta otpada na području Zadarske županije i južnog dijela Ličko-senjske županije.
Ljiljana Jurjević iz tvrtke Eko d.o.o. koja je organizirala ovu edukaciju u Biljanima Donjim, kazala je kako edukacija traje do četvrtka, a prijavilo se 40-ak sudionika koji su zbog epidemioloških mjera podijeljeni u tri grupe.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno