Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Škabrnjske jaslice najveće u Zadarskoj županiji

Autor: Velimir Brkić

23.12.2008. 23:00
Škabrnjske jaslice najveće u Zadarskoj županiji

Foto: Velimir BRKIĆ



Žitelji škabrnjanskog Centra svojim sumještanima, župljanima, rodbini pristigloj iz cijele Hrvatske i Europe te svim dobronamjernicima, podarili su najljepši božićni dar – vjerno uprizorenje Isusova rođenja u župnoj crkvi Uznesenja BDM. I to ne bilo kakvog već na površini od oko 250 metara četvornih, odnosno na površini 13 x 19 metara. Zasigurno najveće božićne jaslice u Zadarskoj županije još za vrijeme izgradnje privlačile su vjernike i brojne prolaznike s ulice koji su najčešće s djecom dolazili vidjeti jaslice i fotografirati se pred njima. Uz jaslice su osvijetljena i dvije božićne jelke visoke preko 7 metara te dva božićna bora od 3,5 metara. U gradnju “megajaslica” utrošeno je između ostalog gotovo pola tone kamena.
Betlehemska scenografija postavljena je u unutrašnjosti crkve, u blizini oltara, okruženog popločanim kamenim stazama, snopovima slame, stablima bora i masline smjestile su se tami obasjane jaslice, svratište i ostali betlehemski objekti, ali i pekar, pralja, kalafat, kovač, brusač, lončar, ovčar, ovce, anđeo u visini. Iz tame, pateći zvijezdu, tri kralja Baltazar, Melkior i Gašpar pronalaze Malog Isusa obasutog nježnosti svojih roditelja Marije i Josipa dok vjernici po popločanom putu obasjani svjetlom stotine zvjezdica i žarulja u pobožnosti jednostavno prolaze kroz jaslice.
Škabrnjski božićni običaj od davnina da božićne jaslice u crkvi izrađuju žitelji određenih kvartova, zaselaka. Uz podršku župnika don Borisa Pedića ove godine na redu za jaslice bili su žitelji Centra, mladi i stari, žene i muškarci predvođeni Šimunom Jurićem Šilom. Pođite onamo naći ćete djetešce povijeno u pelenice, gdje leži u “megajaslama”.