Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Članovi SDP-a duguju stranci 6,6 milijuna kuna

Autor: Ladislav Tomičić

23.12.2012. 23:00
Članovi SDP-a duguju stranci 6,6 milijuna kuna

Foto: PIXELL



Revizori su upozorili da se na Iblerovom trgu ne pridržavaju Statuta jer su sve one koji više od godinu dana ne plaćaju članarinu trebali brisati iz evidencije


Najveća stranka vladajuće koalicije – SDP – ima, čini se, ozbiljnih problema s naplatom članarine od svojih članova. Potraživanja SDP-a za članarine u 2011. godini iznosila su 6,6 milijuna kuna. Tako stoji u Izvješću o reviziji rada SDP-a za prošlu godinu. Revizori su upozorili da se stranka ne pridržava svog Statuta u kojem stoji da se član stranke briše iz evidencije članstva, ako više od godine dana ne plaća članarinu.
SDP-u bezuvjetno
– Prema evidenciji, potraživanja za članarine su koncem 2011. značajna u odnosu na zaduženja (zaduženja za razdoblje od kolovoza 2008. do prosinca 2011. su iznosila 13.290.372,00 kuna, a nenaplaćena potraživanja 6.608.858,00 kn ili 49,7 posto), stoji u nalazu revizora, zbog čega je SDP-u preporučeno da preispita navedenu odredbu svog Statuta.
SDP je ovaj prijedlog Državnog ureda za reviziju prihvatio. Zanimljiv je podatak o SDP-ovim obavezama na temelju kredita i zajmova, prema koje stranka za kredite i zajmove duguje 17,3 milijuna kuna. Većih nepravilnosti u poslovanju stranke revizori nisu našli te je socijaldemokratima dano bezuvjetno mišljenje Državne revizije.
– Revizijom utvrđene nepravilnosti i propusti koji se odnose na računovodstveno poslovanje, prihode i obveze nisu značajni te nisu utjecali na istinitost financijskih izvještaja i usklađenost poslovanja sa zakonima i propisima, te je izraženo bezuvjetno mišljenje, stoji u nalazu revizora koji se tiču poslovanja SDP-a.
HDZ-u uvjetno
Što se najveće oporbene stranke tiče, revizori su u poslovanju HDZ-a utvrdili nepravilnosti i propuste koji se odnose na sustav unutarnjih kontrola, računovodstveno poslovanje, prihode, potraživanja te poslovne prostore koje stranka koristi. Od Državne revizije HDZ je dobio uvjetno mišljenje. Zanimljiv je nalaz koji govori o besplatnom korištenju prostora lokalnih samouprava i države.
– Organizacijske jedinice HDZ-a koriste 36 poslovnih prostora u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i jedan prostor u vlasništvu države, na temelju zaključenih ugovora o korištenju i odluka gradskih i općinskih vijeća, za koje ne plaćaju zakupninu i uglavnom plaćaju režijske troškove i troškove održavanja. Korištenje poslovnog prostora bez naplate predstavlja donaciju u obliku usluga i smatra se donacijom iz zabranjenih izvora, stoji u nalazu revizije. Obaveze po kreditima i zajmovima koje je uzimao HDZ koncem prošle godine iznosile su 8,5 milijuna kuna.


SDP duplo bogatiji od HDZ-a




Iz podataka o financijskom poslovanju dviju najvećih hrvatskih stranaka proizlazi da je SDP koncem prošle godine bio znatno bogatija stranka od HDZ-a. Nefinancijska imovina SDP-a krajem 2011. godine procijenjena je na 28,1 milijun kuna, a financijska imovina – 20,3 milijuna kuna. U isto vrijeme, nefinancijska imovina HDZ-a procijenjena je na 12,1 milijuna, a financijska na 6,2 milijuna kuna. Ukupna imovina HDZ-a na koncu prošle godine procijenjena je na 18,4 milijuna kuna, a zanimljiva je informacija da je početkom 2011. godine ukupna imovina stranke iznosila 26,9 milijuna kuna. Ukupna imovina SDP-a na koncu prošle godine iznosila je 48,5 milijuna kuna, a na početku godine 39,8 milijuna kuna. Prema ovim podacima, dakle, SDP je gotovo duplo bogatiji od HDZ-a.