Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Božić i “mali bogovi”

23.12.2016. 23:00


Božićno vrijeme i kraj godine prilika je da se političari pogledaju u ogledalo i podvuku crtu pod ono što su govorili, radili, postigli. Jesu li bili vjerodostojni i dostojni svojih pozicija na koje su ih lansirali građani kao svoje “male bogove” da dijelom upravljaju njihovim sudbinama, zaboravljajući kako to ipak nije u zvijezdama zacementirano? Prilika je to i da građani sami sebe zapitaju jesu li ih njihovi odabranici preveslali, kao i da sami sebe zapitaju jesu li u odnosu na božićne poruke ljubavi, tolerancije, solidarnosti i humanosti bili u potpunosti iskreni ili im ne da mira neki licemjerni vražićak u najdubljem zakutku duše i savjesti. Ovo blagdansko vrijeme prilika je, nažalost, i da se na globalnoj razini postavi pitanje kako iz božićnog ozračja uz koje se tradicionalno veže mir i dobro maknuti duge cijevi (Berlin), a na lokalnoj razini, na kućnom pragu, prilika je da se svatko zapita je li postupao ljudski i je li pomogao ako je mogao.
Mnogi će se iznenaditi što će im odgovoriti ogledalo.
Veliki politički akteri poput HDZ-a, SDP-a i Mosta prolazili su ove godine turbulentne trenutke i slali politički teške poruke koje je javnost stalno vagala pa na koncu i odlučivala na izborima. No, ne mogu se političari baš pohvaliti dosljednim postupcima, a posebno se to odnosi na političku trgovinu za sastavljanje Vlade. Bivši šefovi HDZ-a i SDP-a, Karamarko i Milanović, konstantno su podgrijavali i održavali ideološke tenzije, a Most se okretao kako vjetar puše, sve dok se nije pozicionirao uz vladajuće. Pri tom ni družina Bože Petrova iako to umišlja, ne može staviti ruku u vatru kako joj je uvijek na prvom mjestu bio moralni postupak. Više po pečat vjerodostojnosti ne idu kod javnog bilježnika. Ne treba im, više o reformama ne galame, ulogorili su se gdje su htjeli. Petrov sjedi na čelu Sabora, priča bajke kako mu sabornici puno više rade nego prije, samo što ih nitko, osim njega, u sabornici ne vidi. Licemjerne su izjave kako se nikako nije moglo “isposlovati” izuzimanje državnih dužnosnika iz rasta plaća sa startom porezne reforme. Ostaje dojam da je to Most žarko želio, zasigurno bi našao način. A i vrijeme je da predsjednik Sabora više ne bude podstanar. Vrijeme je darivanja, dajmo mu krov nad glavom! Za subvencioniranje države pri gradnji kuće, kaže Božo, do ovog Božića mnogi građani, dok on to nije iskopao, nisu ni čuli. Pa kakva je to državna mjera, za koga ona postoji kada za nju ne zna gotovo nitko dok je otkrije predsjednik Sabora?!
Osim Petrova, koji se visoko popeo, političkom godinom može biti jako zadovoljan šef HDZ-a, premijer Andrej Plenković, koji je posrnulu stranku u kratko vrijeme dignuo, pobijedio na izborima i formirao Vladu. Ono što mu se može zamjeriti je vječna “diplomacija” kao odgovor na mnoga vruća pitanja, a ako ni to ne ide kao u slučaju ploče HOS-a u Jasenovcu, onda je tu sveto povjerenstvo.
Kako će se Plenkoviću u uzletu suprotstaviti novi šef SDP-a Davor Bernardić, tek će se vidjeti, no ako je ova godina za njega osobno bila uspješna, za njegovu stranku zasigurno nije. Izgubila je izbore, a njezin bivši šef sakrio u mišju rupu. Iščeznuo je iz politike, a i iz sabornice iako mu plaćica ide.  
Predsjednica je za blagdane darovala srbijansku čokoladicu pa se, morala do neba ispričavati, a onda hrabro nastavila turneju svoga ureda i poručila Srbiji da na europskom putu mora ispunjavati zahtjeve. Ona i premijer ovih blagdanskih dana moraju dodatno voditi brigu o nacionalnoj sigurnosti zbog terorističkog napada u Berlinu. Tako su se u ovogodišnjem božićnom ozračju, pojavili strepnja i strah koji u njega nikako ne spadaju.
Kao što ne spada ni licemjerje, sebičnost i materijalizam i konzumerizam. Ljubav darujmo, unatoč svemu, svi poručuju, a svejedno su se svi razletjeli u potragu za darovima, u kupnju svega i svačega, kao da sutra neće svanuti. Blagdanska potrošnja dosegnut će 12 milijardi kuna! Tim se fenomenom bave sociolozi, psiholozi i crkveni ljudi, no blagdansku potrošačku histeriju ne mogu ukrotiti, štoviše sindikati i gospodarstvenici je povezuju s optimizmom koji se, kažu, probudio i potiče potrošnju, a ona rast BDP-a…
O Božiću je posebno na cijeni skromnost i iskrenost, suosjećanje i humanost, obilaze se siromašni, bolesna djeca, stari i nemoćni, daruju potrebiti, no, nažalost, mnogi se potom opet okreću borbi za vlast, moć i novac, svojim ranijim “božanstvima”.