Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje objavu audio-snimke obiteljske svađe žrtve Darka Kovačevića Daruvarca

24.12.2018. 10:29
Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje objavu audio-snimke obiteljske svađe žrtve Darka Kovačevića Daruvarca


Čini se kako je ogroman interes hrvatske javnosti, koji je izazvao slučaj pretučene 18-godišnjakinje, koju je u lipnju ove godine na posebno brutalan način pretukao Darko Kovačević zvani Daruvarac (31), u borbi za čitanost i klikove, izazvao pomutnju, pa čak i skretanje sa "zdrave pameti" određenih medijskih djelatnika koji su u izvještavanju o ovom slučaju "potpuno izgubili busolu" te svaku poveznicu s onim što se zove novinarska etika ili profesionalnost.
Na žalost, praćenje ovog slučaja, u velikom broju medija preraslo je u obično "lešinarenje" ne razmišljajući  se o protagonistima slučaja koji je još uvijek u postupku.
S obzirom da su se u izvještavanju prešle kako profesionalne granice, tako i one dobrog ukusa, oglasilo se i samo Hrvatsko novinarsko društvo (HND).
Priopćenje prenosimo u cijelosti.


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje objavu audio-snimke obiteljske svađe između brutalno pretučene maloljetne djevojke, žrtve Darka Kovačevića, i njezine majke, koju je objavio portal Dnevno.hr.
Cilj objave privatne snimke nipošto se ne može opravdati interesom javnosti te ga HND smatra očitim pokušajem diskreditacije žrtve i njezinom dodatnom viktimizacijom, što je i ljudski i profesionalno nedopustivo.


Hrvatsko novinarsko društvo poziva sve medije da o slučajevima teških kaznenih djela izvještavaju krajnje odgovorno, vodeći pritom računa o interesu i dostojanstvu žrtve kako bi se izbjegla svaka dodatna traumatizacija.




 


Za Izvršni odbor HND-a;
Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a