Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

BLAGDANSKI UGOĐAJ Obitelj Marije Grbić dva mjeseca živi u božićnoj bajci

24.12.2018. 18:15
BLAGDANSKI UGOĐAJ Obitelj  Marije Grbić  dva mjeseca  živi u  božićnoj  bajci


Božićnom čarolijom sasvim je oživjela privlačka božićna  bajka, u kući obitelji Marije i Roberta Grbića. Marija, zvana Marička, ostvarila je svoje snove iz djetinstva, bajkovito je uredila i ukrasila oko 65  metara četvornih dnevnog boravka i kuhinje koji izgledaju kao iz neke  božićne bajke, kao u nekom božićnom filmu.


Djedica, anđelića, balerina… – na stotine
– S uređenjem sam započela prije gotovo dva mjeseca, odmah nakon  Svih svetih. Tisuće je tu detalja. Zadnju figuricu, ukras i dekoraciju postavljam na Badnjak, neposredno pred tradicionalnu zajedničku večeru,  molitvu, paljenje svijeća i kađenje kuće te odlaska na ponoćku u našu crkvu Male Gospe, kazala je 49-godišnja Privlačanka Marija.
Za atmosferu u ovoj kući odgovorni su ukrasi, figure i dekoracije. Samo popularnog Djedice u svim veličinama i varijacijama ima oko 140, a  anđelića, princezica i balerina na stotine. Kuglicama, biserima, zvjezdicama i mašnicama… ne zna se ni broja.
Sve je do u detalje raspoređeno na komodama i ostalom namještaju,  podu, zidovima, lusterima, zavjesama, gotovo na svakom milimetru  dnevnog boravka i kuhinje. Čarolija je postala još veća uz sobove, a  božićne jaslice su posebna priča.
– Prve božićne ukrase kupila sam prije dvadesetak godina. Posljednjih  godina kupujem i svugdje gdje putujem, ističe Marija koja je i boćarica u  privlačkom klubu.


Mir u srcu i ljubav prema bližnjemu
Bajkovite jaslice s malim Isusom, Marija, Josip, tovarčić, ovčice, pastiri,  potok, bor koji podsjeća na život, nadnaravno ukrašen šank, malo klizalište, cvijeće, svjetlost svijeća i lampica učinili su u ovoj kući predivan,  božićni ugođaj. A tek kad se upale sva glazbala na figuricama…
– Smisao božićne čarolije je mir u srcu i ljubav prema bližnjemu, poručila je Marija.
Marija i Robert, uspješni privlački obrtnik, već su 28 godina u braku,  imaju četvero djece: Antonelu udanu Mašina koja živi u Americi, Ivanu  udanu Jurčević koja živi u Splitu te Elenu i Antonija. Imaju i četvero  unučadi: Marka, Luku, Gabrijelu i Ivana.
– Kad sam bila kod kćeri Antonele u Americi u New Yorku, kupila sam  toliko božićnih ukrasa i figurica da sam ih kući poslala putem kontejnera, otkriva Marija.
Kako znaju da je sasvim u Božiću i božićnim ukrasima, obitelj i prijatelji je time darivaju, jer znaju da je to za nju najdraži, najljepši i najbogatiji dar. 
– Za blagdane želim svima mir, ljubav i sreću u krugu obitelji, poželjela  od srca Marija Grbić Marička.




Najmlađi član obitelji s tamjanom u  žeravi kadi kuću
Badnjak se čestita: "Faljen Isus! Dobro van došla Badnja veče!" Slijedi odgovor: "I  s tobon zajedno!" Glavno jelo je u pravilu bakalar. Kako je to običaj i kršćanska tradicije oko badnjaka okuplja se cijela naša obitelj na molitvu i zajedničku večeru, prije koje najmlađi član obitelji s tamjanom u žeravi kadi kuću, ističe Grbić dodajući  kako svjetlo na Badnju večer ima posebnu ulogu. – Upalimo veću obiteljsku sviću i  svićice za svakog člana obitelji, umetnute u posudu punu 'šenice. Sviće se gase  kruhom umočenim u vino, kruh se potom pojede. Zatim idemo u crkvu na ponoćku,  naglasila je Marija – Marička.