Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Proslava drugog najpoznatijeg “vinskog” sveca

Autor: Velimir Brkić

24.01.2009. 23:00
Proslava drugog najpoznatijeg “vinskog” sveca

Foto: Velimir BRKIĆ



Ekipa Zadarskog lista ovog vikenda boravila je u Podravini u Virju, općinskom središtu od oko 4.000 stanovnika u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje je nazočila središnjoj proslavi Sv. Vinka, odnosno Vincekovu. Zadranima je Virje najbolje poznato po Košarkaškom klubu Podravec, jedinom “seoskom” klubu u Hrvatskoj koji se u sezoni 1997./1998. natjecao u 1. HKL, ali i po nogometnom klubu koji je 1998. godine u šesnaestini finala Kupa Hrvatske u Virju ugostio tadašnji Zadarkomerc.
Na gorici obitelji Tišljar održana je glavna svečanost kojom je obilježen Dan sv. Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara, koji se slavi u svim vinogradarskim krajevima Hrvatske. Riječ je o drugom najpoznatijem “vinskom svecu”. Dok se za Martinje, odnosno Dan sv. Martina krsti mlado vino, za Vincekovo, jedan od najljepših i najpoznatijih običaja ovih krajeva, starim se vinom krsti loza i zaziva se plodnost i rodnost.
Vincekovo označava novu vinogradarsku godinu i drevni je običaj na sjeveru Hrvatske gdje se prvi put u novoj godini pohode vinogradi i posebnim obredom obreže prvo trsje. Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, otputit će se za Vincekovo u gorice, svome vinogradu. Kako je Sv. Vinko bio u četvrtak vinska se fešta organizirala u petak kako bi se Podravci i Prigorci nakon vinskog vikenda mogli “bistre glave” vratiti svojim radnim obvezama. U vinogradarskoj koloni se našla i ekipa Zadarskog lista. Bilo kako bilo, bez obzira na raskvašenu zemlju, moralo se doći do gorice gdje su gazde u vinogradu ritualno odrezali nekoliko grančica s tri pupa, koje će nakon što dođu kući staviti uz prozor.
Podravci su priredili pravu vinsku feštu, a vino je teklo potocima, no osim nekoliko decilitara kojima je zalivena loza u vinogradu obitelji Tišljar, gdje se održao sam obred, sva je plemenita tekućina stigla u svoje ušće, u grla stotine ljubitelja vina i starih običaja predvođenih nadasve veselom ekipom Ina-Naftaplina.
“Dragi Bog, čuvaj trsa mog, evo Ti zrelog vina da bude dobra godina”, dio je molitve što su je u vinogradu izgovarali “ceremonijalmeštri”. Sv. Vinka se moli i da vinograd zaštiti od “hladne zime, paklenske vrućine, peronospore ljute, tuče ledene, strijele nebeske” i svih ostalih pošasti i nedaća koje mogu umanjiti urod.
Nakon prošnji i molitvi “klijetodomaćin” je odrezao nekoliko “rozgvi”, lucanj sa sedam pupova za ovogodišnji urod i dva reznika za dogodine. Odrezane grančice stavio je u pehar s mlakom vodom. Nakon dva ili tri tjedna u toplom prostoru “rozgva” će propupati i izrast će zelena grančica s listovima i cvjetnim grozdovima. Po tome će se vidjeti kako je trs prezimio i tjera li svaki pup mladicu.
Za vinogradara je to bitno, jer po tome zna kakvu rezidbu u vinogradu treba primijeniti, jer pravilna rezidba određuje urod. Kako kaže predaja: ako se na Vincekovo u mlakoj vodi opere vrabac, to je dobar znak da “bude pijače”…
Trs kojemu tijekom obreda tepaju svi nazočni, potom je okićen vijencem kobasica i suhim mesom, nakon čega su svi prionuli onom najdražem – kušanju vina. Uz izuzetno bogat stol i neizostavne tamburaše nazdravljalo se zlatnom graševinom.
Središnja proslava Sv. Vinka Udruge vinara, voćara i pčelara iz Virja, 12. izložba mladih vina “Vincekovo 2009” održana je u Domu kulture gdje se okupilo oko 700 ljudi, među njima niz uglednika, društveno-političkih djelatnika i gospodarstvenika. Njezin predsjednik Mirko Pavuniće je izvijestio da je pristiglo 318 uzoraka mladih vina Podravine, Prigorja, Moslavine, Zagorja i Mađarske, a 15 je dobilo zlatnu diplomu. Najviše ocjene dobili su traminac Josipa Grgčevića iz Ivanić Grada te chardonnay Ivana Vedriša iz Novigrada Podravskog i Vanje Benkeka iz Virja. Čak 166 izlagača dobilo je diplomu sa srebrnim znakom, 79 s brončanim, a 22 su dobila priznanja za svoja mlada vina.
Svečanost je nastavljena u Ribarskoj hiži uz još vina koje su veseli Podravci i Prigorci donijeli iz svojih klijeti te kotlovinom i, naravno, vinskim gulašom i štruklama. Hoće li ova godina biti rodna, prva će za nepunih mjesec dana svojim pupovima pokazati obredno odrezana “rozgva”. Dotad će vinogradari Podravine i Prigorja uz pune čaše moliti sv. Vinka, svog zaštitnika, da im bačve nikada ne ostanu na suhom.