NAJRIBOLOVCI Marijanu i Frani Žuniću Grand prix, Ribarsko srce Josipu Paštroviću (FOTOGALERIJA)

Slika korisnika admin
Autor: 
Fabio ŠIMIĆEV

Već punih deset godina za redom Zadarski list kroz svoj prilog Plodovi zemlje i mora i rubriku Najulov, nagrađuje najupornije i najspretnije  ribolovce koji ostvaruju svoje ulove na području zadarske županije. I  ove su godine vrijedni ribari prijavljivali svoje ulove, konkurirali i nadmetali se tijekom cijele godine u više kategorija što je u utorak, 23. prosinca, u prostoru restorana jedriličarskog kluba Uskok, okončano velikom svečanom dodjelom nagrada i priznanja na tradicionalnom  božićnom domjenku Zadarskog lista.

Događanje je okupilo ribare, natjecatelje, ali i one koji će to tek postati, ugledne osobe iz gospodarskog, javnog i političkog života, čitatelje Zadarskog lista, ljubitelje mora i ribolova, jer proglašenje pobjednika natječaja koji traje cijelu godinu je sve samo ne malen događaj.

Tako su u konkurenciji za kategoriju Najribe 2014. nagradu i priznanje osvojili: Daniel Antonina za ulov zubaca teškog 11 kilograma  (1833,33 bodova), Milan Banović za ulov lubina teškog 8,2 kilograma  (1366,66 bodova), Romeo Maričević za ulov podlanice teške 2,4 kilograma (600 bodova), Josip Paštrović za ulov lice teške 25 kilograma (1562,5  bodova), Živko Silavski za ulov arbuna teškog 0,934 kilograma (778,33  boda), te Luka Orlić za ulov lignje teške 2,3 kilograma (1437 bodova).

 U konkurenciji za kategoriju Ribarsko srce 2014. nagradu i priznanje  je dobio Josip Paštrović koji je ove godine čak pet puta prijavljivao svoje  ulove.

 U kategoriji Najpothvat 2014. nagradu i priznaje su dobili Marijan i  Frano Žunić za nesvakidašnji ulov kapitalnog gofa teškog impresivnih  64 kilograma.

  A u kategoriji Najulov 2014. nagrađena su tri ulova koja su izračunom  sretnim ribolovcima donijele najviše bodova. Tako su prvo mjesto osvojili Marijan i Frano Žunić sa svojim gofom teškim 64 kilograma koji  im je donio 2560 bodova. Drugo mjesto je osvojio Daniel Antonina sa  zubacem teškim 11 kilograma za kojeg je dobio 1833,33 bodova, dok je  treće mjesto osvojio Edo Kovačević sa zubacem teškim 10,6 kilograma  koji mu je donio 1766,66 bodova.

I na kraju, najprestižnija nagrada i priznanje ovog natječaja, Grand  Prix 2014. pripala je Marijanu i Frani Žuniću, djedu i unuku koji su zajedno ulovili ribu koju gotovo nisu uspjeli ubaciti u barku. Taj gof težak  64 kilograma je bodovan sa 2560 bodova što je definitivno najjači ovogodišnji prijavljeni ulov.

Nagrađen je i najteži ostvareni ulov u posljednjih deset godina koliko  postoji ovaj natječaj. Nagradu je odnio Slavko Žunić za ulov kapitalnog  gofa teškog čak 65 kilograma.

Priznanje za rekordan ulov pirge, vrste koja se ne nalazi na bodovnoj  listi ovog natječaja dobio je i Luciano Pavin koji je uspio uloviti pirgu  tešku 0,402 kilograma što je za 52 grama teža od službenog rekorda.

Velika ceremonija dodjele nagrada i priznanja najspretnijim ribolovcima je odrađena u standardno dobroj i ugodnoj atmosferi restorana  jedriličarskog kluba Uskok.

Program je vodio Boris Bulić, a sve je započelo izvrsnim nastupom  Zorana Jelenkovića koji je svojom pjesmom Sveti Donat i Kalelarga u  startu podigao i zagrijao atmosferu.

Prisutnima se riječima dobrodošlice obratio Jusup Nedjeljko urednik  priloga Plodova zemlje i mora, utemeljitelj, prvi i dugogodišnji glavni  urednik tjednika i dnevnika Zadarskog lista koji je istakao važnost novina kao medija u društvenom životu Zadra, ali i općenito u životu suvremenog čovjeka. Jusup je nazočnima prenio i pozdrave vlasnika Zadarskog lista  Alberta Faggiana i  Nevena Klarina, predstavnika vlasnika i  direktora Novog lista, koji zbog neodložnih poslovnih obveza nisu mogli nazočiti ovom događaju.

-Ovo je  jubilarna, deseta godina izbora najuspješnijih ribolovaca.  Naši ribolovci su i ove godine dokazali da u našem moru ima ribe i da  je znaju uloviti. Njih 53,  ulovili su 479,348 kg uglavnom oborite ribe što  je čak 238,75 kg više nego lani kada je 31 ribolovac ulovio 240 kg. To je  dodatna potvrda sve veće popularnosti naše akcije, ali i sve veće, oštrije  konkurencije među ribolovcima i njihovim ulovima. Ima tu takvih  spektakularnih ulova i ribolovnih priča kakve ni Ernest Hemingway nije  opisao,  rekao je Nedjeljko Jusup.

Kroz cijelo vrijeme trajanja ove akcije, jedan od temeljnih ciljeva je  populariziranje ribolova i promicanje odgovornog odnosa prema moru.

 - Akcija izbora najuspješnijih ribolovaca nastavit će se i u idućoj godini jer, ovo je jedna od rijetkih, ako ne i jedina igra, u kojoj mali čovjek  može pobijediti veliku ribu - istaknuo je Nedjeljko Jusup.

Riječ je dobio i Stipe Zrilić, najavljen kao župan najribarskije županije u državi koji je nakon kratkog pozdrava izrazio zadovoljstvo kako  zbog kvalitetne suradnje ribolovaca s rubrikom Najulov tako i zbog velikog odaziva i podrške svih prisutnih ovom odgađanju.

- Srdačan pozdrav svim ribolovkama i ribolovcima kao i svim uzvanicima koji su se našli na ovom meni tako dragom okupljanju. Kao što je  najavljeno, Zadarska županija uistinu i jeste najribarskija županija u  Hrvatskoj. Drago i je da se tradicija nastavlja i da se ribolov kao tradicionalna aktivnost održao i ojačao, ne samo kao hobi već i kao profesionalna gospodarska grana. Mi imamo centralno mjesto na našem  moru, a stoga i strateški važnu poziciju upravo u ribarstvu - uz čestitku  za Božić i Novu godinu, istakao je župan Stipe Zrilić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno