Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kiša presudila rukometnoj euforiji (fotogalerija)

Autor: Tomislav Jerak

24.01.2009. 23:00
Kiša presudila rukometnoj euforiji (fotogalerija)

Foto: Filip BRALA



U petak navečer je središte zabavnih događanja bio City club Forum, dok je u subotu to bio Arsenal. Slučajno se podudarilo i to da je jučer bio rođendan tragično preminulog pjevača Toše Proeskog, u čiju čast je grupa Rockatansky u Arsenalu točno u ponoć izvela “Igru bez granica” i time izazvala potpunu euforiju među Tošinim sunarodnjacima


Prvi znak koji je upućivao na rukometno ludilo u Zadru bile su sirene automobila, većinom makedonskih navijača, koje su se u nekim dijelovima grada pomiješale s onima svadbenima, budući da je bila subota.
U svim dijelovima grada mogle su se uočiti upečatljive crveno-žute boje te je Zadar na trenutke podsjećao na neki makedonski grad. Iako zbog subotnjeg poraza nisu imali prevelikog razloga za slavlje, srčani makedonski navijači stvarali su izvrstan štimung gdje god su se pojavili.
U petak navečer je središte zabavnih događanja bio City club Forum, dok je u subotu to bio Arsenal. Slučajno se podudarilo i to da je jučer bio rođendan tragično preminulog pjevača Toše Proeskog, u čiju čast je grupa Rockatansky u Arsenalu točno u ponoć izvela “Igru bez granica” i time izazvala potpunu euforiju među Tošinim sunarodnjacima.
 Zadrani u Jazinama
Na ulicama grada, pak, potpuno drugačija slika. Kišno vrijeme i pokoji čovjek obavijen zastavom, bili su tek podsjetnik na rukometno ludilo koje se odvijalo na Višnjiku. Većina Zadrana koji nisu uspjeli nabaviti karte za subotnje utakmice, zabavu su potražili u kafićima u neposrednoj blizini “peke”. Većina je, pak, bila nezainteresirana za veliki rukometni događaj u gradu, vjerojatno stoga što Hrvatska ne igra u Zadru te je subotnje poslijepodne provela u legendarnim Jazinama, gdje je Zadar igrao protiv srpskog Hemofarma, i na radost Zadrana pobijedio.
Jedan od glavnih krivaca da se u gradu nije osjetila prava rukometna euforija, zasigurno je bilo kišno vrijeme, zbog kojega neki najavljeni programi nisu mogli biti realizirani. Na Narodnom trgu, koji je najavljen kao središte zbivanja, zjapilo je tek par pokislih štandova na kojima su jedino bile korisne brošure s planom grada te programima i lokacijama zadarskih ugostiteljskih objekata. No ipak, oni najhrabriji kisnuli su s Karlovačkom pivom u ruci. Kako je već svima poznato, prvenstvo su popratili i neki, ne baš lijepi događaji, koji su započeli uklanjanjem zastava zemalja sudionika Svjetskog rukometnog prvenstva s Narodnog trga, što je izazvalo negodovanje državnog vrha.
Samo riječi hvale
Ali, eto, Zadar se ipak pokazao kao jako dobar domaćin. Doduše, kao veći ljubitelj košarke nego rukometa, što se i pokazalo u subotu kad je utakmica Zadar – Hemofarm u Jazinama potpuno zasjenila sportska događanja na Višnjiku.
Kakav je stav zadarske navijačke skupine Tornado i planiraju li podržati neku od reprezentacija, rekao nam je Milan Bačić, vođa Tornada.
– Mi kao navijačka skupina nismo ni za kakav bojkot, ali smatramo da nemamo što raditi na Višnjiku kad ne igra reprezentacija Hrvatske. S druge, pak, strane, potrudit ćemo se biti dobri domaćini, kaže Bačić.
Da se Zadar pokazao kao dobar domaćin potvrdili su svi navijači koji su okupirali naš grad. Ovih dana, kada je toliko ljudi hvalilo grad i domaćine te stalno zahvaljivalo na dobrodošlici, bio je zaista dobar osjećaj biti Zadranin.
Pozitivno je i to što su naše cijene i standard još uvijek za većinu stranaca povoljne. Makedonci, iako im je životni standard nešto manji nego u nas, ipak su zadovoljni ponudom i smještajem u Hrvatskoj.
– Imam samo riječi hvale. Ovo je zaista velik događaj za nas Makedonce budući da smo mala zemlja, a sudjelujemo na ovako velikom sportskom događanju. I kad se uz to još poklopi da imamo ovako krasne domaćine kao što su Hrvati, naprosto smo presretni. Grad još nisam uspio razgledati, ali to ću u sljedećih par dana zasigurno učiniti. Jer po pričama znam da je Zadar divan grad, kaže Goran Ilijevski iz Skoplja.
Može se zaključiti da, izuzevši nekoliko izdvojenih incidenata, sve ide po planu. Do sada su se Zadrani pokazali kao izvrsni domaćini te je za nadati se da će i Danci, Nijemci, Makedonci, Šveđani, Norvežani pa i Srbi kada se vrate svojim kućama imati jedno lijepo sjećanje na Zadar i Hrvatsku. Zadrani će vjerovatno ostati pomalo razočarani zato što u svojoj dvorani nisu mogli bodriti reprezentaciju Hrvatske.