Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

USRED HITNOG BOLNIČKOG PRIJEMA Dr. Jakov Mihanović spasio pacijenta primljenog s nožem zabodenim u srce

24.12.2018. 18:00
USRED HITNOG  BOLNIČKOG  PRIJEMA Dr. Jakov  Mihanović  spasio  pacijenta  primljenog s  nožem  zabodenim u srce


U moru crnih vijesti iz zdravstva koje ovih dana zapljuskuju javnost, podvig zadarskog kirurga dr. Jakova Mihanovića prošao je ispod radara. Krajem prošlog mjeseca, dr. Mihanović je na vrlo neobičan  način spasio još jedan život. O tom njegovom podvigu malo se znalo i  unutar liječničkih krugova. Što se zapravo dogodilo tog 29. studenog  2018. ispričao nam je sam dr. Mihanović.
– Upravo smo završili jednu operaciju i sjeo sam se malo  odmoriti.  Uzeo sam novine i pročitao o korupcijskoj aferi splitskog kardiokirurga.  Isti čovjek ostao mi je u sjećanju s moje specijalizacije u KBC-u Split. Riječ je o kirurgu s najboljim vještinama koje sam kao specijalizant vidio.  Bez sumnje se radilo o vrhunskom liječniku pa me vijest iznenadila i rastužila. Iz te rezignacije ispravio me je naš dežurni mobitel. Kolega dr.  Emilijo Dijan je najavio je kako vozilo Hitne medicinske pomoći  dovozi  pacijenta koji ima zabijen nož u prsni koš i srce, rekao je na početku  našeg razgovora dr. Mihanović.


Dobra priprema ekipe Hitne
Ovaj kirurg je u tom trenutku bio dežuran u Hitnom prijemu zadarske  Opće bolnice. Odmah je uslijedilo žurno ekipiranje kirurškog tima. Pozvana je i dežurna anesteziološka služba, ali i instrumentarke jer se odmah znalo da se radi o izuzetno hitnom stanju. Tako ekipirani, liječnici  su dočekali vozilo Hitne pomoći.
– Tu moram pohvaliti ekipu Hitne pomoći koja je odgovarajuće reagirala i na vrijeme dovela pacijenta u bolnicu. Rekli su nam da je još prije  nekoliko minuta disao, ali kad je stigao do nas, pacijent nije pokazivao  niti jedan znak života. Scena je zaista bila dramatična. Stojimo nad razodjevenim pacijentom koji ima zaboden nož u srce. Kako nije bilo ni  tlaka ni pulsa, pristupilo se mjerama oživljavanja. Znali smo da umire  pred našim očima i da je izgubljen ako ga hitno ne operiramo, nastavio  je dr. Mihanović.
Nije bilo vremena za prebacivanje do operacijske sale, zahvat se morao izvršiti odmah, u Hitnom prijemu jer je prijetilo odumiranje mozga i  ostalih organa. Takav zahvat još nikad nije napravljen u Hitnom prijemu  pa je sve ličilo na očajničku borbu za život pacijenta. Istina, slični zahvati  su rađeni u zadarskoj bolnici, ali od vremena Domovinkog rata isključivo  se to odvijalo u operacijskoj dvorani. Dr. Mihanović je velikim škarama  otvorio prsni koš i onda je počela drama.


"Ratni uvjeti"
– Uvjeti su bili sasvim drukčiji, od opreme, preko sterilnosti do rasvjete. Prsni koš je praktično otvoren u ambulanti te smo uspjeli zakrpati  probodeno srce. Nismo imali vremena prenijeti opremu kojom se inače  rade takvi zahvati pa smo se morali poslužiti onim što smo u tom trenutku imali u ambulanti. No kad smo zakrpali srce, došlo je do drastičnog  oporavka pacijentovog stanja. Čini mi se da je cijeli zahvat trajao 5-10  minuta, sve dok nismo uspjeli iskontrolirati krvarenje. U tom trenutku  čovjek pomalo izgubi pojam o vremenu, a uslijed navale adrenalina, pomalo i izgubi detalje svega onog što je napravio, govori zadarski kirurg  koji je istaknuo da je ovaj podvig zapravo rezultat timskog rada cijelog  medicinskog tima.
Kad je anesteziolog rekao da se pojavio puls i da pacijent ima mjerljivi  tlak, svima u ambulanti je laknuo nakon uspješne operacije koja je provedena gotovo u ratnim uvjetima. Nakon što je došla i transfuzija krvi,  pacijent je prebačen u operacijsku dvoranu gdje su se provjeravale sve  moguće ozljede. Zatvoren mu je prsni koš, stavljeni su mu drenovi, ali u  tom se trenutku kirurzi najviše boje infekcije, napose zbog “ratnih” uvjeta u kojima je spašen još jedan život. Je li to je i razlog zašto se podvig zadarskog kirurga nije čuo u javnosti. Jesu li u zadarskoj bolnici “zataškali”  ovaj slučaj na tragu svih tih redaka crne kronike koji se u posljednje vrijeme tiču zdravstva. Neki od liječnika s kojima smo kontaktirali kazali su  nam da i pozitivna priča iz zadarskog Hitnog prijem, ne može prebrisati  tamnu medijsku percepciju o korupciji i nemaru u zdravstvu. Uostalom,  reći će mnogi zadarski liječnici, spašavanje ljudskih života njihov je posao.




Izvrsna zadarska Kirurgija
– Kao liječnik, prvi sam kritičan o tom događaju. Svjestan sam uvjeta  zahvata u koje smo se upustili. No kad to stavite na vagu koja na jednoj  strani pokazuje život, a na drugoj njegov prestanak, mi nismo imali što  izgubiti. Stoga ne vjerujem da je bilo tendencija da se zataška cijeli  slučaj. O svemu tome smo raspravljali na našem kirurškom kolegiju. Dobili smo podršku naših kolega koja nam jako puno znači. Dapače, svi koji su mi se obratili rekli su da je napravljena velika stvar za tog pacijenta.  Moram istaknuti da mi svakodnevno učimo i unaprjeđujemo stvari. Napose to činimo u organizaciji. Tako smo nakon ovog zahvata odlučili izmjestiti dio instrumentarija s Kirurškog odjela u Hitni prijem sve kako bi  u sličnoj situaciji bili bolje opremljeni, rekao je na kraju razgovora zadarski kirurg dr. Jakov Mihanović.
I nakon ovog podviga, zadarska kirurgija je potvrdila da je vodeća u regiji. Sinergija je to starijih i iskusnijih liječnika te jednog novog naraštaja  mladih kirurga, željnih napredovanja i učenja. Zanimljivo je da unatoč  financijskim problemima koji prate hrvatsko zdravstvo, zadarska kirurgija dobro prati nove tehnologije u medicini. Dr. Mihanović i njegovi kolege sve više postaju sinonim brzog učenja i usavršavanja novih znanja i  to bez pohađanja međunarodnih kongresa i usavršavanja, za koje nema  novca. Zadnjih godina uveden je niz novih minimalno invazivnih operacija koje pacijentima pružaju brži oporavak i to na različitim kirurškim  poljima, npr. laparoskopske operacije preponske kile, želučane (hijatalne) kile, karcinomi debelog crijeva, videotorakoskopske operacije karcinoma pluća, nove tehnike operacije prijeloma, artroskopije koljena itd.  To je samo dio u nizu vještina koje zadarski liječnici gotovo svakodnevno  usvajaju i primjenjuju, ali o tome stranice medija malo govore.


Liječnička ekipa koja je sudjelovala u  spašavanju pacijenta
Kirurzi; dr. Davor Padelin, dr. Emilio Dijan, dr. Jakov Mihanović
Anesteziolozi: dr. Biljana Benček, dr. Kristina Zrilić, dr. Nataša Lojpur
Anesteziološke sestre: Marina Marić i Danica Begonja
Instrumentari: sestra Danijela Mikšić i Marin Dević
OHBP tim: dr. Sandra Tomić, medicinski tehničar Ljubo Pavić, sestre Meri Bukvić  i Sanja Končurat