Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tko misli da su Biljane Donje srpski prostor silno se vara!

23.12.2010. 23:00
Tko misli da su Biljane Donje  srpski prostor silno se vara!


Jednako nam je stalo do Biljana Donjih i zdravlja njegovih žitelja kao i do Zadra i Nina i svih drugih prostora u županiji. Sve su to hrvatski prostori. Nema smisla u ovom kontekstu povlačiti diskusiju o pravima nacionalnih manjina, odlučan je bio župan


Aktualni sat jučer  održane Skupštine Zadarske  županije otvoren je pitanjem  DPS-ovog vijećnika Dušana  Olujića kojega je zanimalo gdje  se stalo s izmjenom Statuta Zadarske županije kojim bi prema  mišljenju Koordinacije za ljudska prava Zadarske županije trebala biti regulirana službena  upotreba znamenja srpske nacionalne manjine.
Župan je odgovorio da je dinamika održavanja sjednica  Skupštine Zadarske županije  takva kakva jest te da se do sada  nije stiglo pripremiti izmjene statuta kako to predlaže Koordinacija, ali da bi one mogle biti na  dnevnom redu već sljedeće  Skupštine.
– Po tom ćemo pitanju učiniti  sve u skladu sa zakonom, zaključio je župan.
Prometni kolaps
Olujića je još zanimalo tko je  donio odluku da se Centar za  gospodarenje otpadom izgradi u  Biljanima Donjim, području na  kojem živi pretežno srpska nacionalna manjina. Na ovo je pitanje župan odrješito odgovorio  da su Biljane Donje hrvatski prostor te da ako tko misli da je to  srpski prostor, silno se vara. 
– Jednako nam je stalo do Biljana Donjih i zdravlja njegovih  žitelja kao i do Zadra i Nina i svih  drugih prostora u županiji. Sve su  to hrvatski prostori. Nema smisla  u ovom kontekstu povlačiti diskusiju o pravima nacionalnih manjina, oštar je bio župan.
Nikola Turčinov (SDP) upozorio je da se ulica Frane Francetića za obilnih kiša redovito  pretvara u, kako je rekao, akumulacijsko jezero.
– Još nešto. Kad je prije nekoliko dana pao snijeg nastupio je  potpuni prometni kolaps.  Hoćemo li sljedeći put biti organiziraniji? – pitao je Turčinov.
Župan je odgovorio da i u  Francuskoj i u Alpama i drugdje  za snježnih oborina nastupi prometni kolaps.
– Naravno da mi kao mediteranski grad nismo i ne možemo  biti za snijeg pripremljeni jednako kao u Alpama, zaključio je.
Svetko Šarić (SDP) u nastavku  je spomenuo nedavni obavijesni  razgovor u policiji oko Kazališta  lutaka Zadar na kojega su bili  pozvani on i Nikola Turčinov.
Obavijesni razgovor u  policiji
– Je li u policiji pokrenut proces oko KLZ-a? Ako jest zašto  smo samo ja i Turčinov jedini bili  na obavijesnom razgovoru? Zar  smo samo nas dvojica krivi za  takvu obnovu KLZ-a? – pitao je  Šarić.
– Nisam upoznat ni s obavijesnim razgovorom niti s time je li  otvoren proces oko KLZ-a, kratko je odgovorio župan.
Nevena Petani (SDP) bila je  zbunjena kriterijima kojima se  Hrvatske vode vode u davanju  suglasnosti.
– S jedne strane ne daju suglasnost za Centar za gospodarenje otpadom, a s druge su suglasni s izgradnjom tvornice cementa u Kruševu koja dokazano  zagađuje okoliš, rekla je Petani.
– Ne znam radi li se o dvostrukim kriterijima. Znam samo  da se radi o dva velika zahvata u  prostoru. Kako kod tih zahvata u  prostoru treba postupiti glede  zaštite okoliša trebaju odlučiti  stručnjaci. Radi se na najbolji  mogući način, sukladno zakonu.  Trebalo bi svima biti jasno da ja  kao župan ne mogu utjecati ni na  izdavanje, niti na neizdavanje suglasnosti, pojasnio je Stipe Zrilić.
– Najavljeno je da će na proljeće 2011. prva domaćinstva dobiti priključak na plin. Trebalo bi  se već početi govoriti o tome  koliko će koštati taj priključak na  plin. Hoće li biti besplatan? Ako  da, čime je to uvjetovano, pitala  je SDP-ova vijećnica Ljubica Budan.
– Koncesionar EVN AG, koje  je dobilo koncesiju za plinofikaciju Zadrske županije, izišao je s  ponudom besplatnog određenog  broja priključaka. Ne znam je li to  uvjetovano. Oni će vjerojatno to  kompenzirati dugoročno kroz cijene plina koje regulira HERA pa  će ih i odrediti u dogovoru s njima, rekao je župan.  
 


ZAMJERKA ŽELJKA LONČARA (HDZ) SDP-ovcima: Iskoristili humanitarnu akciju za svoju promociju




Željko Lončar (HDZ) zamjerio je SDP-ovcima na nekim postupcima  tijekom nedavne humanitarne akcije Vukovaru za dar.
– Akciju organizira Koordinacija za ljudska prava. Nije u redu što je  SDP za vrijeme održavanje akcije postavio svoj štand uz njih i tako  akciju iskoristio za svoju promociju, rekao je Lončar.


 


SVETKO ŠARIĆ (SDP): Gdje je novac za vodotoranj?


Svetko Šarić (SDP) podsjetio je na humanitarnu akciju od prije  desetak godina kada je svaka županija odlučila financirati obnovu po  jednog u ratu devastiranog spomenika u Vukovaru.
– Zadarska županija odlučila je pomoći obnovu vodotornja i za tu je  namjenu dala naprije dv,a pa onda još milijun i pol kuna. Sve skupa 3,5  milijuna kuna. Još je tadašnji župan Prtenjača rekao da je novac dan  Vladi RH. Vodotoranj nije obnovljen pa se pitam gdje je taj novac. Zašto  nije vraćen u proračun Zadarske županije? Je li ga možda Vlada nekamo  protuzakonito preusmjerila, zanimalo je Šarića. Župan je odgovorio da  ne zna postoje li u dokumentaciji Zadarske županije podaci o novcu za  vodotoranj te da će se informirati o tome.


 


Čipovi i novosadska perspektiva


Vijećnik Dušan Olujić (DPS) apelirao je na župana da “malo više  nadzire rad pročelnika”.
– Imaju visoke plaće, a točke iz  njihovog djelovanja malo su zastupljene. Mislim na UO za gospodarstvo koji bi trebao dati više  inicijative i kreativnosti u realizaciji  programa razvoja neovisno od HGK  i Razvojne agencije, kazao je Olujić  na što mu je župan Zrilić odgovorio  kako smatra da pročelnici plaću  koju imaju i zarade.
– Ne znam što mislite pod nadziranje, a ako mislite da bih im  trebao ugraditi čipove u tome se  razlikujemo, ili to iz Novog Sada  možda izgleda malo drukčije nego  odavde, dodao je župan Zrilić, aludirajući na mjesto boravka vijećnika  Olujića izvan Zadarske županije.
 (N. R.)