Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Iće i piće na blagdanskom stolu

23.12.2011. 23:00


Božić je, što će se jesti i piti na mom blagdanskom stolu?
Za Badnjak bogat, ali skroman riblji jestvenik.
Na ribarnici nalazim ponešto i za sebe. Uzeo sam škarpuniće iz poponice za lešadu i malo gavuna iz gavunare za fritadu.
Da se nađe i za male Roka i Darena, koji vole nešto od pečenog, uzeo sam nešto bugava i odreske morske jadranske pastrve.
Dosta mi je uvoznih bakalara. Pripremit ću brudet od suhe landrovine, koje imam doma još od prošlog ljeta. S komadićima suhe pasovine, mačaka i raže, prosušenih kilavčića s tracima od hobotnice, a u zdjeli na počasnom mjestu, kao zamjena za bakalar, naći će se i aromatičniji suhi tovar.
Na stolu za pikanje bit će savura i slanaca od jadranskih srdela i inćuna, kaljskih ribarskih zadruga i fritade od svježih jadranskih kozica s malim slatkim molajskim gavunima ulovljenim u arćašu.
Stol je pun delicija koje obožavam. Sira u mišini iz Rame, zrelog paškog na kriške, krasnarskog škripavca i skuta Šime Gligore iz Kolana.
Pršut je od domaće bijele svinje sušene u Petričevića ispod Velebita, a kulin većim dijelom od mangalice iz slavonske ravni. Srećom, imat ću još malo ovogodišnjeg pobjedničkog ninskog šokola.
Za obid na sam Božić poslije mise, na stol ćemo pridodati šaru kozlicu lešo s dopol vode, uz pridrašku tuku ispod peke s udbinskim ružičastim slatkim krumpirima.
A za piti, uzet ću već spominjanu Bačićevu crnu mišanciju s vonjom na marašku, koja me oduševila na zagrebačkom vinskom festivalu.
Riblje specijalitete zalijevat ću s vrlo uspjelom ovogodišnjom maraštinom, koju sam neki dan imao sreće kušati u podrumu polačkog načelnika Vite Prtenjače.
Uz nezaobilazne fritule, kroštule, mramorni kolač i jabučnu savijaču sasvim dobro će pristajat domaći rižoljo, nekad nadaleko poznati maraskino.
Nazdravlje, dragi čitatelji, neka nam je čestit Božić i blagoslovljena nova godina.
Vaš Bage