Dr. Želimir Maštrović darovao knjigu "Zadarska Brodarica"

Slika korisnika mkvanja
Domjenak Otočkog bataljuna
Čast mi je pokloniti knjigu Petru Špiki bratu poginulog viteza koji je bio ponos Brodarice i prije same njene prezentacije, kazao je dr. Maštrović
Nenad MARČINA
Petar Špika i dr. Želimir Maštrović

Tradicionalno druženje veterana Domovinskog rata  Otočkog bataljuna u vrijeme adventa te u uoči božićnih blagdana nastavilo se i ove godine uz raznovrstan Božićni domjenak, kazao je u uvodnom slovu bojnik Joško Pulja, ratni zapovjednik, a sada u ulozi predsjednika Udruge dragovoljaca HRM iz Domovinskog rata.

Nakon uobičajenih pozdrava i upoznavanja novih članova profesor  Želimir Maštrović poklonio je knjigu "Zadarska Brodarica" Petru Špiki,  bratu poginulog branitelja Denisa Špike. Spomenut je i poginuli branitelj Dinko Božićev Piksi.

Kako je knjiga prebogata podatcima i puna dojmova profesor  Maštrović dao je i kratki osvrt knjige koja će biti prezentirana sredinom  mjeseca siječnja iduće godine u zadarskom HAZU.

-Čast mi je pokloniti knjigu Petru Špiki bratu poginulog viteza koji je  bio ponos Brodarice i prije same njene prezentacije, kazao je.

 U Legendi Brodarice, doktor Maštrović sjetno pregovara o herojima  Domovinskog rata s područja zadarske Brodarice. I ova Uruga nalazi se  na adresi koja nosi ime poginulog viteza Denisa Špike. Normalno, uz  bogat domjenak, orila se i pisma, koja je slijedila jednu drugu. Ma kako  i ne bi, kada se spoje glasovi Arbanasa i Bibinjaca, Putamičana, Belafužana, otočana, Biograjca, Galovčana, građana i domaćina sa područja  Brodarice. Gemišt izoštrenih glasova tenora i bel canta, Nevena Kotlara,  Tonča Torića, Dragana Sikirića, Zorana, Davora, Maće, Joška Merhara,  Gulana te i jedne dama među kavalirima, Ines Vitaljić.

Prisjećanje na početke HRM

Podjeljeni su i kalendari s naslovnicom broda Maknare. Jednim od  malobrojnih, ali vrlo bitnih plovila u samom početku pri formiranju  HRM-e. Pri podjeli kalendara prisjetio se ratni zapovjednik Pulja vremena kada je naoružana srpska armada objavila blokadu Jadranskog  mora.

-Srčano i hrabro. naoružali su zadarski otočani svoje ribarice, turističke brodove, glisere sa maljutkama i strojnicama. I krenuše naši ribari, poljoprovrednici, pretvorivši se u neustrašive branitelje na naoružana do zubi četnička čudovišta. Blokada je probijena, otvoren je put  prijevozu hrane, robe i ljudi. Maljutkom je pogođen neprijateljski ratni  brod. Na toj osnovi otočkih plovila i hrabrih otočana formirana je  HRM-a a zatim slijedi i dobava pravih ratnih brodova, kaže s ponosom  bojnik, Joško Pulja.

Inspiracija i pomoć za knjigu

-Sveučilišna profesorica  Marija Stagličić je bila moja vodilja u pisanju  knjige Zadarska Brodarica, kaže dr. Želimir Meštrović te pojašnjava:  U  dva navrata, u dvije knjige, vile na području Brodarice, opisala je i  znanstveno obradila profesorica Stagličić.  Međutim, ja sam u njih utkao život, pregovorio sam o obiteljima koji su živjeli u tim vilama. O  knjizi opisa Brodarice počeo sam razmišljati u vrijeme dok sam za televiziju VOX radio serijal o njoj. Veliku ispomoć dobio sam od Abdulaha Seferovića koji mi je ustupio svoju arhivu, svoju građu koju je skupljao šesdesetak godina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno