Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nema diranja u obalu

23.12.2010. 23:00
Nema diranja u obalu


Stav Mjesnog odbora Arbanasi je da nećemo dopustiti izgradnju nikakvih apartmana ili zgrada, već će tamo biti moguća mala ili srednja gustoća naseljenosti te ulice s malim prometom. Također nećemo dopustiti ni nasipanje ili bilo kakvo diranje u obalu, istaknuo je Dino Bailo


Stanovnici Arbanasa, posebno oni koji imaju zemljišta na predjelu Karme, desetljećima čekaju da se donese Urbanistički plan uređenja tog dijela grada. Mnogi su zbog ove situacije postali ogorčeni i nezadovoljni jer im zemljišta na toj atraktivnoj lokaciji stoje zapuštena i prazna i na njima ne smiju ništa graditi dok se ne donese Urbanistički plan uređenja tog dijela grada.
Naime, preduvjet za usvajanje UPU-a Karme jest usvajanje izmjena i dopuna Prostornog plana grada Zadar, a što bi trebalo biti gotovo kroz sljedeću godinu. Tek kad se usvoji PP, prema njemu se može izraditi i UPU Karme, objasnili su iz Grada.
Podsjetimo, UPU Karme još je prije deset godina bio pred donošenjem, ali su vlasnici zemljišta na tom predjelu prije pet godina pisali peticiju gradskoj vlasti jer su bili nezadovoljni predloženim UPU-om. Potom se prije tri godine održala predrasprava za Urbanistički plan uređenja Karme. Ipak, dalje od predrasprave se nije išlo jer se u međuvremenu izmijenio zakon pa je od Detaljnog plana uređenja za Karmu trebao biti izrađen Urbanistički plan uređenja, nakon čega je resorno ministarstvo vratilo plan jer nije bio u skladu s PP-om Zadra. Sad se opet čekaju izmjene i dopune PP-a Zadra, da bi se potom i UPU Karme mogao uskladiti s njime.
Ipak dok se ne donesu izmjene i dopune i dok se ne ispune sve zakonske procedure, vlasnici zemljišta u tom dijelu grada morat će gledati svoja zemljišta kako stoje zapuštena i neiskorištena.
O ovom smo problemu razgovarali i s predsjednikom Mjesnog odbora Arbanasi Dinom Bailom koji je rekao da su mu dolazili žitelji Arbanasa s pritužbama i negodovanjem.
 – U siječnju bi trebale biti gotove izmjene i promjene PP-a, a tek kad se to donese može se krenuti u izradu UPU-a Karme. Ipak, mislim da bi i UPU Karme mogli očekivati da će biti gotov tijekom sljedeće godine, rekao je Bailo, dodavši da je velik problem Karme taj što su najveći dio zemljišta uske i duge parcele na kojima je teško izgraditi nekretninu pa bi investitori trebali okrupnjavati zemljišta.
 – Stav Mjesnog odbora Arbanasi jest da nećemo dopustiti izgradnju nikakvih apartmana ili zgrada, već će tamo biti moguća mala ili srednja gustoća naseljenosti te ulice s malim prometom. Također nećemo dopustiti ni nasipanje ili bilo kakvo diranje u obalu, istaknuo je Bailo. Dodao je da će mjesni odbor, kad dođe do donošenja UPU-a, o tome obavijestiti svoje žitelje da i oni mogu dati svoje prijedloge i primjedbe i na taj način sudjelovati.