Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kutija: Osoba sam kontinuiteta vlasti u Benkovcu

Autor: Velimir Brkić

23.12.2009. 23:00
Kutija: Osoba sam kontinuiteta vlasti u Benkovcu

Foto: Zvonko KUCELIN



U nedjelju je izborni dan. Na dan izbora 27. prosinca birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a građane Benkovca, odnosno žitelje svih 42 naselja će dočekati dva biračka listića – jedan listić za izbor predsjednika Republike Hrvatske i drugi listić za izbor novog gradonačelnika grada Benkovca i njegovog zamjenika. Za predsjedničke i prijevremene lokalne izbore u biračke spiskove upisano je sveukupno 16. 147 birača.
Branko Kutija, saborski zastupnik sa 10-godišnjim gradonačelničkim stažem i aktualni predsjednik benkovačkog Gradskog vijeća, kandidat je HDZ-a za novog gradonačelnika Grada Benkovca na prijevremenim lokalnim izborima koji će se održati 27. prosinca. Kandidat HDZ-a za zamjenika gradonačelnika je Mirko Erstić, dosadašnji dogradonačelnik.
– Svoj sam život proživio korektno ponašajući se prema drugima. Tako kanim i nastaviti. Nisam osoba koja je “šarala” u bilo kakvom smislu. Vrlo sam zadovoljan unutar svoje stranke, a posebno s ekipom s kojom surađujem u Benkovcu. Građanima pristupam s ozbiljnošću koju sam pokazao i do sad, a i obećavam da ću Grad voditi pošteno i pravedno prema svima. Kao što svi znaju koji me poznaju, ostat ću srdačna osoba prema svima i kad budem izabran za gradonačelnika. Svaki će građanin imati mogućnost razgovarati sa mnom, rekao je Kutija te istaknuo važnost kontinuiteta vlasti na sve tri razine, odnosno lokalnoj, županijskoj i državnoj.
Ono čime se Benkovac zaista može podičiti snažan je gospodarski uzlet, te činjenica da iz godine u godinu bilježi pad broja nezaposlenih. Benkovac je, nakon Domovinskog rata, tiho i samozatajno krenuo putem razvoja, a danas je nesumnjivo je jedan od najperspektivnijih gradova u Zadarskoj županiji.
– Bili smo vrlo objektivni u našim procjenama i sve što smo obećali biračima smo dosad i napravili, bez obzira je li u pitanju infrastruktura, gospodarstvo, socijalni programi, sport, kultura ili predškolski odgoj. Kad govorimo o gospodarstvu, najvažnija stvar je zapošljavanje koje je temelj razvoja svakog kraja, i zato želim istaknuti poslovnu zonu “Šopot”. To je zona koja ima 60 hektara i važno je naglasiti da su sve parcele za buduće pogone prodane ulagačima. Kad ta zona zaživi, kad se naprave proizvodni i uslužni objekti, zapošljavat će preko 500 ljudi i nezaposlenost u Gradu Benkovcu će praktično nestati, najavio je Kutija.
– U sljedeće tri i pol godine planiramo završiti magistralni vodovod, izgraditi mjesne vodovodne mreže u naseljima, izgraditi preostali dio kanalizacijskog sustava u Benkovcu, nadograditi zgradu OŠ Benkovac s novih 15 učionica i obnoviti preostale područne škole, izgraditi komunalnu infrastrukturu u poslovnim zonama “Benkovačko selo” i “Veljane”. Idemo u izgradnju društvenih domova u naseljima, te u rekonstrukciju Doma kulture, to jest bivšeg Doma HV u Benkovcu. Nastavljamo s asfaltiranjem nerazvrstanih prometnica, a ići ćemo i u intenzivno poticanje razvoja seoskog turizma. Već smo krenuli u izadru urbanističkog plana uređenja lokaliteta Asseria Nova koji će bit jezgra turizma. U programu je i izgradnja zgrade Centra za socijalnu skrb, kazao je Kutija dodajući kako smatram da ima dovoljno iskustva, a još uvijek relativno malo godina, i da uistinu može još puno toga napraviti za benkovački kraj.
– Želim biti na raspolaganju i pomoći narodu kojeg predstavljam i kojeg ću, nadam se, predstavljati, napomenuo je Kutija.
I ispitivanja agencije Puls pokazala su da Benkovac hoće Branka Kutiju koji dosad u Republici Hrvatskoj nije izgubio niti jedne izbore.
– Kao što smo pobijedili na svim dosadašnjim izborima pobijedit ćemo i na ovim lokalnima, jer smo svih ovih godina sustavno radili. Nastavit ću kontinuitet politike po kojoj će i prigradska naselja ravnopravno biti uključena u politiku, takav će prema njima biti i odnos, a nastojat ćemo i dalje omogućiti i uvjete života u prigradskim naseljima koja im pripadaju kao sastavnim dijelovima grada. Svjesni smo da središte grada ima određene prednosti u odnosu na prigradska naselja, pa težimo maksimalnoj ravnoteži, kazao je Kutija, dodajući kako se u svim prethodnim mandatima dokazao da je spreman nositi se s problemima.
– Uvjeren sam da zajedno sa Gradskim vijećem imam model po kojemu će grad i u idućem mandatu funkcionirati kvalitetno. Osoba sam kontinuiteta vlasti u Gradu Benkovcu, zaključio je  Branko Kutija pozivajući pritom benkovačke birače da izađu na dvostruke izbore rekavši da su izbori “svečanost demokracije”, a birači “vrhovna instanca demokracije”.
 


 KANDIDATI KUTIJA I NIMAC


Na prvim lokalnim, neposrednim izborima održanim treće nedjelje u mjesecu svibnju bilo je pet kandidata za benkovačkog gradonačelnika. Kandidat HDZ-a Željko Katuša u prvom krugu izbora dobio je čak 63 posto glasova te je uvjerljivo pobijedio četvoricu nezavisnih protukandidata. Među njima nadasve uvjerljivo i mog protukandidata Gorana Nimca. Međutim, tada nije bio stranački kandidat SDP-a već nezavisni, a zamjenik mu je bio Jovan Bojanić, podsjetio je Branko Kutija.