Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Najskuplja je neprodana roba

23.12.2010. 23:00
Najskuplja je neprodana roba


Slični popusti mogu se vidjeti u cijelom gradu gdje su trgovci nakon niza godina tijekom kojih su sniženja radili uglavnom nakon Nove godine i to najčešće tek simbolična, shvatili da je najskuplja roba – neprodana roba i ove godine uistinu dobrano spustili svoje cijene


Sveprisutna recesija nagnala je zadarske poduzetnike, vlasnike trgovina odjećom i obućom, da ove godine krenu sa sniženjima mnogo prije nego inače. Slab promet rezultirao je početcima rasprodaje već krajem studenog i to do čak 70 posto na pojedinim mjestima čime su svi ljubitelji “krpica koje život znače” dobili dobru priliku popuniti ormare s mnogo manje sredstava nego do sada.
U trgovini cipela “Matina”, primjerice, svi su prošlogodišnji modeli sniženi za vrtoglavih 70 posto, pa tko ne pati od toga da kupuje isključivo ovosezonske modele može si dobar par cipela naći već za koju stotinu kuna. Ovogodišnji modeli su, pak, na sniženju do 50 posto što će zadovoljiti i one malo probirljivijeg ukusa. Prodavačice u spomenutoj trgovini ističu da se po sniženju obim posla očekivano povećao, no ništa drastično s obzirom da i mimo popusta imaju prihvatljive cijene i stalnu klijentelu.
– Imamo stalnu klijentelu koja godinama kupuje u nas, uglavnom iste brendove tako da neki veći pad prometa nismo osjetili usprkos krizi, naglašavaju u Matini.
Sniženja su počela prije tjedan dana i u Nike trgovini do crkvice Sv. Petra i Andrije. Snižena je aktualna kolekcija patika i odjeće jesen/zima 2010.
– Kupci su naravno zadovoljni s obzirom da ona prava zima kod nas nije ni otpočela, a već imaju prilike nabaviti si mnogo povoljnije visoke zimske patike, tople trenerke, jakne… sve one artikle bez kojih je bavljenje sportom i vrijeme opuštanja nezamislivo. Traže se najčešće tamne boje, crna i tamno siva s obzirom da su najpraktičnije što mi u trgovini jako dobro znamo te takvu robu najčešće i naručujemo. Zadranke i Zadrani cijene praktične boje, boje koje mogu uskladiti s ostatkom garderobe, jednostavne krojeve i modele kojih kod nas ne manjka. Dakako, ne izostavljamo ni one trendovske nijanse i modele, no naš bazni black program je ipak glavnina naše ponude, ističu prodavačice.
Blagdansko sniženje otpočelo je i u najekskluzivnijem  gradskom butiqueu Max & Co. gdje se trenutno cipele i torbe mogu kupiti za 50 posto jeftinije, a odjeća za 40 posto. Uz to u trgovini daju i gotovinski popust od 10 posto.
– Naši popusti nisu nikakva novina, to je već uhodan običaj u našem poslovanju na koji su naše klijentice naviknule, ističe trgovkinja.
Kako doznajemo, usprkos krizi, promet im nije pao. Trgovkinja dodaje da su razlog tome vjerojatno modeli koji su uglavnom klasičnih krojeva te se kao takvi mogu nositi godinama.
– Ove godine imamo, primjerice, kapute redizajnirane od Max Mare pa nije ni najmanje čudno što su se Zadranke odlučile na kupovinu. Kad tome dodamo da se jedan fini kaput može naći po punoj cijeni za oko 2.500 kuna jasno je da promet ide, pogotovo sada uz popust, naglašavaju u Maxa.
Slični popusti mogu se vidjeti u cijelom gradu gdje su trgovci nakon niza godina tijekom kojih su sniženja radili uglavnom nakon Nove godine i to najčešće tek simbolična shvatili da je najskuplja roba – neprodana roba i ove godine uistinu dobrano spustili svoje cijene.