Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Povljanski proračun 5,2 milijuna kuna

23.12.2010. 23:00
Povljanski proračun 5,2 milijuna kuna


Naplata komunalnih potraživanja od vikendaša je vrlo slaba, a prema izvješću Komunalnog društva gubici vode su ljeti iznosili sedamdeset i dva posto, a prema novom izvješću iznose od pedeset do šezdeset posto i to je nedopustivo jer ti gubici nastaju zbog toga što su se mnogi vikendaši ilegalno priključili na vodovodnu infrastrukturu, rekao je Tičić


Općinsko vijeće Povljane prihvatilo je prijedlog proračuna za 2011. godinu u visini od 5.228.000 kuna,  što je za oko dva milijuna kuna  manje od ovogodišnjeg proračuna. Predsjednik Općinskog vijeća Petar Tičić je bio  protiv usvajanja proračuna i  predložio je donošenje odluke  o privremenom financiranju,  no njegov prijedlog nije prihvaćen. Vijećnik Miljenko Pogorilić je predložio da se 30  posto proračuna namijeni za  plaćanje općinskih dugova i taj  je prijedlog prihvaćen. Za  vraćanje dugova osigurano je  1.500.000 kuna, a ako se proračun ispuni više od planiranog  i iznos za vraćanje dugova će se  povećavati. Na sjednici se raspravljalo i o gubicima koje ima  općinski proračun zbog loše  naplate komunalnih potraživanja od vikendaša.
– Naplata komunalnih potraživanja od vikendaša je vrlo  slaba, a prema izvješću Komunalnog društva gubici vode  su ljeti iznosili sedamdeset i  dva posto, a prema novom izvješću iznose od pedeset do  šezdeset posto i to je nedopustivo jer ti gubici nastaju  zbog toga što su se mnogi vikendaši ilegalno priključili na  vodovodnu infrastrukturu, rekao je Tičić.
Općinsko vijeće Povljane je  raspravljalo i o dopisu što ga je  uputila tvrtka Thermae Adriaticae koja je kupila zemljište na  predjelu Bas za gradnju turističkih sadržaja. 
Tičić je podsjetio kako je  tvrtka Thermae Adriaticae  2004. godine od Općine Povljana za 9,8 milijuna kuna kupila 30 hektara zemljišta na  predjelu Bas, no gradnja nije  počela. Na sjednici Općinskog  vijeća Povljane od 28. rujna ove  godine donesena je odluka o  pokretanju sudskog postupka  protiv Thermae Adriaticae za  naknadu štete u visini od dva  milijuna eura. 
– Oni predlažu održavanje  sastanka na kojem bi raspravili  o problemima, ali smatram kako bi prvo trebali platiti dva  milijuna eura koliko nam po  ugovoru duguju jer nisu na vrijeme započeli s gradnjom, a tek  onda možemo razgovarati o  svemu ostalom. Teško je danas  pronaći investitore pogotovo  za veliki projekt kakav oni planiraju raditi na Basu, ali ako ne  mogu pronaći investitore, onda neka to kažu i neka odustanu od projekta, rekao je  Tičić.
Sastanak članova Općinskog  vijeća Povljane i predstavnika  tvrtke Thermae Adriaticae trebao bi se održati sredinom siječnja iduće godine.