Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zdravko Mustać najbolji privlački uljar

23.12.2010. 23:00
Zdravko Mustać najbolji privlački uljar


Na poziv organizatora na prvu degustaciju prijavio se 21 privlački maslinar s po jednim uzorkom ulja. Ulja su ocjenjivana u Udruzi sezonskih analitičara “Olea” u Zadru i po njihovu sudu prvo mjesto uvjerljivo je s ekstra djevičanskim uljem osvojio poznati bivši igrač Sabunjara i dugogodišnji igrač NK Zadar Zdravko Mustać
U organizaciji Udruge vinara i maslinara Privlaka i njezinog vrijednog i marljiva predsjednika Borisa Glavana, a uz potporu Općine Privlaka, privlačke Turističke zajednice te mjesnog župnika don Ante Sorića, je u župnoj dvorani održano prvo ocjenjivanje i natjecanje maslinara i uljara s prostora Općine Privlaka. Iako je fešta imala sva obilježja zabavnog karaktera, nije se zaboravio njezin osnovni smisao, a to je degustacija maslinova ulja te proglašenje najuspješnijeg uljara općine Privlaka u 2010. godini.
Manifestaciju je otvorio predsjednik Boris Glavan, koji je pozdravljajući okupljene te zahvaljujući se svima koji su se odazvali na sudjelovanje uz ostalo rekao:
Vođena degustacija
– Ovo je prva godina ove manifestacije naše Udruge koja je utemeljena 19. travnja ove godine. Organizirali smo je prvenstveno kako bismo ovdje u Privlaci motivirali te potaknuli što veći broj naših maslinara, pogotovo mladu populaciju da se okrenu uzgoju ove plemenite mediteranske kulture. Hvala još jednom svima koji su na bilo koji način pripomogli da ovo sve uspije. Na kraju želim istaknuti da će naša Udruga tijekom iduće godine nastaviti sa sličnim aktivnostima. Prvo što ćemo organizirati pored podjele sadnica vinove loze i maslina bit će jedno stručno predavanje s oglednom rezidbom na terenu, rekao je predsjednik Glavan.
Nakon predsjednikovih uvodnih riječi na pozornicu su izišle članice domaće ženske klape “Libar” te su otpjevale dvije božićne i jednu svjetovnu skladbu – “Božić je”, “Preveliku radost navješćujemo vam” te “Zemlja”. Potom je brojne maslinare i njihove goste, među kojima su pored ostalih bili načelnik Ive Surić, predsjednik Općinskog vijeća Ante Mustać, općinski vijećnici, mjesni župnik don. Ante Sorić i drugi nastavila zabavljati zadarska muška klapa “Maraska”.
Živo je bilo i u susjednoj prostoriji gdje se održavala takozvana “Vođena degustacija ulja” u kojoj je sudjelovalo tridesetak domaćih uljara. Degustaciju je vodio trojac iz zadarske Udruge senzorskih analitičara maslinova ulja “Olea” – predsjednik Tihomir Ivanov te njegovi suradnici Mladen Dušević i Petar Pedišić.
Osim što su okupljenim maslinarima detaljno pojašnjavali što su to dobra, a što loša ulja, zadarski stručnjaci su održali i svojevrsno predavanje tijekom kojeg su uz ostalo ukazali na tri segmenta veoma bitna kod prerade i berbe ulja. To su optimalno vrijeme branja, način transporta i nužnost prerade maslina nakon branja u roku od 24 sata.
Nagrada publike
Na poziv organizatora na prvu degustaciju prijavio se 21 privlački maslinar s po jednim uzorkom ulja. Ulja su ocjenjivana u Udruzi sezonskih analitičara “Olea” u Zadru i po njihovu sudu prvo mjesto uvjerljivo je s ekstra djevičanskim uljem osvojio poznati bivši igrač Sabunjara i dugogodišnji igrač NK Zadar Zdravko Mustać. Njemu je također pripalo prvo mjesto i nagrada publike na održanoj “Vođenoj degustaciji”. Mustaću je za nagradu dobio zlatnu medalju, plaketu i inoks bačvu zapremnine 50 litara, što mu je uručio Boris Glavan. Drugo mjesto osvojio je Pere Mustać, dok je treće mjesto pripalo Daliboru Dadi Glavanu. Njima dvojici nagrade i zahvalnice te prigodne botilje udijelila je direktorica Turističke zajednice Privlaka Iva Zorić. Svim sudionicima su također uručene prigodni priručnici pod nazivom “Vodič za poznavanje i kušanje djevičanskih maslinovih ulja” koje je izdala zadarska Olea. Predsjednik Glavan za doprinos pri potpori ovom događanju, prvom ovakve vrste u Privlaci, plakete i priznanja uručio je općinskom načelniku Ivi Suriću, direktorici TZ-a Ivi Zorić, župniku don Anti Soriću te predsjedniku zadarske “Olee” Tihomiru Ivanovu.
Uime nagrađenih riječi zahvale uputio je pobjednik Zdravko Mustać, kazavši među ostalim da je ovo priznanje njemu i ostalim nagrađenim maslinarima čast, ali ujedno i obaveza da se još više potrude na popularizaciji i razvoju maslinarstva i uljarstva na prostoru općine Privlaka. Fešta ulja nastavljena je do kasno navečer u veselom raspoloženju uz glazbu, pjesmu i bogat stol.