Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Gimnazija Vladimira Nazora u projektu Moderne galerije

24.12.2018. 10:50
Gimnazija Vladimira Nazora u projektu Moderne galerije


Gimnazija Vladimira Nazora Zadar sudjelovala je ovih dana 13. put u muzejsko-edukativnom projektu Moderne galerije u Zagrebu pod nazivom "Deset škola – deset umjetnika". Ova zadarska gimnazija u projektu zagrebačke Moderne galerije sudjeluje kontinuirano od samog početka, a riječ je o projektu koji se održava od 2005. godine i u kojemu sudjeluju gimnazijalci iz deset hrvatskih gradova koji pod mentorstvom nastavnika likovne umjetnosti obrađuju teme u dogovoru s Galerijom.
Teme ovogodišnjeg susreta, održanog 17. prosinca, bile su vezane za aktualnu izložbu u Modernoj galeriji Nikola Mašić – plemeniti realist. Svaka škola imala je zadatak obraditi pojedini segment iz bogatog opusa slikara i osmisliti likovnu radionicu.
Gimnaziju Vladimira Nazora predstavljali su učenici 4. f razreda Magdalena Bušljeta, Jan Mišković i Anđela Srzentić pod mentorstvom profesorice likovne umjetnosti Ivanke Radulić.
– Naši su učenici tako obradili Mašićeve žanr scene, odnosno scene iz svakodnevnog života, a osim prezentacije pripremili su i likovnu radionicu u kojoj su gimnazijalci iz drugih škola uljnim pastelama slikali nove inovativne kreacije na zadane teme, doznajemo od profesorice i mentorice Ivanke Radulić, koja dodaje kako je ove godine Moderna galerija organizirala za učenike radionicu izrade božićnih ukrasa na temu likovnih motiva Nikole Mašića.
Inače, ovaj projekt nije natjecateljskog karaktera već je njegov cilj da učenici na istraživački način sami predstave odabrani projekt kroz kreativan i zanimljiv pristup materijalu.
Osim promoviranja gimnazija iz deset hrvatskih gradova, ovim projektom učenici proširuju svoja znanja i razvijaju novi odnos prema umjetnosti i kulturi, potičući kroz likovne radionice kreativnost, ali se i upoznaju s gimnazijalcima iz drugih gradova. Ove godine u projektu je sudjelovalo devet škola iz osam gradova.