Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mikin traži izvješće o aktivnosti gradskih vijećnika

Autor: Teuta Babajko Jamičić

23.12.2008. 23:00
Mikin traži izvješće o aktivnosti gradskih vijećnika

Foto: Adam VIDAS



Aktualni sat sjednice Gradskog vijeća održane u srijedu otvorila je SDP-ova vijećnica Ingrid Antičević Marinović koju je zanimalo kada će se normalizirati opskrba vodom u visokim stambenim zonama u Zadru. Najvećih problema, kako je navela Antičević Marinović, imaju stanari “pet nebodera” gdje voda često ne dolazi do njihovih stanova, tako da iako je plaćaju, nije im dostupna, odnosno ne mogu se njome koristiti. Uz to, Antičević Marinović, osvrnula se na velike gubitke vode u Zadru, smatrajući kako se oni mogu smanjiti jedino ulaganjem u podzemnu infrastrukturu.
Na pitanje vijećnice Antičević Marinović odgovorio je zadarski gradonačelnik Živko Kolega koji je ustvrdio kako su problemi u opskrbi vodom posljedica brzog širenja grada što se tada, nije moglo pratiti odgovarajućom infrastrukturom. U međuvremenu, kako je naveo Kolega, rekonstruirani su kilometri i kilometri prometnica s pripadajućom infrastrukturom, što je doprinijelo kvalitetnijoj vodoopskrbi grada, a u dogovoru s zadarskim Vodovodom, pokušati će se poboljašti opskrba vodom i u “pet nebodera”.
HNS-ovac Damir Mišlov, koji je upozorio na problem s prometnicom D-8, izlazom iz grada prema Bibinjama, gdje se s otvaranjem trgovačkih centara množe i izlazi na cestu. Zbog brojnih izlaznih cesta, kako naveo Mišlov, D-8, postaje sve sporija i nesigurnija za promet, što nikako ne odgovara prometnici kojom se ulazi u Zadar.
Odgovarajući na pitanje vijećnika Mišlova, gradonačelnik Kolega kazao je kako pristupne ceste trgovačkim centrima duž D-8 nisu najbolje rješenje za spomenutu prometnicu. D-8 je u nadležnosti Hrvatskih cesta, koje će, kako vjeruje Kolega, riješiti problem s pristupnim cestama.
HNS-ov vijećnik Želim Maštrović pitao je gradonačelnika Kolegu što je s prijedlogom Udruge građana “Hrvatska sloga”, koja želi u Zadru postaviti kamenu ploču s reljefom Poluotoka. Na kamenom reljefu, pojašnio je Maštrović, obilježile bi se lokacije, koje su pretrpjele razaranja tijekom Domovinskog rata. Osim podsjetnika na Domovinski rat, Meštrović je naveo kako bi se kamena ploča, mogla koristi prilikom turističkog razgledavanja grada.
– Prije odluke o prihvaćanju, odnosu neprihvaćaju takvih prijedloga, moramo donijeti odluku, koje će tijelo u ovakvim slučajevima biti nadležno. Vjerujem kako će u budućnosti o tome odlučivati Gradsko vijeće i to temeljem akta kojim će se jasno definirati uvjeti za postavljanje različitih obilježja. Takve odluke, naravno podrazumijevaju i mišljenje konzervatora, istaknuo je Kolega.


Obzirom da se bliži kraj mandata sadašnjem sazivu Gradskog vijeća, Željko Mikin, vijećnik SDP-a, uputio je inicijativu za sastavljanjem izvještaja o aktivnostima vijećnika tijekom sadašnjeg mandata, smatrajući to ispunjavanjem svojevrsne obveze prema građanima koji su ih izabrali.
Za Mikinovu inicijativu predsjednik Gradskog vijeća Zvonimir Vrančić kazao je kako takav izvještaj mogu sastaviti stručne službe, no da ne bi bilo pristojno, da takve informacije se iznose u njegovo ime, kao predsjednika Gradskog vijeća. Kako je Mikin, i dalje ustrajao na svojoj inicijativi, ističući kako ne vidi razlog zbog kojega bi se uskraćivale takve informacije budući da i Sabor RH u javnosti iznosi takve podatke. O Mikinovoj inicijativi očitovao se i gradonačelnik Kolega, smatrajući kako aktivnosti vijećnika ne podrazumijevaju samo istupanja u Gradskoj vijećnici već pripreme za brojne sjednice tijekom godine.
Vijećnik HNS-a Ivo Gregov, upozorio je na, kako je kazao, grozan smrad u Stomorici na Poluotoku, na što je gradonačelnik Kolega obećao kako će nadležne službe odmah izaći na teren te pokušati utvrditi što je uzrokuje neugodne mirise u spomenutoj gradskoj ulici. Uz to, vijećnika Gregova, zanimalo je zašto se kasni s otvaranjem škole na Bilome brigu.
– Škola na Bilome brigu trebala je biti gotova do kraja prosinca, no zbog kišnih dana, do tada će biti završeni samo građevinski radovi. Nakon toga uredit će se okoliš i pristupne ceste te opremiti škola namještajem, tako da očekujemo da bi oko 15. veljača nastava mogla početi, kaže Kolega.
Aktualni sat zaključio je Danijel Telesmanić, vijećnik HDZ-a, iznoseći prijedlog za snižavanjem cijena najma prostora na Poluotoku za deficitarna zanimanja, odnosno obrte, poput brijača, krojača i postolara, a sve u cilju oživljavanja stare gradske jezgre. Na Telesmanićev prijedlog, za govornicu je izašla Jagoda Surać, v.d. pročelnice Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, te pojasnila kako su dugogodišnjim zakupcima, koji u gradskim prostorima drže deficitarne obrte već snižene cijene zakupa i to u cilju oživljavanja Poluotoka.