Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Provokacija, instalacija, kreativnost…

Autor: Nives Gajdobranski

24.01.2009. 23:00
Provokacija, instalacija, kreativnost…


Čak tri izložbe otvorene su protekle srijede uvečer u Zagrebu. Krenimo redom. Nije mala stvar kad u Hrvatsku, u zagreb stigne takvo ime kao što je Jonathan Barnbrook sa svojom izložbom “Collateral Damage”, tj. “Usputna šteta”. Jonathan Barnbrook kultni je britanski dizajner, čiji je dugogodišnji rad prije dvije godine obilježen velikom retrospektivnom izložbom u Muzeju dizajna u Londonu. Nešto smanjena verzija ove izložbe “Collateral Damage” otvorena je u u Hrvatskom domu likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma bb (dakle u Meštrovićevu domu) u ‘Galeriji proširenih medija’ u srijedu 21. siječnja, a trajat će sve do 10. veljače 2009. Izložbu su zajednički organizirali HDD i HDLU. Svakako valja predstaviti jednog od najpoznatijih britanskih dizajnera: taj 42-godišnji dizajner živi u Londonu, poznat je po angažiranim i ironičnim radovima. On svojim djelima „govori” protiv konzumerizma i korporativne kulture, on zapravo odašilje snažne političke komentare i to najviše protiv velesila, a Barnbrook surađuje s poznatim kanadskim antikorporacijskim časopisom. Među umjetnikovim radovima su i Prozac, Nixon, Bastard i Mason, a njegov možda najpoznatiji rad je ulični reklamni plakat velikih razmjera na kojemu izrezuje simbole koji se povezuju s konzumentskim društvom. A onda preko cijelog plakata piše “Dizajneri, držite se dalje od korporacija koje žele da lažete za njih”. Zanimljiva je suradnja britanskoga dizajnera s Davidom Bowiejem, kojemu je radio nekoliko naslovnica za njegove albume.
Izložba u ‘Bačvi’
 Druga izložba otvorena je u galeriji ‘Bačva’, u Dom HDLU, također u srijedu navečer. Riječ je o “Trokane videoinstalaciji” Andreje Crnković i Nadije Mustapić. Riječ je o multimedijalnom pristupu u kojem se interpretira vječna tema novih životnih početaka. Instalacija je zasnovana na tri istovremene, „u petlju povezane projekcije u formi diptiha na kojima se snimke performansa sučeljavaju s različitim metodama i sadržajima animacije, a objedinjuje ih zajednička recitativna zvučna podloga”. Djelovanje instalacije se zasniva na prostornoj dispoziciji projekcija u formi trokuta, uronjenog u polovičnu tamu prostora. Sve je popraćeno tonom: ženski glas izgovara opise sublimiranih iskustava. Predstavimo autorice: Andrea Crnković diplomirala je arhitekturu na Institutu Universitario di Architettura di Venezia (I.U.A.V.) 2005. godine. “Različiti počeci” prvi joj je kolaborativni projekt na području vizualnih umjetnosti. Član je Društva arhitekata Rijeka. Nadija Mustapić diplomirala je na Odsjeku likovnih umjetnosti pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Nakon studija stručno se usavršava u Veneciji (1999.), radi kao asistent u Scuola internazionale di Grafica (2000.). MA i MFA diplome stječe u SAD-u. Nadija Mustapić izlagala je samostalno i u skupnim izložbama u inozemstvu i u Hrvatskoj. Njezin rad istražuje proces apstrahiranja forme, značenja i narativnih struktura.
Izložba u ‘Prstenu’
 Treća izložba otvorena protekle srijede bila je ona Davorina Radića u galeriji ‘Prsten’, također u Domu hrvatskih likovnih umjetnika. Riječ je o izložbi slika, crteža i skulptura naslovljenoj »Davorin Radić: pregled stvaralaštva«. Tu je predstavljeno stotinjak slika – ulja i akrilika, popraćenih s više desetaka crteža i akvarela, te skulptorsk radovi u terakoti i bronci. Na ovaj se način predstavlja proteklih 25 godina Radićeva stvaralaštva, a naglasak je stavljen na recentne radove, nastale u zadnjih šest do sedam godina. Radić nudi na uvid portrete, krajolike, mrtve prirode, oni su njegov klasični repertoar – ističe autor kataloga povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže. Ova izložba nudi do sada najcjelovitiji uvid u kreativnost slikara, koji iza sebe ima više od 50 samostalnih izložaba i više od 150 skupnih nastupa, navodi Albaneže. Podsjetimo: Radić je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1983. u klasi Vasilija Jordana, bio je suradnik majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Od 1986. profesor je na Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, a o njegovom opusu objavljene su monografije iz pera Đure Vanđure, Josipa Škunce, te Stanka Špoljarića. Izložba ostaje otvorena do 14. ožujka.