Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sanaderov kazneni maraton

Autor: Boris Pavelić

23.12.2012. 23:00
Sanaderov kazneni maraton


Bivšeg premijera u sljedećoj godini čeka žalbeni postupak za prvostupanjsku presudu, nastavak suđenja koje traje, početak još jednoga, a možda i dva suđenja, te vjerojatno kraj još nekoliko istraga


Sanaderov pravosudni maraton ulazi u treću godinu: bivšeg premijera, koji je nedavno počeo služiti desetogodišnju zatvorsku kaznu, u sljedećoj godini čeka žalbeni postupak za prvostupanjsku presudu, nastavak suđenja koje traje, početak još jednoga, a možda i dva suđenja, te vjerojatno kraj još nekoliko istraga za koje nema pouzdanih informacija u kojoj su fazi.
Iz kuta branjenika
Sudsko vijeće Županijskoga suda u Zagrebu, pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, Sanadera je 20. studenoga osudilo da jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora. Proglašen je krivim da je 1995. primio pola milijuna eura provizije od Hypo banke kako bi joj omogućio povlašteni položaj na Hrvatskome tržištu, te da je 2009. od Mola primio deset milijuna eura mita kako bi mađarskoj kompaniji omogućio preuzimanje upravljačkih prava nad Inom.
Možda najvažnije suđenje Sanaderu, ono u kojemu je zajedno sa svojom bivšom strankom i još nekoliko ljudi optužen za izvlačenje državnoga novca preko marketinške agencije Fimi media, u sljedećoj će godini ući u novu fazu. U prvih devet mjeseci ispitana je većina svjedoka optužbe, a od polovine siječnja pred sudskim bi vijećem trebali iskaze trebali početi davati svjedoci obrane. Na posljednjem ročištu ove godine, u srijedu, 19. prosinca, branitelji su predložili liste svjedoka, o kojima će sudsko vijeće odlučiti do prvoga ročišta u 2013. Moglo bi se dogoditi da više braniteljskih timova nekoliko puta saslušava istoga svjedoka, jer događaje žele rasvijetliti iz kuta vlastitih branjenika, pa se u sadašnjoj fazi suđenja ne može predvidjeti dokad bi glavna rasprava mogla potrajati. No sigurno je da će se suđenje za Fimi mediju protegnuti prilično u 2013., ali i da bi u toj godini moglo biti završeno. Promatrači, pak, predviđaju kako su Sanaderove šanse za oslobađajuću presudu u tom postupku, u kojemu je pet optuženika priznalo krivicu, vrlo male.
Žrtva zaključka
Sanader će u sljedećoj godini čekati i rezultate žalbenoga postupka za prvostupanjsku presudu u slučaju Hypo-Ina. Vrhovni sud nema rok do kojega treba donijeti pravorijek, a Sanaderovi branitelji Čedo Prodanović i Jadranka Sloković najavili su da će žalbu temeljiti na argumentima kojima su branjenika nastojali osloboditi i u prvostupanjskome postupku.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU