Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bilosnić novi predsjednik “HADLU”

Autor: Nikola Markulin

24.01.2009. 23:00
Bilosnić novi predsjednik “HADLU”

Foto: Zvonko KUCELIN



U četvrtak navečer u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana je Godišnja skupština Hrvatskog akademskog društva likovnih umjetnika, odnosno (sad već bivšeg) HADLU-a Zadar. Skupštini je prisustvovalo dvadesetak članova, a na dnevnom redu, pored izbora predsjednika skupštine i radnog predsjedništva, bili su: osvrt na protekli period, financijski izvještaj, verifikacija novoizabranih članova, određivanje datuma predstavljanja novih članova organizacijom skupne izložbe, izmjena statuta promjenom imena HADLU – Zadar u HDLU – Zadar, imenovanje zamjenika predsjednika društva i suvoditelja galerije, te prijedlog o tiskanju iskaznica. Skupštinom je predsjedao Ivo Govorčin, predsjednik HDLU-a Zadar.
Za predsjednika skupštine jednoglasno je izabran Tomislav Marijan Bilosnić, a u obrazloženju je rečeno kako je Bilosnić najpogodnija osoba koja bi društvu mogla pomoći u konsolidaciji nakon kriznog perioda. Za člana radnog predsjedništva izabrana je Marija Višić Guina, a nakon toga je usvojen dnevni red skupštine. O prvoj točki dnevnog reda, odnosno o pregledu perioda proteklog od prošle skupštine, kazano je kako se radi o relativno kratkom periodu, jer je prošla skupština održana u studenom 2008. godine. Ipak, aktivnosti HDLU-a u tom periodu, kazano je, bile su intenzivne, a o tome svjedoči sedam radnih sastanaka članova društva i organizacija skupne tradicionalne izložbe članova društva za Dan grada Zadra u Kapetanovoj kuli. Primjedbe su se mogle čuti na loše medijsko praćenje izložbe, jer, moglo se čuti na skupštini, HDLU je jedina strukovna organizacija u gradu i zaslužuje više medijske pažnje. Na ovo zapažanje Bilosnić je dodao komentar kako je Zadar brojem medija fenomen europskih razmjera, ali kako je raniji rad društva kojim je protežirana jedna osoba zatvorio sve pristupe medijima.
O financijskom izvještaju kazano je kako će detaljno izvješće o radu društva članovima biti podneseno do konca siječnja, a obrazloženi su i troškovi skupne izložbe. Za 2009. godinu Grad je HDLU-u, na temelju podnesenog programa rada u kojem su navedene organizacija deset samostalnih i tri skupne izložbe, odobrio iznos od 40.000 kuna. U HDLU Zadar je na ovoj skupštini primljeno 14 novih članova, a kazano je kako se radi mahom o mladim ljudima s akademskim titulama ili o studentima koji su pri kraju studija. Još je dodano kako će HDLU ubuduće automatski primati sve članove sa završenom umjetničkom akademijom. Datum skupne izložbe kojom bi se novoprimljeni članovi predstavili javnosti sa po tri rada nije točno preciziran, ali je približno određen za mjesec dana, odnosno 22. veljače. Na skupštini je izmjenjen i Statut društva, pa se izmjenom u Statutu društvo od sada zove HDLU Zadar, dakle izbačen je atribut „akademski”. Ova izmjena Statuta obrazložena je činjenicom kako će sada svi članovi društva biti izjednačeni, te kako se tako, bez atributa „akademski”, zovu sva takva društva u državi. Za zamjenika predsjednika HDLU-a izabran je Tomislav Marijan Bilosnić, a za suvoditelje galerije izabrani su Senka Radić i Ivo Govorčin. Najzad, jednoglasno je usvojen prijedlog o tiskanju novih iskaznica kojima će se potvrđivati članstvo u HDLU-u Zadar.