Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Na Proboju turizam i luka

23.12.2010. 23:00
Na Proboju turizam i luka


Na području Proboja predviđena je gradnja stambenih, ugostiteljskih i turističkih objekata, predviđene su površine za sportsko-rekreacijsku namjenu, za uređenje javnih zelenih površina, zatim površine za prometne i infrastrukturne sustave kao što su trafostanica, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, a predviđeno je uređenje luke Proboj i operativne obale uz luku, rekao je Krešimir Matas


Gradsko vijeće Grada Paga donijelo je UPU  Proboj koje je obrazložio  Krešimir Matas, predstavnik  tvrtke Arhitektura i graditeljstvo Matas iz Zagreba.  Matas je pojasnio da plan  obuhvaća površinu od 22,117  hektara na kojoj se planira  gradnja turističkih i stambenih objekata.
– Na području Proboja  predviđena je gradnja stambenih, ugostiteljskih i turističkih objekata, predviđene su  površine za sportsko-rekreacijsku namjenu, za uređenje  javnih zelenih površina, zatim  površine za prometne i infrastrukturne sustave kao što  su trafostanica, uređaj za  pročišćavanje otpadnih voda,  za kolne prometnice,  pješačke površine, a predviđeno je uređenje luke Proboj i operativne obale uz luku,  rekao je Krešimir Matas.
Nakon njegova izlaganja  Zvjezdana Fabijanić, vijećnica SDP-a je rekla da je nedopustivo raspravljati o  UPU-u Proboj, a da vijećnici  nisu dobili sve materijale.
– Pitam se dokle ćete se  igrati s nama na ovaj način. U  materijalima nismo dobili  grafički prikaz plana nego  samo tekstualni, a bez grafičkog dijela plana nismo se  mogli pripremiti za meritornu  raspravu o ovako važnom planu, rekla je Zvjezdana Fabijanić.
Gradonačelnik Paga Ante  Fabijanić je odgovorio da je  grafički dio UPU-a Proboj  pedeset dana bio izložen u  Gradskoj vijećnici i svatko ga  je mogao vidjeti.
Pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i  prostorno planiranje grada  Paga Antonela Zrilić je rekla  da se donošenje UPU-a Proboj priprema već devet mjeseci.
– Plan je dva puta bio na  javnoj raspravi i dobivene su  sve suglasnosti Ministarstva  zaštite okoliša, prostornog  uređenja i graditeljstva i zbog  toga smatramo da se plan  može usvojiti, rekla je Antonela Zrilić.
Zvjezdana Fabijanić je navela da postoje problemi s  Prostornim planom Grada  Paga koji se mora uskladiti sa  zakonom te kako i dio UPU-a  Proboj nije obuhvaćen Prostornim planom. Gradonačelnik Fabijanić je naveo da bi  bio sretan da se uz UPU  Proboj može donijeti prostorno planska dokumentacija  za sva područja grada Paga.
– Prigovarate da se ne radi  dovoljno, a onda ste protiv  planova i svih projekata i bit  ćete protiv plana za grad Pag  i za sve ostalo. Bez prostorno  planske dokumentacije Pag se  ne može razvijati i zbog toga  je ovo prvi korak u donošenju  svih planova, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Naselje Proboj nalazi se na  središnjem dijelu otoka i ima  izlaz na otvoreno more. Prostornim planom Grada Paga u  blizini Proboja je predviđena  gradnja nekoliko velikih turističkih zona.