Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Roomba čistač bez mana

Autor:

24.01.2009. 23:00
Roomba čistač bez mana


Čišćenje jedne prostorije veličine tridesetak kvadrata traje otprilike 35 minuta, što je dostatno da Roomba nekoliko puta prijeđe i temeljito očisti cijelu prostoriju
Roboti poput Hondina Asimova, Toyotinih svirača ili relativno nedavno umirovljena Sonyjeva Aiba već godinama pune kako popularne tako i stručne publikacije, no ponajviše radi vrlo visoke cijene, uglavnom su služili u demonstracijske svrhe. Jedini ozbiljniji pokušaj komercijalizacije, Sonyjev robotski pas Aibo, se ubrzo pokazao financijski neuspješnim i Sony je do daljnjega obustavio svaki razvoj.
Prvi roboti koji su, pomalo neočekivno, ostvarili proboj u domove srednje klase diljem svijeta jesu roboti usisavači. Relativno jednostavna konstrukcija, niska cijena te odlični rezultati pri obavljanju jednog od najčešćih, ali i najdosadnijih kućanskih poslova vrlo brzo su osvojili milijune potrošača diljem svijeta. S obzirom na golemi potencijal i veliku rupu na tržištu, pomalo je iznenađujuće da se svega nekoliko proizvođača uhvatilo ozbiljnijeg razvoja.
Pametan uređaj
Najveći problem kod svih robota nije hardware, tehnologija je dovoljno uznapredovala da se za nisku cijenu mogu dobiti kvalitetni osnovni dijelovi (elektromotori, senzori, pumpe itd.), već software, odnosno laičkim riječnikom rečeno “pamet”. Programirati robot za čišćenje u kontroliranim uvjetima, odnosno u prostoriji poznatih dimenzija i tlocrtnog presjeka nije nikakav problem. Međutim natjerati ga da isti posao uspješno obavi u nepoznatom i promjenjivom okruženju vrlo je zahtjevna zadaća koja zahtijeva tisuće sati (vrlo skupog) razvoja. Nakon započinjanja programa čišćenja robot mora nekoliko puta proći svaki četvorni centimetar slobodnog prostora, pritom zaobilazeći prepreke.
Trenutačno najprodavaniji kućni automatizirani usisavač dolazi iz američkog iRobota, tvrtke s dugogodišnjim iskustvom razvoja inteligentnih rješenja za američku vojnu industiju. Dobro napisan software, funkcionalan dizajn i niska cijena (prije svega u usporedbi s Electroluxovim Trylobitom) osigurali su Roombi s 3,2 milijuna primjeraka prodanih samo na američkom tržištu titulu najprodavanijeg kućnog robota današnjice.
Prepoznaje stepenice
U paketu se nalazi ono najosnovnije, uz Roombu i pripadajući dock za napajanje tu je jedna jedinica virtualnog zida, te uputstva na hrvatskom i engleskom jeziku. Postupak instalacije ne može biti jednostavniji i sve što je potrebno jest dock uključiti u struju i prilikom prvog paljenja pričekati desetak sati za ispravno punjenje, odnosno formatiranje akumulatorske Ni-Mh baterije. Na samom robotu se nalaze svega tri tipke, glavna i osnovna s kojom se pokreće osnovni program automatiziranog čišćenja, zatim “spot” tipka za čišćenje točno određenog prostora te “dock” tipka protiskom koje se Roomba vraća na bazu za punjenje. Čišćenje jedne prostorije veličine tridesetak kvadrata traje otprilike 35 minuta, što je dostatno da Roomba nekoliko puta prijeđe i temeljito očisti cijelu prostoriju. Sama priprema za čišćenje je minimalna, treba pripaziti da se na podu ne nalaze predmeti poput čarapa i sličnih manjih komada tkanine koji bi mogli uzrokovati začepljenje (kao i kod klasičnih usisavača), te osigurati Roombi dovoljno prostora da se može provući između raznih komada namještaja. Što se snalaženja u prostoru tiče, rezultati su s obzirom na izostanak naprednih (i poprilično skupih) senzora iznenađujuće kvalitetni. Roomba će se prostorijom početi kretati pravocrtno dok ne udari u prepreku, zatim će ocijeniti o kakvom se tipu prepreke radi te sukladno tome nastaviti kretanje. Ukoliko je riječ o zidu, robot će se kretati paralelno s njim koristeći rotirajuću četkicu za temeljito čišćenje rubova, dok će kod udara u nogu od stola napraviti krug oko iste te nastaviti s čišćenjem. Iako na trenutke izgleda vrlo kaotično i ne pretjerano inteligentno, Roomba će nakon dostatnog vremena više manje uspješno očistiti prostoriju neovisno o njezinom obliku. Kada robot ocijeni da je prostorija očišćena ili se baterija bliži kraju, sam se vraća na bazu za punjenje. Generirana buka pri radu je (kao i kod svakog usisavača) poprilična, i možda najbolji način korištenja je pustiti robota u pogon pri izlasku iz kuće, kada buka nikome neće smetati. Jedno punjenje baterije dostatno je za nešto više od sat vremena rada, ili površinski gledano do maksimalnih 100 četvornih metara prostora. Različite vrste podova ne predstavljaju nikakav problem te se prašina, dlake i sitne nećistoće uspješno otklanjaju kako sa sagova i tepisona, tako i s parketa, laminata ili pločica. Prelazak s jednog na drugi tip površine uglavnom ne predstavlja problem, mada se ponekad kod prelaska preko pragova ili podizanja na deblji tepison (doduše rijetko) zna blokirati. Roomba uspješno prepoznaje stepenice, i straha od slučajnog padanja u slučaju nepostavljanja nevidljivog zida nema.
Nedostatak naprednijih funkcija
iRobotov kućni robot već je i u osnovnoj izvedbi kompletan proizvod i uređaj bez ozbiljnijih mana. Nedostatak naprednijih funkcija neki će vidjeti kao nedostatak, no kako ono osnovno, a to je čišćenje, obavlja vrlo učinkovito, o njima ne treba previše razmišljati. Neki su kompromisi radi postizanja čim povoljnije cijene ipak morali biti učinjeni. Malih problema Roomba zna imati kod čišćenja većih otvorenih prostora (primjerice kuhinja, dnevni boravak i terasa spojenih u jedno) nepravilna tlocrta gdje se povremeno zna dogoditi da određeni dio prostorije nije očišćen, no šanse za ponovnim zaobilaženjem istog prostora kod sljedećeg čišćenja su vrlo niske. Iznos od oko 3.000 kuna koliko je za Roombu potrebno izdvojiti na domaćem tržištu dovoljno je nizak da uređaj ostane zanimljiv širem krugu potencijalnih korisnika. Onima koji se odluče na kupnju, a kvaliteta definitivno nije upitna, Roomba će prije svega uštedjeti gomilu dragocijenog slobodnog vremena.