Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stara baština primorskih krajeva

Autor:

23.12.2008. 23:00
Stara baština primorskih krajeva

Foto: Filip BRALA



U Gradskoj knjižnici Zadar otvorena je izložba pod naslovom “Morski Božić”. Damir Vicković i prijatelji izložili su pomorske antikvitete u želji da se još jednom prikaže stara baština primorskih krajeva. Ferali koji su pripadali privlačkim, kaljskim, kukljičkim, pašmanskim… ribaricama, kamenarima, sabunjerima, izloženi su u predvorju GKZD kako bi podsjetili na “ugasla vremena”.
Božićnu priču čitao je profesor Markica Perić, a za lekturu iste pobrinuli su se dr. sc. Robert Bacalja i mr. sc. Katarina Kolanović. Otvorenje izložbe svojim nastupom uveličali su klapa Kolajna iz Zadra i klapa Ponistra iz Crnog, a u programu je sudjelovala i udruga Svjetlo. Posjetioci su prilikom otvorenja izložbe svojim domovima mogli ponijeti ferale koje su poklonili udruga “Svjetlo” i kuma Mara.
Za scenski nastup bio je zadužen šjor Nikola Čeprnja, kalafat posljednjeg zadarskog škvera. Posjetioci, odnosno suorganizatori izložbe komentirali su kako bi šjor Nikola svojim radom, koji je prikazao, u jednom danu mogao izgraditi brod.
Jarbol, jedro, sabun, božićne figurice…, sve to skupa može se razgledati do 3. siječnja, a razlog svemu tomu je more.
– Živimo na moru, gledamo ga, slušamo ga…, kaže Damir Vicković, jedan od najzaslužnijih za postavljanje ove izložbe.