Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

CARITASOVA AKCIJA Sredstva od Fritulijade idu Kabinetu za ranu intervenciju

24.12.2018. 15:30
CARITASOVA AKCIJA Sredstva od  Fritulijade  idu Kabinetu  za ranu  intervenciju


Sredstva od božićne Fritulijade, tradicionalne humanitarne  Caritasove akcije kojom građani kupnjom frita pomažu najpotrebitijima,  a koja se održava svake subote na Narodnom trgu do konca prosinca,  namijenjena su ove godine Kabinetu za ranu intervenciju Zadarske nadbiskupije. Kroz Kabinet, koji već pet godina besplatno pruža usluge rane  intervencije djeci s razvojnim odstupanjima ili rizicima od njihova nastanka, do sada je prošlo nešto više od 350 djece. Iako Zadarska županija i  Grad Zadar osiguravaju sredstva za plaće zaposlenika, potrebe za rad s  djecom kod kojih su uočena odstupanja u razvoju su velike, te će Kabinetu dobro doći sredstva od ovogodišnje Fritulijade, koja se provodi pod  sloganom „Frite su slađe kad su za najmlađe.“


Komunikacija s roditeljima je najvažnija
– Novac od Fritulijade utrošit ćemo na sav potreban potrošni materijal  za rad, kao što su dezinfekcijska sredstva, špatule, rukavice, papir, ali i na  ormar za pohranu, te didaktička sredstva koja nam nedostaju u radu,  doznajemo od Lucije Božajić Golem, mag. logopedije u Kabinetu za ranu  intervenciju, koja ističe kako je trenutno u rad Kabineta uključeno oko  90 djece s razvojnim odstupanjima.
– Najčešće se radi o usporenom razvoju govora, ali velik je i broj djece s  komunikacijskim teškoćama i teškoćama u pažnji, kao i odstupanjima u  motoričkom razvoju, kaže Lucija Božajić Golem.
U Kabinetu ističu veliku važnost edukacije roditelja kako bi mogli na  pravilan način raditi s djecom. Roditelji su, navodi dalje Lucija Božajić  Golem, ključ na putu poticanja djeteta.
– U Kabinetu uključujemo roditelje na terminima savjetovanja i pokušavamo da iskustveno dožive ono o čemu uglavnom samo slušaju.  Poopćujemo razvojne ciljeve na način da ih roditelji implementiraju u  svakodnevicu. Često odlazimo u domove naših obitelji kako bismo osigurale što prirodnije i sigurnije okruženje. Komunikacija s roditeljima je  najvažnija jer ih želimo osnažiti u različitim svakodnevnim situacijama,  a time i djeca najviše dobivaju, kaže dalje Božajić Golem.
Radom u Kabinetu obuhvaćena su djeca od rođenja do četvrte godine,  s obzirom da je prepoznavanje problema u najranijoj djetetovoj dobi od  presudne važnosti za poticanje njegova socijalno-emocionalnog razvoja.  Najmlađe dijete koje trenutno prate u Kabinetu ima četiri mjeseca.
– Riječ je o razvojnom praćenju jer je potrebno roditelje osnažiti i potvrditi im njihove misli i poticati njihove dobre aktivnosti s djetetom. Tako se često dogodi da roditelji dođu s bezbroj sumnji, a na nama je da im  pokušamo dati što više konkretnih odgovora. Način pristupanja djetetu,  odnosno vrsta terapije manje ovisi o djetetovoj dobi, a više o tipu razvojnog odstupanja koje je prisutno kod djeteta. Ponekad je potrebna intenzivna i sustavna terapija, ali u većini slučajeva radi se o prirodnom poticanju svih razvojnih područja kroz igru i svakodnevne aktivnosti, pojašnjava dalje Lucija Božajić Golem.


Nedostatak logopeda
Što se tiče projektnih aktivnosti navedimo kako je trenutno Grad Zadar prijavio projekt u suradnji s Kabinetom za ranu intervenciju Caritasa  Zadarske nadbiskupije pod nazivom Podrška Razvoju Rane intervencije  na području grada Zadra i Zadarske županije, te se u Kabinetu nadaju  prolasku projekta u sljedećoj fazi vrednovanja.
Luciju Božajić Golem upitali smo još koliko je nedostatak logopedskog  kadra problem s obzirom na sve veći broj djece s razvojnim odstupanjima i kako se snalaze u relativno malom prostoru u kojem djeluju sada  uskoro i šestu godinu.
– U Kabinetu imamo dva logopeda, ali moram priznati da su potrebe  nešto veće s obzirom na broj djece. Većina djece, naime, koja dođu u Kabinet treba i logopeda, uz edukacijsko rehabilitacijsku pomoć i savjetovanje o odgojnim postupcima. Što se tiče prostora neizmjerno smo zahvalni Caritasu Zadarske nadbiskupije i na prostoru i na podršci koju nam  pružaju. Ono što smo mi uspjeli, uz njihovu pomoć, je učiniti taj relativno mali prostor ugodnim i optimalnim za rad. Zahvalila bih se i Zadarskoj županiji i Gradu Zadru za financijsku potporu za trenutna radna  mjesta u Kabinetu, navodi još Lucija Božajić Golem.