Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Devet zaselaka predstavljeno kroz pjesme

Autor: Elza Radulić-Toman

23.12.2008. 23:00
Devet zaselaka predstavljeno kroz pjesme


Kako bismo na najbolji način predstavile naše rodno mjesto, odlučile smo izraditi i izdati DVD koji ne predstavlja samo nas kao udrugu, nego u isto vrijeme preko naših tradicionalnih pjesama i narodnih nošnji predstavlja i naš Ugljan, kazala nam je predsjednica Udruge žena Điran iz Ugljana Ingrid Vuchich. Po njezinoj ideji je izrađen DVD, čija je promocija održana u nedjelju u Ugljanu, a kojoj su prisustvovali brojni Ugljanci, ali i uzvanici, među kojima je bio i načelnik općine Ante Jerolimov i predstavnica Županije Renata Peroš. Na ovome zanimljivom DVD-u članice Đirana pjevaju 12 starih autentičnih pjesama, te nekoliko novijega datuma, ali vezanih za Ugljan kroz tekst ili autore, kao što je primjerice Rudi Martinov sa svojom antologijskom pjesmom Zadarski kanal. DVD je jedinstven i po prikazivanju najboljih ugljanskih predjela i to pojedinačno u svih 9 mjesnih zaselaka. U svakome se pjeva pjesma na bilo koji način s njim povezana. Počinje od Lučina sela (mjesto Ugljan), preko Čeprljande, Varoša, Fortošćine, Guduća, do Mulina i dalje Gornjega sela do Sušice i Batalaže.
Osim pjesmama članice Đirana su svoje mjesto prikazale i kroz povijest, osobito kroz obnovu lijepe narodne nošnje, koju su pronašle u originalu u zadarskom Etnografskom muzeju, a na temelju toga su stvorile vrlo aktivnu folklornu skupinu, s kojom su se zadnjih nekoliko godina predstavile u mnogim mjestima Hrvatske, pa i izvan nje.
Treba kazati da je idejna začetnica svega toga agilna Ingrid Vucich, koja je rođena i do prije osam godina je živjela u Italiji, ali vratila se na korijene svoje majke, Ugljanke i pokrenula pedesetak ugljanskih žena, okupivši ih u udruzi Điran. Udruzi teče već peta godina i ona je zapravo pokretač svih kulturnih aktivnosti na Ugljanu.
Recimo na kraju da su izradu DVD-a pomogli općina Preko, Zadarska županija i Turistička zajednica mjesta Ugljan, te da je autorica Ingrid Vucich, snimatelj je Darko Dilber, a suradnik je Marinko Rušev, glazbenik s kojim ova udruga inače surađuje. DVD se zasad može dobiti u udruzi, a uskoro i u turističkim zajednicama Ugljana i Zadra.