Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Martinović na domaćem terenu izborio nastup na Prvenstvu Hrvatske

Autor: Ante Vidović

23.12.2012. 23:00
Martinović na domaćem terenu izborio nastup na Prvenstvu Hrvatske

Foto: Marin GOSPIĆ



Jedini neatraktivan dio turnira bila je sumnja koju je pobudio dio velemajstora na A turniru prema bugarskom igraču Borislavu Ivanovu. Ivanov je s rejtingom od 2.227 pobjeđivao igrače čiji je rejting i 300 bodova veći od njegovog


Najjači zadarski igrač Saša Martinović plasirao se na zatvoreno Prvenstvo Hrvatske nakon završenog Međunarodnog šahovskog turnira Zadar Open 2012. Zatvoreno prvenstvo Hrvatske na kojem će nastupiti naš velemajstor je najjači turnir u Hrvatskoj i prema prvim najavama igrat će se u siječnju u Zadru. Ovu ideju plasirao je novoizabrani predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza Josip Leko nakon posjeta zadarskom turniru. To je još samo jedna potvrda kako Šahovski savez Zadarske županije uz najveću podršku Grada Zadra organizira turnir na kojem vladaju odlični uvjeti za šahiste.
Na A turniru pobijedio je velemajstor Borki Predojević iz Bosne i Hercegovine sa 6,5 osvojenih bodova, isto koliko ima i Hrvoje Stević, ali je po dodatnom kriteriju Predojević bolji. Martinović je pravo igranja na zatvorenom prvenstvu Hrvatske izborio osvojivši 5,5 bodova.
– Drago mi je što sam se plasirao na turnir i na njemu ću dati sve najbolje od sebe da ostvarim što bolji rezultat – kaže Martinović.
Uz njega na turniru su odlični i drugi igrači Zadarske županije. Međunarodni majstor Saša Režen, fide majstor Ivan Jakić i majstorski kandidat Toni Petrušić osvojili su 4,5 bodova svaki. Režan i Jakić imaju već iskustvo igranja na A turniru pa tijekom devet kola borbe skinu i koji velemajstorski skalp. Režan je tako ove godine tukao Mišu Cebala, a Jakić Emira Dizdarevića. Petrušić je ove godine debitirao na A turniru i ostvario odličan rezultat. Svojom borbenošću i beskompromisnošću sve je oduševio.
Na B turniru pobijedio je Damir Mihalinec sa 7 osvojenih bodova. Od igrača Zadarske županije najuspješnijim je proglašen Damir Kljako, član ŠK Sv. Vid iz Privlake. Iskusni Kljako do titule najboljeg županijsko igrača došao je sa dvije pobjede i sedam remija. Pola boda manje od Kljake osvojili su članovi ŠK Zadar Marko Stipić i Josip Bubičić. Stipić je imao start iz snova, četiri pobjede iz četiri partije, ali finiš je bio katastrofalan sa samo jednim bodom u pet partija. Druga posebna nagrada također je otišla u Privlaku. Marko Glavan proglašen je najboljim juniorom Zadarske županije.
Zadarski turnir u cijelosti je uspio. Organizacija je bila na visokom nivou, kao i snaga turnira. Jedini neatraktivan dio turnira bila je sumnja koju je pobudio dio velemajstora na A turnira prema bugarskom igraču Borislavu Ivanovu. Ivanov s rejtingom od 2.227 pobjeđivao je igrače čiji rejting je i 300 bodova veći od njegovog. Odmah su se pojavile priče da mladi Bugarin vara i u svim mogućim scenarijima spominjala se oprema koje se ni James Bond ne bi posramio. Suci turnira nisu uočili ništa sporno, čak su poduzeli i dodatne mjere opreza i kontrole na zahtjev pojedinih igrača. Izgleda da je u cijeloj priči najviše u pravu predsjednik organizacijskog odbora Radovan Dunatov kada je na zatvaranju rekao da treba biti veliki u pobjedi i u porazu. Mladog Bugarina, koji je šah počeo igrati prije sedam godina, nije previše pogodila sumnja drugih šahista.
– Oni se najvjerojatnije ljute jer ja imam dosta manji rejting od njih. Nisam varao i ne ljutim se ni na koga. Volim dolaziti i igrati u Hrvatsku, posebno ovdje u Zadar, i sigurno je da ću nastaviti dolaziti – rekao je Ivanov.
Poredak A turnir: Predojević, Stević 6,5, Sumets, Ivanov 6, Jovanić, Kožul, Šarić, Martinović, Cebalo, Kuljašević, Jovanović 5,5.
Poredak B turnir: Mihalinec 7, Brigljević, Tesla, Blažeka, Frančišković, Matko, Villegas 6,5, Pandurević, Medić, Brkić 6.