Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Siječanj je mjesec gripe

Autor: Katarina Belić

24.01.2009. 23:00
Siječanj je mjesec gripe

Foto: Zvonko KUCELIN



Još je rano govoriti o tome koliko će biti oboljelih, no prema prijavama čini se da je razdoblje gripe započelo. Iako smo prvi slučaj gripe već zabilježili u listopadu, siječanj je mjesec kada oboljelih ima najviše, kazao je dr. Alan Medić, voditelj epidemiološke službe zadarskog ZJZ


Prema podacima Službe za epidemiologiju u Zadru svake godine od gripe oboli u prosjeku više od tisuću Zadrana. Gripa je po definiciji ustvari akutna infektivna bolest dišnog sustava koju uzrokuju virusi influence. No, s obzirom da je gripa tek stigla zasada je prijavljeno tek 130 slučajeva oboljelih od gripe.
– Još je rano govoriti o tome koliko će biti oboljelih, no prema prijavama čini se da je razdoblje gripe započelo. Iako smo prvi slučaj gripe već zabilježili u listopadu, siječanj je mjesec kada oboljelih ima najviše, kazao je dr. Alan Medić, voditelj epidemiološke službe zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.
Prvi znaci da je počelo razdoblje gripe su povećan broj izostanaka djece iz škole kao i povećan broj oboljele djece u vrtićima te porast broja osoba oboljelih od upale pluća koja spada među najučestalije komplikacije uzrokovane virusom gripe. Naime, epidemija gripe se javlja u zimskom razdoblju upravo zbog uvjeta koji pogoduju širenju virusa kao što je duži boravak većeg broja osoba u zatvorenim prostorijama koje se rijetko prozračuju, a zahvaljujući čemu se virus influence vrlo lako dalje prenosi.
– Zanimljivo je znati i to da je čovjek zarazan, odnosno da može prenijeti virus gripe i dan prije nego što kod njega samoga počnu simptomi zaraze. Najčešći način prijenosa gripe je putem kapljica koje iskašljemo ili iskišemo ili pak putem bliskog kontakta s oboljelom osobom, kazao je dr. Medić te dodao da je najbolji lijek za gripu mirovanje i odmaranje jer jedino tako se organizam može u potpunosti oporaviti. Pritome je također važno da se stalno u organizam unosi puno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija organizma. Najčešće dobne skupine koje pogađa gripa su manja djeca kao i djeca od 7 godina pa sve do negdje 20 godina, kao i osobe starije životne dobi.
– Ova zima je bila malo hladnija nego inače pa su ljudi boravili mnogo više vremena u zatvorenom prostoru, a to se najviše kasnije odrazi na djecu koja mnogo vremena provode u većim skupinama i imaju znatno slabiji imunitet od odraslih. Upravo zato preporučujem da se izbjegavaju nepotrebne gužve kao i duži boravak u prostoru koji se redovito ne zrači, kazao je dr. Medić, napomenuvši da će se tek kroz dva tjedna znati podaci o tome koliko je točno Zadrana oboljelo od gripe.