Planule jeftine manule, ali i škampi po 250 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Uoči Badnjaka očekivano najveća gužva trebala bi biti upravo na ribarnici. Potražnja za friškom ribom, unatoč ponekad visokim cijenama ne jenjava u prosincu, ali ove godine dan uoči samog Badnjaka na zadarskoj ribarnici gužve nema ništa više negoli drugih dana. Ni po ponudi ribe ne bi se reklo kao da je samo dan do Badnjaka, kada u većini domova sve miriše po bakalaru, ribi sa gradela i ostalim specijalitetima. I trgovci se žale kako je prodaja ove godine jako podbacila. Nikad lošije, rekli su nam jučer.

- Očekivali smo kako će prodaja ići slabije, ali da će biti baš ovako slabo, nitko se nije nadao. Ni lani nije bilo puno bolje, rekla je Sanja Miočić, trgovkinja sa ribarnice.

A ponuda je na njezinom štandu raznolika, cijene slične kao lani. Brancini i orade po 60 kuna za kilogram, pas i mačka također, ima i sitnije i jeftinije ribe, za svakoga bi se našlo ponešto.

- Najčešće se kupuju brancini i orade za gradele, kaže Sanja, dodajući kako se dosta kupuje i jeftinija, sitna riba.

Druga trgovkinja također se požalila kako prodaja ne ide kako se očekivalo.

- Jeftinija riba, poput skuši koje su po 50 kuna, bolje se prodaje. Imam još i mole koji su 60, toliko je i raža, a imam i nešto manjih škampi koji su skuplji, 100 kuna. Bilo je i velikih škampi, ali su se prodali, a koštali su 250 kuna, rekla je trgovkinja koja priznanje kako su cijene malo veće nego prošle godine.

Kod Pere se pak lignje i sipa najbolje prodaju, a školjke nešto slabije.

- Lignje su po 120 kuna, sipa 80 i kupci najčešće to kupuju, rekao je Pere, koji također priznaje kako je očekivao bolju prodaju. I ostali trgovci zaključili su kako je prodaja u odnosu na lanjsku godinu puno slabija.

- Kod mene se najviše prodaju manule jer su najjeftinije, po 20 kuna, kazala je jedna trgovkinja.

Ljudi nemaju novca, pa šparaju svaku kunu gledajući kako će pripremiti jeftiniji, a opet objed dostojan velikog blagdana. Nađe se i kupaca koji uoči blagdana ne razmišljaju o štednji, pa si priušte malo skuplju ribu, no takvi su ipak rijetki. Ponuda, iako raznolika, nije kao što se ranijih godina mogla viđati na zadarskoj ribarnici. Tek se na rijetkim štandovima može pronaći komad, dva bolje i skuplje ribe. No, trgovcima ostaje još danas da na sam Badnjak prodaju nešto više ribe nego prijašnjih dana. Tome se svi nadaju, kako će upravo danas i prodaja biti daleko bolja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno