Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SEZONA GRIJANJA Oprez prilikom kupovine peći u stambenim zgradama

24.12.2018. 18:15
SEZONA GRIJANJA Oprez prilikom  kupovine peći  u stambenim  zgradama


Započela je sezona grijanja, no i dalje veliki broj građana nije svjestan opasnosti koju mogu prouzročiti neodržavani dimnjaci. Tako  još uvijek ima onih koji zbog nebrige ili štednje ne vode računa o stanju  dimnjaka na stambenim zgradama u kojima žive ili u privatnim kućama,  a mnogi dimnjaci nisu čišćeni godinama, iako pravilno održavanje podrazumijeva kontrolu dimnjaka minimalno jednom godišnje.


Potrebno redovito održavanje
Ipak, da sve više Zadrana shvaća koliko je neispravan dimnjak rizičan,  jer može izazvati eksploziju, požar ili trovanje ugljičnim monoksidom,  potvrđuje majstor Božidar Martinović iz Dimnjačarskog obrta Petar  Martinović, koji je osnovan u Zadru još daleke 1976. godine.
– Građani posljednjih godina postaju svjesniji potrebe za redovitim  održavanjem dimnjaka, a da je kontroliranje stanja dimnjaka jako važno  potvrđuje i činjenica da dnevno zbog neispravnog dimnjaka bude i dva  do tri požara, upozorava Martinović koji popravlja dimnjake na privatnim odnosno stambenim objektima, dok su za obavljanje dimnjačarskih  poslova na javnim zgradama i ustanovama na području Grada Zadra zadužena dva koncesionara – Poredak d.o.o. i Dimnjačarski obrt „Danko  Jurlina.“
– Može se općenito reći da je stanje velikog broja dimnjaka u Zadru  loše, mnogi dimnjaci su stari ili nekvalitetni, propuštaju dim ili cure.  Kontrolu dimnjaka bilo bi potrebno provoditi dva puta godišnje, s tim da  se jednom na godinu obavezno treba obaviti čišćenje, kaže još Božidar  Martinović, i posebno upozorava stanare u stambenim zgradama koje  imaju zajedničke dimnjake da se prije kupovine peći obavezno konzultiraju s dimnjačarima o vrsti peći, s obzirom na različite energente, jer je  kompatibilnost dimnjaka i uređaja za loženje od velike važnosti.


Opasna zelena drva
Naime, na isti dimnjak nije moguće priključiti uređaje za loženje koji  imaju različiti energent, primjerice na plin i kruto gorivo, što može biti  opasno za život i imovinu svih suvlasnika koji su priključeni na istu vertikalu jer nekontrolirano priključenje uređaja za loženje može dovesti do  požara ili otrovanja. Na žalost, mnogi kupuju peći i vrstu energenata na  svoju ruku, uglavnom zbog neznanja, ili se vode isključivo jeftinijim odabirom, što na kraju može imati visoku cijenu. Isto tako do problema s  loženjem može dovesti i korištenje zelenih drva.
Istaknimo još kako cijena čišćenja dimnjaka iznosi stotinjak kuna, no i  taj je iznos za siromašne građane previsok. S druge pak strane neispravan dimnjak može se pokazati po život ugrožavajući, pa bi o njegovu stanju itekako trebalo voditi računa.