Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kako spremiti jela do 50 kuna?

24.12.2020. 11:00


JEDAN OD NAJGLUPLJIH PRILOGA IKADA VIĐENIH
Gledao sam razne gluposti, ali ovako nešto glupo uistinu rijetko. Prilog u emisiji je o tome koliko su dobra i korisna razna pomagala koja se koriste kod kupanja u kadi. Počeli su sa zvučnikom koji je vodootporan i s kojeg vam može treštati muzika dok se kupate. Pri tome nam prikazuju mladi par koji se potpuno goli valjaju u kadi, kao mlada krmad po blatu, pri čemu im mora svirati muzika. Onda je tu, nećete vjerovati, plastično nogometno igralište gdje se prstom čvrga loptica koja mora ući u gol pričvršćen na rubu kade. To naravno radi momak od 25 godina koji je očigledno blago retardiran kada mu je to neophodno pri kupanju, jer kako kaže, »tako ne gubi vrijeme dok se kupa«. Šteta što mu na pamet nije pala neka knjiga, ali to se od ovakvog blesana ne može ni očekivati.
Znate li bez čega vam još ne smije biti kupaonica? Bez alarma za prelijevanje vode iz kade. To je neka spravica koja se zalijepi za gornji rub i koja se glasa kada se voda počne prelijevati. Nikako mi nije jasno kako sam do sada bez toga uopće mogao živjeti i kako sam uopće doživio ove pozne godine, a da se nisam udavio u kadi punoj vode. Ipak, najveći idiotizam je, opet nećete vjerovati i mislit ćete da bulaznim, ogledalo za kupaonicu. To je veliko ogledalo na kojem se gleda televizijski program, a u isto se vrijeme možete šminkati, čupati obrve, brijati… a pogotovo je važno da možete prati zube i gledati televiziju. Ta sprava košta 2 000 eura, upravo onoliko koliko bi trebalo udaraca dati kandžijom preko leđa onoj budali koja to kupi.


UKUSNI RECEPTI ZA SIROTINJU
Praznici su blizu, a kada su praznici onda se i dobro jede. Nema veze što ćemo uskoro biti gladni, ali svi govore o tome što će se jesti za blagdane. U moru izdanja, emisija i savjeta u vezi kulinarskog umijeća, nikako da konačno dočekamo i ono najvažnije – »kuharicu za sirotinju«. Kako spremiti jela do 50 kuna? Sve je to lijepo, ali svima nam je jasno o čemu se u stvari radi. Svima je jasno zašto se trenutno najviše hrane prodaje u pekarama, a kako sada stvari stoje, tj. kako se najavljuje, bit će još i gore. Zato je tu nova vrsta kuhanja. Nema više manitanja sa sastojcima koji koštaju kao sam vrag. Neće više biti egzotičnih jela, litara ekstra-turbo djevičanskog maslinovog ulja, parmezana, tartufa, telećih koljenica, svinjskog buta i da sada ne nabrajam više. Bit će aktualno – »kako nahraniti četveročlanu obitelj s krumpirom, palentom, grahom i ostalim specijalitetima«. Takva emisija bi bila divna i poučna, jer situacija će za ono što je nekada bio srednji sloj građanstva biti sve teža. A što ćete? Netko mora ispaštati i vraćati dugove.


KAKO SE UDEBLJATI?
Nisam vidio kako se emisija zove jer sam je gledao kod prijatelja svjesno kršeći mjere (šalim se naravno. Oni su već preboljeli), ali pojedini prilozi stvarno mogu biti grozni. Imali smo tako prilog o tome kako se novinar želi udebljati pet kila u jedan ili dva dana. Morali smo desetak minuta gledati (u stvari, nismo morali, ali sam ipak gledao iz radoznalosti) kako u sebe ubacuje raznu nezdravu hranu i gazirane sokove i sve je to bilo degutantno do krajnosti. Druga stvar koja je bila grozna, bio je prilog o nekom tipu koji se u slobodno vrijeme natječe u žderanju hamburgera. Pokazivali su nam njegove tehnike. Da li je bolje žderati hamburgere griz po griz, podijeliti ih i pojesti u dva zalogaja, ili možda gutati ih u jednom komadu. Svaku od tih tehnika nam je gospodin pokazao, što sigurno nije pridonijelo popravljanju moga apetita (dapače). Tip ima i umjetničko ime »crazylegs« iako ja mislim da bi mu bilo bolje da se nazove »Crazyhead« ili »Braindamage«. Kao šlag na tortu došao nam je jedan liječnik koji je malo komentirao njegovo
zdravstveno stanje koje je naravno grozno, zato što taj sportaš redovito i trenira i prežderava se. E pa sad i sami recite. Ima li smisla emitirati ovakve priloge u vrijeme kada sve više ljudi nema što pristojno za pojesti?