Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

JOSIP BEPO FILIPI Želim na Olimpijske igre

24.12.2018. 15:15
JOSIP BEPO FILIPI Želim na  Olimpijske  igre


Nisam zapravo nikada ni stao s boksom. Trenirao sam više- manje cijelo vrijeme – rekao je Josip Bepo Filipi, poznati zadarski, zapravo poznati saljski, teškaš (-91 kg), koji je nedavno odradio svoju prvu  profesionalnu borbu gdje je pobijedio Srbina Predraga Jeftića. Filipi je  bio mnogo bolji i na kraju pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca.  Meč se inače održao u zagrebačkoj Areni, kao uvod u sraz Hrgovića i  Mansoura. Prije toga je Filipi Bepo na kratko prekinuo karijeru, pošto je  mu je onemogućen odlazak na Europsko prvenstvu u Harkiv. Bepo Filipi  je tada bio aktivni prvak Hrvatske, a izbornik Leonardo Pijetraj je poslao  trećeg s PH, Alena Babića.
– Svakako da je to razlog što sam tada odlučio stati s boksom. To što se  radi u Hrvatskom boksačkom savezu je katastrofa.
I to je razlog što si se usredotočio na profesionalni boks?
– Svakako.
Kako si uopće izdržao bez boksa, odnosno bez borbi?
– Nije bilo lako, ali, kao što sam napomenuo, stalno sam trenirao. Jedino sam moram zaliječiti neke ozljede i to sam i uspio napraviti.
Kakva je razlika između amaterskog i profesionalnog boksa?
– Ja tu razliku još nisam pošteno osjetio, pošto sam imao tek jednu  borbu i to u četiri runde, tako da nisam odradio meč od 10-12 rundi. No,  moram reći da su nastupi u Svjetskog ligi izuzetno blizu profesionalnom  boksu, pošto se bori bez majice, rade se profi bandaže, tako da vjerujem  da ću taj prijelaz kvalitetno odraditi.
Izjavio si da su ti cilj Olimpijske igre. Možeš li kao profesionalni  boksač uopće nastupiti na igrama, na kojima je amaterski boks profesionalni sport?
– Ja se uvijek mogu vratiti u amaterski boks i nastupiti na olimpijskim  kvalifikacijama.
Kada će se održati kvalifikacije?
– Nisam siguran hoće li se održati iduće godine ili 2020. Ali kada se god  održe, bit ću spreman.
Dakle, vjeruješ u plasman na Olimpijske igre?
– Apsolutno.
No, prije kvalifikacija treba odraditi i nešto profesionalnih borbi.  Kada možemo očekivati prvu borbu?
– U ovom trenutku smo u fazi dogovora. Do ljeta mi je cilj odraditi nekoliko borbi, a prva bi trebala biti krajem siječnja ili u veljači iduće godine.
Treba biti strpljiv?
– Svakako. Postoji doduše i ideja da, ukoliko ne dobijem dovoljan broj  borbi, da se vratim u amaterski boks i registriram se za klub Gladiator.  Tamo i treniram.
Blagdani u Salima?
– Zar sumnjate?
I brat Toni dolazi?
– Naravno. I on je u Zagrebu sada, ali stiže.
A nakon blagdana?
– U Zagreb na pripreme.


Trener, menadžer i prijatelj
Mario Šivolija je i trener i menadžer. Kako to funkcionira?
– Odlično. Mario ima jako važnu ulogu u mom profesionalnom životu, ali prije svega smo odlični prijatelji i zato to i dobro funkcionira.


Prijelaz
Uskoro ćeš napuniti 27 godina. Može li se reći da je to dobra dob za prijelaz u profesionalni boks?
– Teško je reći. Ja se svakako osjećam da sam dovoljno boksački sazrio za ulaz u  profesionalce. Ali nema tu pravila. Jako često boksači odlaze iz amaterskog u profesionalni boksa kada osvoje olimpijsku medalju. Ja sam taj plan malo okrenuo.




Zagreb nagradio Tonija Filipija i  Josipa Biletića
Odlukom Sportskog saveza Grada Zagreba, koji je proglasio najbolje pojedince i  ekipe, među nagrađenima za 2018. našao se i Toni Filipi. Saljski poluteškaš (-91  kg), član je BK Gladijator, a najbolji rezultat ove godine mu je bronca s Europskog  prvenstva do 23 godine. Nagrađen je i Viranin Josip Biletić, član BK Sesvete, koji je  na istom natjecanju osvojio broncu superteškoj kategoriji.