Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Odlazak Miličevića, Krešo novi šef, Trninić je trener

24.12.2018. 18:15
Odlazak  Miličevića, Krešo  novi šef, Trninić  je trener


Samo četiri dana nakon završenog prvenstva 1988./89., Dragan Šakota  nije više bio trener Zadra. Prva informacija koja se pojavljuje je gotovo  nevjerojatna – Mirko Novosel u Zadru! "Novosel u Zadru, svašta, nije bilo  službenih kontakata s bilo kime", kaže predsjedavajući Fain. Dakle, on  nije znao, nije bio upućen u ovu priču. Tko je onda pustio u opticaj ovu  informaciju? S kakvim ciljevima?
Uglavnom, vrlo brzo je stigao odgovor, Krešo Ćosić bit će novi trener  Zadra! I priča o Novoselu prestala je isti čas. Krešo, međutim, ima još obveza u Grčkoj, želi se vratiti u Zadar i za trenera predlaže mr. Slavka Trninića. Klub prihvaća, jer jasno je da bez ustrajnog, do detalja isplaniranog, visokoprofesionalnog rada nema ni rezultata. Poznata sportska  priča, preko trnja do zvijezda i mr. Trninić je novi trener Zadra. Mogao je  to biti i prošle godine, ali suradnja s Krešom je jedna priča, s nekim drugima, potpuno druga. Zadar ima snažan trolist: Giergia, Ćosić, Trninić.  Predlaže se novi ustroj kluba. Direktor na čelu, sportski direktor, koji će  brinuti o treneru, igračima, selekcijama, financijski, na čelu radne zajednice. Zamišljeno idealno, ali hoće li i biti tako? Kako će na ovo reagirati  Božo Miličević? On zna da će i dalje morati odrađivati najteži dio posla,  zatvarati financijsku konstrukciju, a netko drugi (direktor) će određivati  kako će ići raspodjela. Miličević ne želi prihvatiti ovakvu situaciju i odlazi  iz Zadra. Nakon punih 18 godina koje je iznimno uspješno proveo na  funkciji tajnika (direktora) kluba, odlazi u Zagreb. Prva opcija bila je Hrvatska Lutrija, druga, u kojoj je i završio, Cibona.


Konačno prvaci Europe
Tako će Zadar ostati bez jednog od ključnih "igrača", a koliko je značio  za Zadar bit će jasno, već poslije samo godinu dana. U klub je došao  1971. i vrlo brzo, zahvaljujući izuzetnom osjećaju za poslovanje, trgovinu, novac, biznis, kakvim su valjda obdareni ljudi koji dolaze iz tog hercegovačkog krša, vrlo brzo će sve konce iz tog dijela rada kluba preuzeti  u svoje ruke. Za nas igrače bio je "zakon", jer svih tih godina nikada nije  prošao peti u mjesecu, a da nismo primili svoje plaće i premije, što je za  nas bilo najvažnije. I kada je "jači" novac stigao u košarku, Božo je našao  način kako se s time nositi… stanovima. Kupljeno je 12 stanova i nije bilo  značajnijeg igrača koji nije riješio stambeno pitanje, a sa stanom išla je i  obveza prema klubu, 10 godina, čime su štićeni interesi kluba. I, na kraju, sportsko-poslovni objekt, 3 tisuće m2 poslovnog prostora koji je trebao osigurati mirnu financijsku budućnost klubu. Nažalost, otišao je i  nije ga uspio dovršiti do kraja po zamišljenom projektu. U klubu je bilo  17 zaposlenih, a posljednji financijski izvještaj, kojeg su napravili petoro  diplomiranih ekonomista iz IO kluba, jasno je potvrdio da Zadar nema  dugovanja, tj. da se nalazi na pozitivnoj nuli.
Krešo se vratio iz Grčke, a nakon odlaska Miličevića u Cibonu i Giergie  u Italiju, objedinjuje dvije najvažnije funkcije u klubu, tajnika i sportskog  direktora, postaje stvarni šef.
Prvi potez, pomalo neočekivan, nudi Vrankovića Ciboni, za Arapovića.  Vranković je najjači, prvi igrač Zadra, ima ugovor na još godinu dana, s  njime je to momčad koja može jurišati na titulu, bez njega bit će to srednje jaka momčad. Ova razmjena ne prolazi i Stojko će nakon toga biti  prodan u grčki Aris. Nisu svi u klubu bili za ovaj potez.
Zadar prvak Europe! Kako to lijepo zvuči. Ali kako kad ljubitelji košarke u Zadru znaju da Zadar, nažalost, nikada nije igrao ni europsko finale.  Ali, postali smo prvaci Europe na prvom prvenstvu Europe za veterane,  održanom u Zagrebu. Eto… ono što nismo uspjeli kao seniori, ostvarili  smo kao veterani. 12 momčadi, pet utakmica, svih pet pobjeda, a u finalu smo pobijedili Zagreba s 54:39, a igrali su: Perinčić 81, Košta 13, Komazec 23, B. Marcelić 12, Olujić 21, Giergia 51, Ćosić 31, Jerak 25, M. Marcelić 12, Brajković 22, Dijan 16. Bio sam najbolji igrač i strijelac, ne samo  Zadra, nego cijelog prvenstva. Ali predstavnik organizatora će mi na kraju priči i diskretno reći: "Ćiro, dobit ćeš sve nagrade za najboljeg igrača i  strijelca, ali jednostavno te ne možemo proglasiti najboljim igračem, jer  tu su Krešo, Pino, Daneu, Plečaš,…", što reći… najbolje ništa.


Kup Radivoja Koraća
U klub se, nakon dvije godine, vratio Ivica Obad, potpisan je Siniša Kelečević iz Šibenika, a stići če još, iz Cibone, Sven Ušić. Potpisana su još da  vrlo nadarena mladića, Dean Bodiroga i Zvonimir Ridl, jer Krešin instinkt za mlade igrače je bio nepogrešiv. Otišao je Učo Pulanić u Italiju, kao  pomoćni trener Mirku Novoselu, u Napulj, a mjesto juniorskog trenera  dobio je Pino Grdović.
Trener Trninić kaže: "Odlaskom Vrankovića ništa više nije isto, kao što  je bilo. Bez Stojka, igra u obrani mora se raspodijeliti na sve igrače". Traži  da igra bude brza, dinamična, agresivna, s velikim pritiskom na loptu,  zapravo, američka košarka koju Trninić preferira i vrlo dobro poznaje, jer  čita, prati, "guta" sve novine koje od tamo dolaze, posebno od vrhunskog trenera Boba Knighta.
Sezona počinje utakmicama u Kupu, pobjeda protiv IMT-a, ali poraz  od prejake Jugoplastike i oproštaj od tog natjecanja, ostaju Kup Koraća i  prvenstvo. U Kupu R. Koraća, Zadar će bez većih poteškoća proći 1. i 2.  kvalifikacijsko kolo. Pobijeđeni su najprije Spartak, pa Maccabi iz Bruxellesa, 96:103 i 116:105, u Zadru, što znači plasman u četvrtfinalnu grupu koja je iznimno jaka: Scavolini (Italija), te stari poznanici, Juventud i  Orthez. Porazi od Scavolinija u Zadru, 89:94, te Juventuda, također u Zadru, 99:100, Zadar već tada ostaje bez pravih šansi za prolaz u polufinale.  Utakmica Orthez – Zadar, igrala je samo pobjeda, posljednji napad,  prešućen je grubi faul nad Komazecom i Zadar gubi, 87:85, i tu su izgubljene sve šanse za prolaz dalje. Utakmice u gostima, protiv Scavolinija i  Juventuda su samo formalnost i Zadar se oprašta i od ovog natjecanja.
U prvenstvo "imamo šansu iz drugog plana", misle u klubu, želja je,  naravno, biti među prve četiri momčadi i plasirati se u doigravanje za prvaka, što su, za ovu momčad, prilično visoki ciljevi. Počinje pobjedom  protiv N. Zagreba, 84:76, pa sjajna igra i pobjeda protiv Partizana, u Beogradu, 84:92. Popović 25, Komazec 21, Obad 20 i Šarlija 15, najbolji su  igrači Zadra na toj utakmici. Još jedna velika pobjeda nad prvakom Europe, Jugoplastikom, 90:81, i Zadar zaključuje prvi dio sezone omjerom  7-4 i petim mjestom na ljestvici. Vrlo blizu zacrtanih ciljeva, najveći problem je, naravno, odlaskom Stojka, praznina u reketu. Zadar ne igra dobro u gostima, porazi od N. Zagreba i Zorke u Šapcu, to potvrđuju. Ali, u  Zadru je druga priča, Zadar – Partizan, 124:94, a Komazec, s 42 koša, potvrđuje ulogu lidera i najboljeg igrača.
Jedna velika promjena u košarci dolazi s finala Kupa u Dubrovniku,  gdje generalni tajnik FIBA-e, Borislav Stanković, najavljuje slobodno kretanje igrača nakon isteka ugovora, i to bez odštete. Dakle, jedina spona  između kluba i igrača je ugovor i kada istekne igrač je potpuno slobodan.  Pobjedom protiv IMT-a, u Beogradu, 79:87, Zadru se smiješi doigravanje.  Protiv Bosne, 77:73, Zadar to i potvrđuje, među četiri najbolje momčadi  je. Izvanredan uspjeh koji se nije očekivao, na kraju regularnog dijela su  treći. C. zvezda – Zadar, 93:89, izvrsna igra Stipe Šarlije, njegovih 32 poena nisu bili dovoljni za iznenađenje. Pobjeda u Jazinama, 1-1, i treća,  odlučujuća u Beogradu, 97:88. Kraj sezone za Zadar, a igrali su: Pahlić 23,  Mujagić, Popović 12, Ušić, Šarlija 12, Blažević, Trifunović, Komazec 28,  Obad, Šarić 13.
Prije finala doigravanja, još jedan veliki uspjeh hvatske košarke. Na Final fouru Kupa europskih prvaka, Jugoplastika je u polufinalu pobjedila  Limoges, 101:83, te u finalu Barcelonu, 72:67 i postala, po drugi put, prvak Europe! Finale: Jugoplastika – C. zvezda, igra se prvi puta na tri dobivene utakmice, nakon 2-1, u četvrtoj, u Splitu, je 113:89, i Jugoplastika je  treći put zaredom, prvak države. Osvojili su i domaći Kup, Kup europskih  prvaka, kakva sezona za Žute!
U sljedećem nastavku: Tmurni oblaci nad Jazinama u ljeto 1990.