VAPAJ RADNICA ADRIE "Mi direktore na Badnji nemamo ni ribe, ni kruha!"

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Radnice nekad najveće zadarske riboprerađivačke tvornice Adrie, pamtit će ovaj Božić po konačnom krahu tvornice u kojoj su nekad zarađivale za sebe i svoje obitelji.

Dan prije Badnjaka održale su još jedan prosvjed u krugu tvornice s kojeg su upozorile na svoju tešku situaciju pred božićne blagdane.

- Mi direktore sutra nemamo ručka, je li vama to jasno. Ja nemam na Badnji ni ribe, ni kruha, jel to vama jasno? - upitala je jedna očajna radnica direktora Adrie Miodraga Lacića.

Site lažnih obećanja radnice su Laciću postavile ultimatum, više ne čekaju, pokušat će prodati 120.000 ribljih konzervi iz skladišta a nakon toga u ponedjeljak s Narodnog trga s transparentima kreću prema Trgovačkom sudu pokrenuti stečaj.

Lacić, kojemu je cijeli događaj jučer očito bio previše, u jednom je trenutku pod pritiskom ljutitih radnica napustio tvornicu, a potom je regionalni povjerenik sindikata PP DIV Ivica Blažević pred njima nazvao tvrtku Geneza i dogovorio prodaju konzervi sa skladišta i zamolio za avansno plaćanje s čim se složila i sindikalna povjerenica radnika Jadranka Grdović.

Jedan šleper konzervi, vrijedan 600 tisuća kuna, već je otišao za Podravku rekao je Blažević, no problem je što taj novac nikako ne sjeda te je i jučer Lacića pitao je li mu legla doznaka novaca iz International Podravke d.o.o. Sarajevo? Lacić je odgovorio kako imaju dokaz da je uplaćeno te je jučer tri puta bio na banci, ali novac nije legao. Radnice su uvjerene kako je za sve kriv Lacić koji se cjenkao s prodajom te zbog toga one još nisu dobile niti lipe za ove blagdane od plaća koje im nisu isplaćene već nekoliko mjeseci. Pogon Adrie ne radi od rujna, a Lacić 150 radnika duguje oko milijun kuna plaća.

Iako su inzistirale da provjere jesu li konzerve, koje bi se trebale prodati Genezi, još u skladištu, na kraju nisu uspjele u naumu jer im Lacić nije želio dati ključ te su se razišle s najavama pokretanja stečaja u idući ponedjeljak. 

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno