Izglasani amandmani odveli gradski proračun u neželjeni »minus«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Dobre želje vijećnika zadale glavobolju pročelniku za financije
Izvori financiranja za pojedine amandmane nisu usklađeni jer istovrsni rashodi moraju ići iz istovrsnih prihoda. Ne prema iznosu, već prema onom za što je predviđeno trošiti određene prihode, kazao je pročelnik Ivan Mijolović
Marin GOSPIĆ
Vjerojatno ćemo radi nekih stvari vrlo brzo morati ići u rebalans proračuna Grada - Ivan Mijolović

Nakon što je na sjednici Gradskog vijeća Zadra izglasan proračun »preštrikan« brojnim amandmanima, postavlja se pitanje kako će se on uopće provesti, a to je nešto čime će se sljedećih dana najviše baviti Ivan Mijolović, pročelnik za financije u Gradu Zadru.
- Kroz sljedećih par dana ćemo sve točno pregledati i uvrstiti amandmane u proračun pa ćemo izvijestiti javnost o tome. Ali sad je već jasno, i to sam rekao odmah po izglasavanju, izvori financiranja nisu usklađeni jer istovrsni rashodi moraju ići iz istovrsnih prihoda. Ne prema iznosu, već prema onom za što je predviđeno trošiti određene prihode. Tako da neki od amandmana neće biti primjenjivi. Druga stvar, primjerice, velik broj amandmana je našao izvor financiranja u održavanju Kneževe palače i taj iznos, ne samo da je iscrpljen, već je otišao u minus. I onda će se redom iz toga naplaćivati amandmani dok ne dođe do nule, a ovi što ostanu zadnji, neće imati iz čega. S time da ne ostaje ništa za održavanje Kneževe palače, a Grad treba platiti to održavanje, režije i tako dalje, pojašnjava Mijolović, dodajući kako će se vjerojatno radi nekih stvari vrlo brzo morati ići u rebalans.

Obveze prema Poreznoj upravi

- Ali pitanje je što do onda? Primjerice, u mom odjelu, gradonačelnik je odbio jedan od amandmana, a ja sam tamo pojasnio zašto, a koji je našao izvor financiranja u dijelu ugovorne obveze s Poreznom upravom. No, ipak je izglasan. Porezna uprava naplaćuje jedan posto od naplaćenog poreza na dohodak. Ona sama skida taj novac, a amandmanom je sad tu maknuto pola milijuna kuna. Dakle, kad će se Porezna ići naplatiti, u jednom trenutku, nedostajat će sredstava, govori Mijolović.
Iscrpljen je i iznos za tzv. intelektualne usluge za Providurovu palaču što je, kako kaže Mijolović, bilo namijenjeno za otvorenje Providurove i funkcioniranje u periodu dok se ne osnuje ustanova.
- Sad tog iznosa nema, a tu moramo biti posebno oprezni jer je to projekt financiran EU sredstvima koji traži predočenje pokazatelja za opravdanost investicije. To su, primjerice, broj posjetitelja, broj kulturnih događaja i slično, a kako ćemo to poslati, kad nemamo ni za otvorenje? Znači, tu riskiramo penale od Europske unije koja nam može naplatiti određeni postotak od incvesticije. Ali vijećnicima je bilo bitno ići s nekim populističkim mjerama da si podignu rejting, govori Mijolović, priznajući ipak da je većina ideja bila dosta dobra.

Unaprijed usuglasiti amandmane

Još na sjednici Gradskog vijeća prijedlog predsjednika Marka Vučetića bio je da se amandmani ubuduće unaprijed usuglase. Slaže li se s time i Mijolović?
- Naravno, to je bila i naša ideja te smo imali sastanke na kojima smo upozorili što ne valja kod tih amandmana te da ne može biti nekoliko istih amandmana, već da se podijele. Primjerice, božićnice su imali svi. Nisu to uvažili, već su donijeli iste amandmane na Vijeće, kao i na sastanke. Sad je to šuma, koju moramo raskrčiti, rekao je Mijolović.
Za komentar smo pitali i Darka Kasapa, pročelnika Odjela za graditeljstvo.

Garaža na Ravnicama

- Pripremljenost amandmana je bila na razini dječjeg vrtića. Neki su bili nepotpuni, nije uopće bilo izvora ili je nedostajala zadnja rečenica pa se dopisivala. Već smo kasnili s rebalansom te je i to stvorilo određene odgode u nekim projektima, a sad je donesen ovakav proračun i tek će se raspetljati hoće li uopće biti izvediv. Primjerice, izglasano je 400 tisuća kuna za projektiranje garaže na Ravnicama, iako sam i tamo pojasnio da se to ne može projektirati jer nema urbanističkog plana uređenja tog prostora jer još nema ni konervatorske podloge koja tome prethodi. Dakle, sad imamo u proračunu kvaziprojektiranje garaže. Nadalje, mnogi izvori su išli iz održavanja Kneževe i Providurove palače, tako da su i premašili iznose predviđene za to. A u Odjelu za graditeljstvo je, primjerice, izglasano dodatnih 700.000 kuna za energetsku učinkovitost. Mi smo već imali predviđenih 500.000 kuna za energetsku učinkovitost, a i Fond za zaštitu okoliša je na razini Hrvatske raspisao natječaj vrijednosti 30 milijuna kuna za projekte energetske učinkovitosti. Dakle, potpuno nepotrebnih 700.000 kuna. To je čak superhikovski potez jer se uzelo Odjelu s najmanjim budžetom i prebacilo Odjelu za graditeljstvo koji ima veliki budžet jer raspolaže prihodima od građevinski dozvola, odnosno komunalnih doprinosa, legalizacije itd. Dakle, uzmi siromašnima da bi dao bogatima, prokomentirao je Kasap, dodajući da su neke ideje iz amandmana bile jako dobre, ali da se to ubuduće treba bolje uskladiti da bi uopće bilo izvedivo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno