Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Loše ceste lani prouzročile 42 prometne nesreće

Autor: Suzana Bandić

24.01.2009. 23:00
Loše ceste lani prouzročile 42 prometne nesreće

Foto: Filip BRALA



Nesreće se događaju na uvijek istim lokacijama, a nakritičnija gradska “crna točka” je raskrižje Ante Starčevića i Stadionske ulice, Obala kneza Trpimira te raskrižje Benkovićeve, Tesline i Domovinskog rata


Pomalo bizarna prometna nesreća, koja se sredinom prošlog tjedna dogodila na raskrižju ulica Ante Starčevića, Franka Lisica i Sedme domobranske pukovnije, a u kojoj je jedan vozač doslovce “pokosio” semafor, a drugi se zabio u zid na kojemu se nalazi mural Kreše Ćosića, prošla je samo pukom srećom, bez težih posljedica.
No, potaknula je među stanarima okolnih zgrada priče i nezadovoljstvo, jer sve češće proživljavaju strah radi prometnih nesreća i škripe guma zbog prebrze vožnje na tom dijelu prometnice te se stoga boje kako bi se i to raskrižje moglo uskoro naći na listi prometnica koje nose neslavan naziv “crna točka”, a takvih je na području grada trenutačno tri.
“Crne točke” skrivile 42 nesreće u 2008. godini
U posljednjih šest godina na tim, uvijek istim lokacijama dogodila se ukupno 431 prometna nesreća, od čega 42 tijekom protekle 2008. godine.
Inače, kako doznajemo iz PU zadarske, uvjeti da neko raskrižje ili dionica ceste dobije naziv “crna točka” takvi su da se na lociranom mjestu moralo zabilježiti 12 prometnih nesreća u razdoblju od tri godine ili da su se morale dogoditi najmanje tri slične nesreće s poginulim ili, pak, ozlijeđenim osobama.
Opasnim, pak, mjestom naziva se raskrižje ili zavoj do 300 metara, dok je opasna dionica ceste od tristo do tisuću metara, a takvih je u posljednjih pet godina na zadarskom području zabilježeno 32.
Njih devet se od ukupno 32 pokazalo najkritičnijima, no brojka je u stvarnosti puno veća. Na ovih devet lokacija svakodnevno se događaju prometne nesreće koje često imaju i tragične posljedice
“Crne točke” i opasne cestovne lokacije
Tri su najkritičnije gradske “crne točke”, a to su raskrižje Ante Starčevića i Stadionske ulice, Obala kneza Trpimira te raskrižje Benkovićeve, Tesline i Domovinskog rata.
Na raskrižju Benkovićeve ulice i Obale kneza Trpimira u posljednjih pet godina dogodilo se 75 prometnih nesreća u kojima je šest osoba teško nastradalo.
Slijedi raskrižje ulica Ante Starčevića i Stadionske gdje se u istom razdoblju dogodilo 47 prometnih nesreća u kojima je nastradalo 18 osoba, od kojih je 16 prošlo s lakšim ozljedama, a dvoje s težim. Nakon crnih evidencija na tom je raskrižju prije dvije godine postavljena semaforska signalizacija, no nesreće se i dalje događaju, prosječno jedna tjedno.
Izuzetno opasnom pokazala se “crna točka” na Obali kneza Trpimira gdje je tijekom posljednjih pet godina evidentirano 150 prometnih nesreća u kojima su stradale 54 osobe, od kojih je deset zadobilo teške ozljede, a dvoje ih je smrtno stradalo.
Među najopasnijim “crnim točkama” u Zadarskoj županiji pokazala se državna cesta DC106 u Kolanu, gdje se u posljednjih pet godina dogodilo 19 prometnih nesreća u kojima je poginulo četvero ljudi. Dionica je izuzetno opasna jer je kolnik istrošen i prijeko mu je potrebno dodatno obilježavanje zavoja kako bi se izbjegle veće tragedije.
Naime, više je nego jasno da nisu uvijek krivci nesreća isključivo vozači već tu često “kumuju” loše prometne infrastrukture i nedostaci prometne signalizacije.
Tijekom 2008. godine 2.768 nesreća
Tijekom protekle, 2008. godine na području PU zadarske dogodilo se ukupno 2.768 prometnih nesreća, što je prema statistikama smanjenje za čak 8,5 posto u odnosu na prethodnu, 2007. godinu. Od tog ukupnog broja 25 prometnih nesreća završilo je tragično, s poginulim osobama, što je u odnosu na proteklu godinu za 14 posto manje. I broj ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama je manji no prethodne godine. U 2008. je lakše ozlijeđeno 890 osoba, što je za 13,5 posto manje nego godinu prije, dok ih je s težim ozljedama bilo 222 ili 1,5 posto manje nego 2007. godine.
Od tog ukupnog broja, 1.959 prometnih nesreća završilo je samo s materijalnom štetom. Zanimljivo je, međutim, naglasiti kako su se na tim opasnim mjestima u 2008. godini dogodile sveukupno 42 prometne nesreće.