Sveučilište dobiva 800.000 eura bespovratno i 90,5 milijuna eura iz fondova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Objavi dobre vijesti u Rektoratu prisustvovao je i gradonačelnik Zvonimir Vrančić

Rektor Ante Uglešić potvrdio je medijima da je zadarsko Sveučilište dobilo tehničku pomoć i finaciranje projekta kroz okvir za Zapadni Balkan unutar financijskog okvira u iznosu od 90,5 milijuna eura. To je novac za prvu fazu gradnje novog kampusa koja bi trebala biti gotova do 2015. godine. Gradnja cijelog kampusa trebala bi biti gotova do 2030. godine, a do tada slijede još dvije faze za koje se Sveučilište u Europi također natječe.

Tih 90,5 milijuna eura nisu nepovratni, već će se vraćati iz strukturnih fondova u kojima participira Hrvatska. Sredstva za prvu fazu su konačna, a pretpostavlja se da toliko za nju ipak neće biti potrebno te da će taj iznos, koji je vrsta zajma, u konačnici biti manji. Pretpostavlja se da će ukupan iznos potreban za dovršetak kampusa biti 225 milijuna eura.

- Znali smo da ne ulazimo u sustav financiranja hrvatskih sveučilišta koje je uključivalo Zagreb, Split, Rijeku i Osijek, pa smo sami krenuli u traženje sredstava i cijeli je proces trajao nekoliko godina, istaknuo je Uglešić.

Sveučilište u Zadru za ovaj projekt predalo je aplikaciju krajem kolovoza 2011. godine.

Sveučilištu su odobrena i bespovratna sredstva u iznosu od 800.000 eura za tehničku pomoć koja u ovom slučaju podrazumijeva aktivnosti vezane za pripremu provedbe projekta, a tiče se izrade studijsko-projektne dokumentacije te nadzora i savjetovanja tijekom faze provedbe projekta. Kroz tu tehničku pomoć provest će se izrada studije izvodljivosti za cijeli prostor Novog kampusa i upravo ona će pokazati konačan iznos potreban za financiranje ovog projekta, unutar dozvoljenog okvira od 90,5 eura. Sukladno rezultatima studije izvodljivosti pristupit će se izradi idejnog projekta za izgradnju i izradi natječajne dokumentacije za izradu glavnog projekta i gradnje.

Faza provedbe projekta podrazumijeva finaciranje radova na rekonstrukciji komunalne infrastrukture i zgrada namijenjenih za prvu fazu projekta Novi kampus te projektiranje s izgradnjom novog sveučilišnog multimedijalnog centra s knjižnicom.

Za Sveučilište u Zadru ovo je veliki iskorak. Zahvalni smo svima koji su sudjelovali, od Vlade RH, koja je ustupila Gradu Zadru nekadašnju vojarnu, sve do lokalne zajednice s kojom smo imali sjajnu suradnju, kazao je Uglešić.

Objavi dobre vijesti u Rektoratu prisustvovao je i gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Istaknuo je da je dobra vijest iz Bruxellesa došla baš u vrijeme prihvaćanja Prostornog plana Grada Zadra.

- Čestitam i zahvaljujem Rektoratu na velikom trudu koji su uložili u cijelu priču. Realizirali ste nešto što je na diku cijelom gradu i državi, kazao je Vrančić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno