Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Skriveno kameno blago

Autor: Z L

24.01.2009. 23:00
Skriveno kameno blago


Pred više od 1.500 uzvanika, u subotu 24. siječnja s početkom u 16,30 sati, u Domu kulture u Stankovcima, a u organizaciji Općine Stankovci, u sklopu 12.degustacije ravnokotarskih vina, otvarena je izložba fotografija Tomislava Marijana Bilosnića «Skriveno kameno blago Ravnih kotara i Bukovice». Istodobno je promovirana i istoimena Bilosnićeva fotomonografija objavljena u izdanju Udruge 3000 godina Za dar iz Zadra. Ovu izložbu i fotomonografiju pratilo je i izdanje ilustriranog kataloga izložbe popraćenog tekstom o Bilosnićevoj fotografiji, a kojega je napisao arheolog i fotograf, dr. Ivo Fadić, direktor Muzeja antičkog stakla u Zadru.
Ivo će Fadić za ovu izložbu, između ostalog, reći : «Skriveno kameno blago» dokument je prošlosti i doba u kojem živimo. Iz prohujalog vremena, Bilosnić bilježi prapovijesne gradine – kao što su Cvijina i Lergova gradina, ili one koje su prerasle u antička središta poput Bribira, Aserije ili Nadina, kao i srednjovjekovnu kamenu arhitekturu Kličevice, Ostrovice, Perušića, Fortice, Ljubča, Karina, Knina, Nina… Nadahnutim i istančanim fotografskim zapažanjem snima kamene ostatke prošlosti u plodnosti, kršu i pustoši Ravnih Kotara i Bukovice, ili u ruralnim i urbanim središtima. Bilježi kamene utvrde, kule, postaje, zdence, svetišta, mlinice, ali i skromnu seosku arhitekturu Marasovića u Paklenici, Ninskih stanova, Poljica, Popovića, Prkosa i Zemunika. Sve s istim žarom i osjećajem za kadar. Bilosnić s iznimnim senzibilitetom prilazi ovoj skromnoj ali nadasve vrijednoj kamenoj baštini, koja je, u vjetrometini brojnih osvajačkih ratova, sustavno tisućljećima razarana.»
Izložbu u Stankovcima, pred mnogobrojnom publikom, otvorili su Željko Baradić, načelnik općine Stankovci, Radoslav Bobanović, vijećnik Zadarske županije, i pokretač mnogih ravnokotarskih akcija, kao što je i ova Bilosnićeva izložba koja već gotovo dvije godine obilazi gradove i mjesta u Hrvatskoj. U programu otvaranja izložbe sudjelovali su i Ivan Gordan Kurtović, urednik i voditelj Hrvatskog radija, te Mladen Grdović, poznata estradna zvijezda.
Ciklus fotografija «Skriveno kameno blago Ravnih korata i Bukovice» T. M. Bilosnić je prvi put predstavio javnosti samostalnom izložbom u Gradskoj loži Narodnog muzeja u Zadru prigodom obilježavanja Dana Zadarske županije u travnju 2007. godine. Izložbu je potom 2008. godine, otvorena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, u sklopu velike nacionalne izložbe Dalmatinska zagora – nepoznata zemlja». «Skriveno kameno blago» predstavljeno je i u povodu Dana planeta i Dana hrvatske knjige u Kninu, zatim u sklopu Obrovačkog kulturnog ljeta u Obrovcu, i Zavičajnom muzeju u Zelengradu. Ovu je izložbu vidjela još i likovna publika u Varaždinu, Preku, a sad, evo, i u Stankovcima.
Bilosnić izložbom i fotomonografijom «Skriveno kameno blago Ravih kotara i Bukovice» po prvi puta nudi jedinstvanu sliku arhitekture zadarskoga kraja, od prapovijesnih do današnjih dana.